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Subject: Base-Year Value Corrections 

In reviewing your letter of January 25 to Hunter & 
Associates regarding the application of Chapter 537 of the 
Statutes of 1987 (SB 587), I found a couple of statements which 
I believe deserve some comment. 

During the course of its legislative journey, SB 587 received 
opposition from members of the business community because it 
was felt that allowing assessors to change base-year value to 
correct a "clerical error" would lead to widespread abuse. As 
a result, the definition of "clerical error" was added. The 
opposition was removed because the definition is very narrow in 
that it applies only where the defect resulted in a base-year 
value which was not intended by the assessor at the time it was 
determined. It applies to situations where it can be shown 
from the records in the assessor's office, or other evidence, 
that there was an error in addition, multiplication, or there 
was simple transposition of numbers which resulted in the entry 
of a,figure which was not intended a~ the time it was made. As 
can be seen from the very restrictive nature of this 
definition, the concept of clerical error, as recognized in 
section 51.5 of the Pevenue and Taxation Code is not intended 
to be a universal elixir which will cure every base-year value 
problem. 

In order to keep faith with the ~embers of the Legislature and 
the business community who worked with us in bringing about the 
eventual enactment of SB 587, it is important that the Board 
staff fully recognize the limitations imposed by the definition 
of ''clerical errors" and avoid loose interpretations of that 
term which could lead to the abuses which the definition is 
designed to prevent. 

Your Jetter responds to certain guestions relating to the 
assessment of rock quarry operations in Northern California. 
The second question asks: 
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"Since the amount of the reserves was never determined, and 
therefore never valued, is it permissible to correct the 
original base-year value to reflect the heretofore 
unappraised reserves attributable to the properties?" 

Answer: 

"From the basic data you indicated the assessor with one 
exception directed the reporting package to the lessors of 
the properties, not the lessees. This action, misdirection 
of the reporting documents, is an error of a clerical 
nature. In this situation, the original base-year value 
should be corrected to reflect 'proved reserves' and escape 
assessments levied for the appropriate year. 

"The basic data also indicates base-year values for these 
properties were determined by present worthing royalty 
income. This statement indicates some reserves were valued 
although they were not labeled as proved reserves." 

While sending the property reports to the lessor rather than 
the lessee may have been an error and that error may have been 
committed by a clerk, that is not the kind of error which 
qualifies under the definition of "clerical errors'' found in 
section 51.5. There is no evidence that the base-year value 
the assessor established for the property was anything other 
than the base-year value he intended at the time that it was 
determined. Characterizing this as a clerical error problem is 
exactly what we are attempting to prevent by our definition. 

As I understand it, there was a base-year value established for 
the mineral reserves using the present worth of the royalty 
income. Thus, whatever error occurred involved the exercise of 
the assessor's judgment as to value. If that is the case, 
then the error in base-year value may be corrected only if the 
correction is made within four years after July l of the 
assessment year for which the base-year value was first 
established. Of course, if no base-year value was ever 
established for the mineral reserves, this would constitute an 
omission in the determination in the base-year value which 
could be corrected in~ assessment year in which the error is 
discovered. After the base-year value is corrected, then escape 
assessments could be issued for ar.y year open under the 
applicable statute of limitations in which an underassessment 
of the property occurred, considering the corrected base-year 
value. 
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I also noticed that your letter refers to "proved reserves." 
The term "proved reserves" comes from Rule 468 which applies to 
oil and gas producing properties. In this case we are talking 
about a rock quarry. Rule 469 is applicable to mines and 
quarries and, in its present form, makes no reference to 
"proved reserves." Until the present Rule 469 is either 
amended or repealed, it must be viewed as the controlling 
authority in this area. 

With respect to your discussion of question 4, dealing with the 
issuance of a county use permit, it should be recognized that a 
change in a use permit or in zoning or·other restrictions on 
the use of property does not constitute a change in ownership. 
Thus, a change in the permit or zoning cannot result in any 
reappraisal of the property. You are correct, however, that a 
change in the use permit may result in an increase or a 
decrease in the volume of the recoverable reserves. Such 
changes in recoverable reserves can be reflected in the 
valuation of the property on the next March 1 lien date. 

The statement in the next to the last paragraph that SB 587 
precluces assessors from correcting an error that is the result 
of an appraiser judgment is inaccurate. Subdivision (b) of 
section 51.5 permits an error or omission involving the 
exercise of an assessor's judgment as to value to be corrected 
wit~i~ four years after July 1 of the assessment year fer which 
the base-year value was first established. 
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