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November 8, 1978

In your October 13, 1978, letter to our Chief Counsel, 
James J. Delaney, you asked our opinion as to whether the 
county assessor can ignore a 1977 value determination by his 
county assessment appeal.s board, 1:lake a new and independent 
1977 valuation of that property, and then use that new valuation 
as the 1977 base year valuation instead of the valuation set by 
the county assessment. appeals board. 

We are of the opinion that the COWlty assessment 
appeals board (MB) decision of market value set for lien date 
1977 is not controlling or binding upon the assessor as to his 
determination of carket value under California Constitution, 
Article XIII A (Proposition 13). We believe the AAB's decision 
is not binding because it was cade to determine market value of 
the property at a different point in time than now required 
under Proposition 13. The MD finding of market value was as of 
March 1, 1~77. The date of appraisal now required under 
Proposition 13 is as of the date of the sale or creation of the 
lease (February 1, 1971, in your case). Please see California 
Constitution, Article XIII A, Section 2(a). However, notwith­
standing the foregoing conclusion, it would soem that the AAB 
value be accepted as correct in view of the fact that there was 
only 30 days separating the pre-Proposition 13 value date and 
the peat-Proposition 13 value date. 

OUr question and a.11swer number 7 of Assessors' Letter 
No. 78/159, which concludes the AAB's decision is binding u~on 
the assessor for 1975 base year, is not inconsistent with the 
above opinion. For 1975 the date of the appraisal of market 
value of both the assessor and t.'le MB is as of March 1, 1978. 

Therefore, in your case, the AAB finding of market 
value would be controlling upon the assessor only in the unique 
case where your lease was legally created on Maren 1, 1977 (i.e., 
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the AAB finding of market value, and date the assessor is now to 
find :market value, woul.d both fall on the same point in time.) 

We are of the opinion that the AAB's finding of market 
value of your property as of March 1, 1977, is admissible as 
evidence for proof of market value as of February 1, 1977. In 
addressing the sUDject of admissibility of evidence before the 
AAB, section 1609 of the Revenue and Taxation Code provides 
in part: 

•-rhe hearing need not be conducted 
according to technical rules relating 
to evidence and witnesses. Any relevant 
evidence may be admitted if it is the 
aort of evidence on which responsible 
persons are accustomed to rely in the 
conduct of serious affairs •••• • 

We auggest thera is compelling reason to admit the finding of 
market val.ue by the AAB since that finding is as of a point in 
time only 30 days later than when the assessor is to now appraise. 
The evidence is particularly relevant since it is a quasi 
judicial finding that, but for a time difference of 30 days, would 
be res judicata upon the assessor. 

We are not aware of any rule of law calling for this 
evidence to carry presumptive weight. Ultimately, the admissibility 
and probative weight given the evidence is properly a matter 
for the next AAB. Whatever its decision, we would expect the 
board to be reversed by the courts only for excess of jurisdiction, 
errors of law, abuse of disc.etion or insufficiency of the evidence. 

Very truly yours, 

Robert R. Keeling 
'l'ax counsel 
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