
TO BE PL!BLiSHED n~ 1;_IE OFFICL\L RECORDS 

11111111111111111111111111111111111111111111111111 
•300.0010· 

0 FF ICE OF THE ATTORNEY GE~; ER AL 
State of California 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

OPINION 

of 

JOHN K. VAN DE KAMP 
Attorney General 

CLAYTON P. ROCHE 
Deputy Attorney General 

Mo. 84-1001 

DECEMBER 4, 1984

The Honorable Dennis A. Barlow •. County Counse1. 
Yuba County, has requested an opinion on the following_ 
question: 

May a majority of a quorum of t~e board of 
supervisors~ while actinQ as the county board of 
equalization, act upon a matter if such majority is less 
than a majority of the full board? 

CONCLUSION 

A majority of a quorum of the board of supervisors, 
while acting as the county board of equalization, may act 
upon a matter even if such majority is less than a majority 
of the fu11 board. 

ANALYSIS 

The State Board of Equalization is established by 
article XIII. section 17 of the California Constitution. 
Article XIII. section 16 provides that '[t]he county board 
of supervisors. or one or more assessment appeals boards 
created by the county board of supervisors> shall constitute 
~he county board of equalization far a county. It further 
provides that ... the co-unty board of equalization .... shall 
equalize the values of all property on the local assessment 
roll by adjusting individual assessments.• 

Section 15606 of the Government Code, which 
provides the po-w-ers and duties of the State Board of 
Equalization, provides in subdivision (c} that the state 
b o a rd s h a Tl n [ p ] r e s c r i b e r u l e s a n d re g ~ 1 a ti o n s to g o 'v' e r n 
local boards of equalization when ~qualizing." 
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Pur~uant to this duty, the state board has adopted, 
inter alia, Rule 311, with respect to "Quorum And Vote 
Required" of local boards. ];_/ As amended July 27, 1982, 
effective February 10, 1983, Rule 311 provides: 

11 No hearing before the board shall be held 
unless a quorum consisting of a majority of the 
board is present. , Except as otherwise provided in 
section 310, no decision, determination or order 
shall be made by the board by 1 ess than a majority 
vote ofaTTthemer.ibers of tlleboard ~,ho-have been 
l.!! a tTe ndan c ~th r o u g ho u t-t fie"° i1 ea r i n g-:-- Alie a r i n g 
must be held before the fullboard if either p.arty 
so demands. If a hearing takes place before a 
board consisting of an even number of members and 
they are unable to reach a majority decisionll the 
application shall be reheard before the full board. 
In any case wherein the hearing takes place before 
less than the full board, the parties mai stipulate 
that the absent member or members may read or 
otherwise familiarize himself or theraselves with 
the record and participate in tlte vote on the 
decision.n (Empha~is added.) 

The focus of this opfnion request is upon the 
underscored provisions of the se-conct sentence of Rule 311. 
We are advised that the State Board of Equalization amended 
Rule 311 in 1983 to permit a majority of a quorum of a local 
b o a rd to ta k e a c ti o n ; th a t th i s w a s ta ch a n g e th e p r i o r r u l e 
which required in all cases an affirmative vote of a 
majority of the full board even when the full board was not 
present. 

Despite this adviseme'nt as to the purpose for and 
meaning uf~ the 1983 amendment, it has been suggested that 
the language of Rule 311 still requires a vote of a majority 
of the full board in all cases. This suggestion arises by 
virtue of case lawdecided some time ago to the effect that 
since the constitution and statutes impose the duty upon a 
local board to act, no less than a majority of the whole 
board (who have heard the evidence) may act upon a matter. 
(See Universal Cons. Oil Co. v. Byram (1944) 25 .Cal.2d 353, 
360; Bandini Estate Co. v. Los Angeles (1938) 28 Ca1.App.2d 
224, 229-230. See also 54 Ops.Cal.Atty.Gen. 154. 155-156 
(1971).) 

In a general law county, a boa rd of supervisors 
consists of five members. (Gov. Code, § 25 000.) 

1. See California Administrative Code. Title 18, 
section 311. 
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Accoraingly, if we assume that only three members are 
present at a particular assessment hearing, the issue is 
whether the language "a majority vote of all the members of 
the board who have been in attendance throughout the 
hearing" in Rule 311 mandates a vote of two members., or 
mandates a vote of three members to take action. In essence 
is the final clause "who have been in attendance throughout 
the hearing" descriptive of a majority vote of the quorum 
( t w o o u t o f th re e me m b e r s ) , o r i s i t ·-de s c r i p ti v e o f a 
majority vote of the full board,{three out of three members) 
a 11 o f whom " have been i n a t tend an c e th r o u g ho u t the 
hearing 11 ? 

In our view the first construction is the more 
natural one from the language of the second sentence of Rule 
311. We, however, admit that the latter construction is not 
an impossible one, although in our view a strained one. The 
latter construction would be more palatable if the final 
clause were set off by a comma, thus reading aby less than a 
majority vote of all the members of the board, who have been 
in attendance throughout the hearini. Stated otherwise~ the 
latter construction is strained because it essentially does 
not give the final clause the function of modifying. the 
prior language of the sentence. l:lut gives the final clause 
the role of modifying the composition of the quorum, which 
is found in the first sentence, (Rthe majority of the 
ooard. 11

} - -

uGenerally, the same rules of construction that 
apply to statutes govern the interpretation of rules and 
regulations of administrative bodies." {Forrest v. Trustees 
of Cal. State University & Colleges (1984) 160 Cal.App.3d 
357, 362. Likewise, although-the ultimate interpretation of 
such regulations is a question of law, aan administrative 
agency's 1nterpretation of its own regulation obviously 
deserves great weight." (l£..:_, at p. 363.} 

We have already alluded to the administrative 
construction of the statute, which is entitled to great 
weight. We also had alluded to the administrative purpose 
of the 1983 amendment. We are informed that such purpose 
was to change the state board's prior ru.le. as to the number 
of votes needed to sustain local board act1on. It also can 
be "correctly presumed that the change in ••• language was 
intended to produce a change in re.sultn. (Judson Steel 
Corp. v. Workers' Comp. Appeals Bd. (1978) 22 Ca1.3d 658, 
666, fn. 6.) 

An examination of Rule 311 as it read immediately 
preceding its amendment in 1983 is both instructive and 
compelling that the state board's construction of its own 
regulation is proper. Rule 311 provided: 
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"311. Q uorum an d Vote R equired. No hearing 
before the board shall be held unless a quorum 
consisting of a majority of the board is present. 
Except ~ otherwise provided in section 310, no 
determination or order shall bemacte by the board 
by less than amajority vote of al-1-themeriibers of 
the boar <i:-- 0 n 1 y those members wfi o ha v e been i n 
att:n~ance t~roughou~ the hearing may vote on the 
dec1s1on. Ir a hear1ng takes place before a board 
consisting of an even number of members and they 
are unable to reach a majority decision, the 
application shall be reheard before the full board. 
In any case wherein the hearing takes place before 
less than the full board, the parties may stipulate 
that the absent member or members may read or 
otherwise familiarize himself or th·emselves with 
the record and participate in the vote on the 
decision.a (Emphasis added.} 

It is thus seen that the second sentence of prior 
Rule 311 provided for a umajority vote of all the members of 
the board" without qualification for local bourd action. It 
would thus appear that the addition of the clause "who have 
been in attendance throughout the hearing It to such. wording 
was intended to change the rule in that respect. The 
addition of the clause at that point also serves a· dual 
function. It precludes the necessfty of repeating the third 
sentence of prior Rule 311. which essentially had codified 
the rule of the "Morgan cases .. that "he who decides must 
hear." (Morgan v. United States, 298 U.S. 468 and 30-1 
U.S.!.) In short. had the state board desired to continue 
the practice of requiring a majority vote of the full board~ 
no change in the language wo'uld have been necessary. The 
underscored sentences could have remained as they were. 

We also note the addition in 1983 of the new 
sentence that "[a] hearing must be held before the fu1l 
board if either party demands ... This additional language is 
consistent with the construction of the rule by state board. 
This sentence essentially recognizes that if a property 
owner agrees to hearing before less than a. full board, he 
is. under the new rules, waiving his right to a decision by 
a majority of the full board; ergo. his right to 1ns1st upon 
a he a r i n g by th e f u 11 b o a rd has al so bee n added • st a t e d 
otherwise. if a majority vote of the full board were stil 1 
required under Rule 311 as amended in 1983, there would 
appear to be no need for this new sentence. ]J 

2 .. We also note that if three votes out of three were 
still required (with a quorum of three present},_ it is 
highly unlikely that a property owner would waive his right 
to a hearing before the full board. 
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For the foregoing reasons, we conclude that a 
majority of a quorum of the board of supervisors, while 
acting as.the county board of equalization, may act upon a 
matter even if such a majority of a quorum is less than a 
majority of the full board. 

* * * * 
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