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Dear Mr. Boyer: 

You have requested our informal opinion on the following 
question: 

Do the open meeting requirements of the Ralph M. 
Brown Act apply when members of a county board of 
supervisors, who also serve as members of a county 
board of. equalization, attend a training session 
conducted by the State Board of Equalization that is 
solely related to their duties as members of the county 
board of equalization? 

We conclude· that the requirements of the Ralph M. Brown Act 
("Act") would be inapplicable in such circumstances. 

The Act (Gov. Code, §§ 54950-54962).!! "is tailored for the 
traditional type of meetings held by boards of supervisors, city 
councils, and other local. legislative or administrative-bodies 
which normally conduct their business sessions in public." (79 
Ops.Cal.Atty.Gen. 124, 126 (1996).) Among other requirements, an 
agenda must be posted of the business to be conducted 
(§ 54954.2), ~d the public must be given an opportunity to speak 
(§ 549S4.3). 

A county board of supervisors is a "legislative body" for 
purposes of the Act(§ 54952), and a "meeting" is defined in the 
Act to include: 

1. All ref·erences hereafter to the Government Code are by 
section number only. 
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".. . . any congregation of a majority of the 
members of a legislative· body at the same time. and 
place to hear, discuss· or deliberate upon any item 
which is· within the subject matter jurisdiction of the 
legislative body or the local agency to which. it 
pertains ...... " (§ 54952.2, subd. (a).) 

In 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 124,. supra, we concluded that the 
Act's requirements were inapplicable to the hearings of a county 
board of !:.~:.'. ~r--1isors when acting as the county board of 
equalization or to the hearings of an assessment. appeals· board 
when performing the same functions. We noted the state 
constitutional origin and status of such boards as quasi-judicial 
bodies and the development of the governing Revenue and Taxation 
Code statutes applicable to such boards. 

We now address whether the Act's requirements would also be 
inapplicable to a board of supervisors when. attending training 
sessions conducted by the State Board. of Equalization ("State 
Boardtl). Revenue and Taxation Code section 1624.01, subdivision 
(a) provides: 

"On and after January 1, 1992, any person newly 
.selected for membership on, or newly appointed to be a 
member of, an assessment appeals board is encouraged to 
and may complete the training described in section 
1624.02 prior to the commencement of their term on the 
board. or as soon as reasonably possible within one year 
thereafter.II 

Revenue and Taxation Code section 1624.02, in turn, states: 

"Every member of an assessment appeals board is 
encouraged to and may successfully complete a course of 
training developed and conducted by the State Board of 
Equalization. Training shall include, but not be 
limited· to, an overview of the assessment process, and 
new developments in case and statutory law, a.~d 
administrative rules. The curriculum for.the course of 
training shall be developed by the State Board of 
Equalization in consultation with county boards of 
supervisors and administrators of assessment appeals 
boards. For purposes of this section, the term 
'successfully complete' shall include full-time 
attendance at the course of training and a person's 
receiving a passing grade in an examination given by 
the State Board of Equalization at the conclusion of 
the course of training." 

While these two statutes refer to training sessions only for 
assessment appeals board, they indicate the scope of the training 
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sessions that are conducted. by· the State Board for county boards 
of equalization.. The latter perform the- same duties of 
equalizing· property values· as are performed by assessment appeals 
boards, at the supervisors' option. (Cal. Const .. , art.. XIII, 
§ 16.) A board of supervisors, when acting as· the· county board 
of equalization, has the same need as an assessment appeals board 
to be apprised of and remain current with respect to assessment 
appeals laws, rules, and pracedures.Y 

We· note that the Act allows a "legis·lative body" ta attend 
conferences or other local gatherings that are open to the public 
and at which-public matters are. discussed(§ 54952.2, subd .. (c)); 
however, no allowance is made for closed workshops . . ( Cf. Cal. 
Atty .. Gen., Indexed Letter, No. IL 75-255 (Nov. 13, 1975") [under 
state law Fair Political Practices Commissioners.may attend 
workshops if the public is invited to attend].) 

Nevertheless, in 79 Ops.Cal.Atty.Gen. 124, supra, we 
concluded that a board of supervisors, when acting as a county 
board of equalization, is not subject to the Act's requirements 
in the conduct of its hearings. Rather, we found that an 
entirely separate statutory scheme (Rev. & Tax. Code, §§ 1601-
1645.5) governs the actions of county boards of equalization: 

". .. . [ I] t is evident that the Legislature has 
never considered the .. . . Act, with its 'exclusivity' 
provisions, to be applicable to county boards of 
equalization or assessment appeals boards .. Otherwise, 
the Legislature would. not have continued to amend 
[Revenue and Taxation Code] sections 1601-1645.5 after 
the ... Act's enactment." (Id., at p. 127.) 

We reaffirm our prior conclusion. The Legislature has 
elected to treat county boards of equalization and assessment 
appeals boards under the terms of the Revenue and Taxation Code 
rather than under the provisions of the Act. The training 
sessions in question come under the former statutory scheme and 
thus are exempt from the latter. 

To conclude otherwise would produce unreasonable 
consequences; besides being contrary to the Legislature's intent. 
For a local board of supervisors to post an agenda for a training 
session conducted by the State Board and to allow members of the. 
public to speak at the training session would be, at best, 

• 

2. We assume that discussions at the training sessions center 
on "an overview of the assessment process, and new developments in 
case and statutory law, and administrative rules" (Rev. & Tax. Code, 
§ 1624.02) and not on individual equalization matters pending before 
a county board. 
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inappropriate. Statutes are to be- interpreted. to avoid. "'"absurd 
consequences which. the· Legislature.· did not intend." 11 1

· ( Whitman 
v .. Superior Court:. ( 1991) 54 Cal. 3d: 1063, 1072 •. } "In. construing: a. 
statute, a court may consider the consequences- that would follow 
from a particular construction and.will not readily· imply an 
unreasonable legislative- purpose .. Therefore a practical 
construction is· preferred. [Citation.]" ( California. 
CorrectionaL Peace Officers Assn. v·_ •. Stat=e PersonneL Bd. ( 1995) 
1 0 Cal . 4th 1 1 3 3 , 11 4-7 . ) 

In sum, the Act does· not apply to members of a. county board 
of supervisors, serving as members of a county board of 
equalization,. while attending training sessions conducted by the 
State Board. 

Sincerely, 

DANIEL E .. LUNGREN. 
Attorney General 
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CLAYTON" p •- ROCHE;'~ 
Deputy Attorney· General 
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