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Dear f 

This is in response to your letter of April 20, 1987, 
requesting advice regarding the application of Revenue and 

·Taxation Code section 4831. 

Your problem involves a parcel of rural land which has been 
owned continuously since 1975. Prior to June 30, 1980, in 
accordance with section 110.l(c), the assessor revised the 1975 
base-year value. You state that the appraisal contained a 
"clerical error" which resulted in the property being over­
valued. As a result, the 1975 base-year v~lue was set too 
high. Although the taxpayer filed assessment appeals for 
1984/85 and 1985/86, the error was not discovered until this 
year. The Assessment Appeals Board sustained the assessor's 
values, which are now recognized to be too high. 

Your office now proposes to make assessment roll changes 
pursuant to section 4831 to reduce the values on the 1983/84 
1984/85, 1985/86 and 1986/87 assessment rolls. Your question 
is whether section 4831 authorizes corrections of up to four 
prior roll years, no matter when discovered, or whether the 
error must be discovered within four years of the date of the 
entry of the original erroneous assessment on the roll? 

Section 4831, in part, authorizes the correction of "any error 
resulting in incorrect entries on the roll," if the correction 
is made "within four years after the making of the assessment 
which is being corrected." These provisions are not 
applicable, however, to errors involving the exercise of value 
judgment. 
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The leading case interpreting section 4811 is United States 
Borax & Chemical Corp •. v. Mi tche-11 ( 19'80) 27 Cal. 3d 84. 
Interpreting a forme·r version of section 4831, the court in the 
Borax case states that the section provides the assessor with a 
simple and efficient mechanism for correcting clerical defects 
or errors that were discovered after- the assessment roll had 
been completed and delivered to the auditor. Unlike the escape 
assessment procedure embodied in Revenue and Taxation Code 
section 531 et seq •. , through which a.n increase in an improperly 
low assessment can be secured whether the assessment was due ta 
a clerical error, an error in judgment, o·r otherwise, the 
correction procedure of section 4831 was reserved for errors of 
a clerical nature which did not involve the assessor's 
njudgment as to value." The court also recognizes that section 
4831 was amended in 1979 to delete certain evidentiary · 
limitations. Nevertheless, the decision suggests that the 
e3sential nature of the section remains unchanged. That is, it 
is a simple vehicle for the correction of clerical-type errors 
which result in the entry on the roll of assessed values other 
than those intended by the assessor. Simple examples would be 
where two numbers are transposed or a decimal point is 
inadvertently misplaced. 

Although it can't be said with absolute certainty that the 
current provisions of section 4831 are limited solely to 
clerical errors, since there have been no cases interpreting 
the current language, we are of the opinion that that is the 
correct interpretation. In our view, sectton 4831 still serves 
the same purpose described in the Borax case. Thus, when there 
is an error in the amount placed on the assessment roll and the 
amount shown does not reflect the value intended by the 
assessor at the time that the entry was made, section 4831 
permits a correction of that error within four years after the 
date the assessment was made. 

Based upon your description in this case, however, it appears 
that there were no roll errors. That is, the amounts shown on 
the assessment rolls for the years in question reflected the 
values intended by the assessor at the time the entries were 
made. If this conclusion is correct, then we question whether 
your proposed assessment roll changes are authorized by section 
4831. 

In this case, the error occurred in the computation of the 1975 
base-year value. Even if we assume that that error was 
clerical in nature and did not involve judgment as to value, 
roll corrections pursuant to section 4831 are not justified if 
the assessment roll values correctly reflected the 1975 
base-year value as revised in 1980. 
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The facts of this c:ase se-em to parallel those in the Dreyer's 
Grand Ice Cream v. Alameda County case, wherein the assessor 
attempted to correct the base-year value of a cold storage 
warehouse when an audit revealed that about 1$ million in 
cooling equipment had been omitted from the base-year value. 
As you know, the court concluded, in effect, that the assessor 
could not correct the base-year value more than four years 
after the date for which the base-year value was established 
(March 1, 1976). The big difference, of course, is that the 
property you are describing was overassessed rather than under 
assessed. The Dreyer's decision only discusses the problem in 
the context of the escape assessments which were imposed and 
the proper interpretation of section 532. It is possible that 
the court might have adopted a different theory in the case of 
an overassessment. J~ 

Ir. addition to the Dreyer's decision, there is to be another 
potential obstacle to correction of the base-year value at this 
late date. You state that this base-year value has been 
reviewed in two assessment appeal's hearings. Section 80 of 
the Revenue and Taxation Code provides that a base-year value 
determined pursuant to an assessm~nt appeal is conclusive and 
presumed to be the base-year value for the assessment 
appealed. Thus, it appears that the erroneous base-year value 
has been frozen by the assessment appeal determinations and 
cannot now be corrected without express statutory authority. 

As a result of the decision in the Dreyer's~case, the Board has 
sponsored legislation, SB 587 (Ellis}, which provides general 
authority to the assessor to correct any error or omission in 
the determination of a base-year value determined pursuant to 
paragraph (2) of subdivision (a) of section 110.1 of the 
Revenue and Taxation Code (post-1975 lien date base-year 
values). If the error or omission did not involve an exercise 
of the assessor's judgment as to value, the correction may be 
made in any assessment year in which it is discovered. If the 
error involves value judgment, it may be corrected only if 
placed on the roll within four years after July 1 of the 
assessment year for which the base-year value was established. 
This provision is limited to post-1975 lien date base-year 
values because of existing law which requires that 1975 lien 
date base-year values be corrected by July 1, 1980. This 
legislation will not be helpful for the property you described 
since it has a 1975 lien date base-year value. If enacted, 
however, it will help situations that occur after that date. 
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I trust this information will be useful. Please call me if you 
have any questions. 

Very truly yours, 

~fv',.tJ~ 
Richard H. Ochsner ~-~ 
Assistant Chief Counsel r/?I....J 

RHO:cb 
0527D 

cc: Mr. James J. Delaney 
Mr. Gordon P. Adelman ~~ 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 
Mrs. Margaret s. Boatwright 
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