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Date: December 13, 1996 

From: Kristine Cazadd 

,<.~ 
Subject: Confidentiality Requirements under Section 481 and 

Information Specifically Excepted under Section 408.1. 

This is in response to your November 27, 1996 request for a 
legal opinion concerning the proper interpretation and 
application of Revenue and Taxation Code Sections 481 and 
408.1. You ask whether there is a conflict between the 
requirement in Section 481 which mandates the assessor ·to hold 
secret all information furnished on either the preliminary 
change in ownership statement (PCOR) or the change in ownership 
statement (COS), and the requirement in Section 408.1 that the 
assessor shall maintain and open to public inspection a list of 
transfers of property which have occurred within the preceding 
two-year period. 

The practical implication of this interpretation problem is 
that assessors have been cited by the Board's survey teams for 
violating Section 481, whenever it is discovered that the 
source of the information placed on the list of transfers 
pursuant to Section 408.1 was the PCOR's. The staff presently 
conducting a survey in Solano County has made such a 
determination, and the Solano County Assessor-Recorder is 
challenging the staff's position. The Assessor does not agree 
that use of the PCOR for purposes of listing the transfer 
information required by Section 408.1 violates Section 481. 

For the reasons hereinafter explained, it is our opinion that 
the specific information required to be placed on the transfer 
list under Section 408.1 constitutes an exception to the "hold 
secret" requirement in Section 481, with the result that the 
two Sections may be read to be consistent with each other, 
rather than in conflict. However, the exception is limited by 
Section 408.1, subdivision (f), showing the assessor to include 
on the transfer list only information from the PCOR or COS that 
is otherwise "public" information. 
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Statutory Authority for Information and Records Kept or 
Prepared by Assessors. 

The authority for the disclosure of all information and records 
held by state and local government agencies is the California 
Public Records Act (Government Code Sections 6250 et seq.) 
This law establishes the right of the public to inspect any 
" ... writing containing information relating to the conduct of 
the public's business prepared, owned, used, or retained by any 
state or local agency regardless of form or characteristics." 
(Government Code Section 6252(d) .) Certain records, however, 
are exempted from disclosure, specifically, records that are 
exempted or prohibited under other provisions of law, federal 
or state. 

Revenue and Taxation Code Section 481 is such a provision of 
state law which describes two county documents to be exempted 
from public disclosure. The section provides as follows: 

"All information requested by the assessor or the 
board pursuant to this article or furnished in the 
change in ownership statement shall be held secret 
by the assessor and the board. All information 
furnished in either the preliminary change in 
ownership statement or the change in ownership 
statement shall be held secret by those authorized 
by law to receive or have access to this 
information. These statements are not public 
documents and are not open to inspection, except 
as provided in Section 408." 

Exceptions to Section 481 Are Set Forth in Section 408, 408.1, 
408.2 and 408.3. 

Section 408 is the general provision dealing with the 
confidentiality of "any information and records in the 
assessor's office which are not required by law to be kept or 
prepared by the assessor" and homeowners' exemption claims. 
The documents described in Section 481, the PCOR and the COS, 
are in addition to the documents required to be kept 
confidential by Section 408(a}. Exceptions in subdivisions of 
Section 408, in particular subdivisions (c), (d), (e), and (f), 
and in Section 408.1, Section 408.2, and Section 408.3 
authorize the assessor to furnish specific information to 
designated persons, including assessees, their representatives, 
and in some cases, the public. 
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The relevant provisions of Section 408.1 state in pertinent 
_part as follows: 

(a) The assessor shall maintain a list of 
transfers of any interest in property, other than 
undivided interests, within the county, which have 
occurred within the preceding two-year period. 

(b) The list shall be divided into geographical 
areas and shall be revised on the 30th day of each 
calendar quarter to include all such transactions 
which are recorded as of the preceding quarter. 

(c) The list shall contain the following 
information: 
(1) Transferor and transferee, if available; 
(2) Assessor's parcel number; 
(3) Address of the sales property; 
(4) Date of transfer; 
(5) Date of recording and recording reference 
number; 
(6) Where it is known by the assessor, the 
consideration paid for such property; and 
(7) Additional information which the assessor in 
his discretion·may wish to add to carry out the 
purpose and intent of this section. Other than 
sales information, the assessor shall not include 
information on this list which relates to the 
business or business affairs of the owner of the 
property, information concerning the business 
carried on upon the subject property, or the 
income or income stream generated by the property. 

(d) The list shall be open to inspection by any 
person. The assessor may require the payment of a 
nonrefundable fee equal to an amount which would 
reimburse local agencies for their actual 
administrative costs incurred in such inspections 
or ten dollars ($10), whichever is the lesser 
amount. 

* * * 

(f) Pursuant to Section 481, the assessor shall 
not include information on the list which was 
furnished in the change in ownership statement by 
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the transferee and is not otherwise public 
information. 

Legislative history indicates that there was no conflict 
between Section 408.1 and Section 481. It was recognized at 
the time that the bill containing Section 408.1 was proposed 
and ultimately adopted (AB 2777, Imbrecht) that while the 
assessor was required to maintain confidentiality of the PCOR 
and COS, some of the information shown on these documents was, 
in fact, already disclosed or available as "public" 
information. The logical result was that the assessor could 
use the PCOR and COS as sources for information already 
available to the public. Thus, Section 408.1, subdivision (c) 
and Section 481, subdivision (f) were to be applied consistent 
with each other, allowing the assessor to include on the 
transfer list only information from the PCOR or cos that was 
otherwise "public" information.· 

Shortly after Section 408.1 took effect, the Board's staff 
informed assessors and others that the sole modification to the 
provisions of Section 408.1 (under AB 2777, Imbrecht) was the 
addition of subdivision (f), the purpose being to remove any 
doubts regarding possible conflict between the confidentiality 
requiremept in Section 481 and the disclosure requirement in 
Section 408.1. In Letter to Assessors No. 80/181, December 9, 
1980, page 2, we stated as follows: 

"The only amendment to this section is the 
addition of subdivision (f) which, pursuant to 
Section 481, prohibits the assessor from including 
on the list any information furnished by the 
transferee on a change in ownership statement 
other than public information." 

Several years later, in Assessment Practices Survey, "A Report 
on the Confidentiality of County Assessors' Records," 1989, we 
addressed the meaning of the phrase "other than public 
information" in subdivision (f) by explaining that Section 
408.1 

" ... has in effect declassified transfer data and 
directed that it be released to the public." 
(Emphasis added.) (See p.5, copy enclosed.) 

Based on the foregoing, we conclude that the items of "public 
information" expressly indicated in Section 408.1 may be 
resourced by the assessor from either the PCOR or the COS, 
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providing that such information is "public" information. The 
term."public" applied in this context means information 
concerning real property transfers that is already disclosed, 
known, or published and available from sources.other than the 
PCOR or the COS. For example, the name of the transferor and 
transferee, the assessor's parcel number, the property address, 
date of transfer, and date of recording and recording number 
generally constitute information that is known and/or available 
to the public at the recorder's office. The consideration paid 
for the property may or may not be disclosed. If the amount of 
documentary transfer tax shown on the recorded deed represents 
the approximate amount of consideration paid, or if the loan 
balance is shown on the deed of trust, then the information is 
"public". In some cases, newspapers or real estate 
publications disclose information to the public concerning the 
sales price or liabilities assumed. 

In summary, the proper application of subdivision (c) and 
subdivision (f) of Section 408.1 requires the assessor under 
the authority of Section 481 to hold secret the information on 
the PCOR and the COS which is not otherwise disclosed, known, 
or published and available fromsources other than the PCOR and 
the cos. In particular, the information on the transfer record 
in the recorder's office is public. 
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