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RE: Access to County Assessor's Records by Local Plarihing 
Agencies 

Jear Mr. Petersen: 

This is in response to your ~te,r dated February 26, 1988, to 
Assistant Chief Counsel. - . ~- , . --- in which you ask 
whether your local planning department has a right of access to 
your records under Government Code sect1on 65106. 

Revenue and Taxa.tion Code section 408 provides that the 
assessor's records are not public and shall not be open to 

_ public inspection except for those records required to be ~ept 
by law. (See section 408(a)) The assessor mwy provide 
appraisal data in his or her possession that relates to t!,e 
appraisal of an assessee's property, but shall not prov1de or 
permit inspect1on of information records, other than mar~et 
data, which relates to the property or bus1ness affa1rs o: 
other persons, except when ordered by the courts. (See sect1on 
408b) However, the assessor shall disclose 1nformation aP.c 
permit access to his or her records to law enforcement 
agencies, the county grand jury, the board of superv1sors or 
their agents, persons investigating the assessor's off1ce uncer 
section 25303 of the Government Code, the controller, ~rebate 
referees, employees of the Franchise Tax Board, staff 
appraisers of the Department of Transportation and the 
Department of General Services, the State Board of 
Equalization, and other dulv authorized :eq1slative or 
acministrative bodies of the state oursuant to the1r 
authorization to examine the records. (~mphasis added) Ycu 
can see that access to the assessor's records has been 91ven to 
rnany governmental entities, one of wh::_ch is "other duly 
authorized bodies of the state 11 which I have empha::12ec. 
Apparently, the legislature is willing to permit 1ntrus1on 1n'-o 
the confidential records of the assessor by these enumerated 
governmental bodies. 



Mr. 2 March 24, 1988 

A planning commission is a creation of the legislature under 
Government Code section 65101. The legislature has authorized 
this administrative body to request information from all public 
officials as may be required for the work of the planning 
agency. (Emphasis added; see Government Code sect:on 65106) 

While our conclusion is not free of doubt since the term 
"legislative or administrative body of the state" is not 
expressly defined, it is our view that a local planning agency 
is a legislative or administrative body of the state authorized 
under Revenue and Taxation Code section 408 to exarn1ne the 
records of the assessor by reason .of its authority under 
section 65106 of the Government Code. Section 65106 requ1res 
the assessor (a public official) to furnish such agency within 
a reasonable time any available information as may be required 
for the work of the planning agency. 

The only limita~ions we see to the agency's access to your 
records is that the agency has no direct access, but is 
entitled only to the information as you shall furn1sh :t; and 
such information shall be that which 1s available to you; and 
such information must be shown to your satisfaction to be 
required for the work of the planning agency. 

_We are attaching copies of Revenue and Taxation Code sect1on 
408 and Government Code section 65106 for your easy r-ef-e£-e:1ce 
in connection w1th the views expressed here1n. 

Very truly yours, 

~~::;~ 
'!'ax Cour:sel 
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