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March 30, 1983 

Dear 

Revenue and Taxation Code 
Section 4831, Time Limitation 

In your letter of January 4, 1983, you state that the assessor corrected an error in 
your 1978 assessment shortly before June 16, 1982.  In your view, counting year by year, 
you conclude that this occurred in year five and therefore does not accord with the statue. 

Revenue and Taxation Code Section 4831 states in part: 

(a) Any error of the assessor resulting in incorrect entries on the roll may be corrected
under this article.  The correction may be made at any time after the roll is delivered to
the auditor but shall be made within four years after the making of the assessment which
is being corrected.

Additionally, Revenue and Taxation Code Section 616 provides that the assessor must 
complete the local roll prior to July 2 and Section 617 requires him to deliver it to the auditor as 
soon as it is completed.  Only when these acts are accomplished is an assessment made because 
at that time it cannot be changed by the assessor. 

In combination then, the statutes would require a correction to a 1978 assessment to be 
made prior to July 2, 1982 and according to your letters, the assessor apparently has met this 
deadline.  The same result would obtain under Revenue and Taxation Code Section 532, which 
provides the statute of limitations for escape assessments.  Here the operative language is “within 
four years after July 1 of the assessment year”. 

It is my conclusion that the assessor has correctly applied the law in regard to the roll 
correction of your property. 

Very truly yours, 

James M. Williams 
Tax Counsel 
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Bc:  Mr. Gordon P. Adelman 
       Mr. Robert H. Gustafson 
       Mr. Vernon Walton 

  Mr. Charlie Knudsen 
      Legal Section 

This document has been retyped from an original copy. 
Original copies can be provided electronically by request. 


