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This will confirm our conversation on May 31, 1988 regarding the 
question of when an assessor may set the fees for providing 
information to the public. In connection with this discussion you 
furnished to me copies of an April 27 memorandum to County Counsel 
Darrell Larsen from Personnel Director David Mackowiak, Mr. 
Larsen's opinion dated May 23, 1988, and your memorandum to Mr. 
Larsen on this subject dated May 26, 1988. 

The provisions relating to disclosure of assessor's records and 
the requirements for the payment of fees in connection with such 
disclosure are found at Revenue and Taxation Code section 408 and 
following. As recognized in Mr. Larsen's opinion, section 408 
generally provides that any information and records in the 
assessor's office which are not required by law to be kept or 
prepared by the assessor are not public documents and are not open 
to public inspectio~. In this connection, section 409 contains a 
general fee requirement specifying that if the assessor provides 
information or records which the assessor is not required by law 
to prepare or keep then the "county" may require that a fee 
reasonably related to the actual cost of providing that 
information be paid by the party receiving it. Thus, the general 
rule is that to the extent the assessor does disclose information 
the fees for that disclosure may, within the specified limits, be 
established and imposed by the county. 

In addition to this general rule, however, the Legislature has 
enacted special provisions dealing with specific types of 
information. Section 408.1 requires that the assessor maintain a 
list of property transfers which have occurred within the 
preceding two-year period. Subdivision (d) requires that the list 
be open to public inspection and provides that the "assessor" may 
require the payment of a fee to reimburse the agency for the 
administrative cost incurred in such inspections. The use of the 
term "assessor," as distinguished from the term "county" used in 
section 409, indicates a legislative intent that with respect to 

_,,,,.,,,· _,,, 



Hon. Emil G. Shubat -2- June 8, 1988 

the property transfer lists, the assessor, and not the county, 
establish the inspection fees for this specific type of 
information. Subdivision (e) provides that the section has no 
application to any county with a population of under 50,000 
people, as determined by the 1970 federal census. Thus, if the 
1970 census for Sutter County reflected a population of 50,000 or 
more, the provisions of section 408.1 apply and they permit you to 
establish the inspection fees for property transfer lists. 

Section 408.3 is another special section providing that property 
characteristics information maintained by the assessor is a public 
record open to public inspection. Subdivision (c) states, in 
part, that notwithstanding any other provision of law, "if the 
assessor provides property characteristics information at the 
request of any party, the assessor may require that a fee •.. be 
paid by the party receiving the information." The subdivision 
further provides that "all revenue collected by the assessor for 
providing information under this section shall be used solely to 
support, maintain, improve, and provide for the creation, 
retention, automation, and retrieval of assessor information." 
This language expresses a clear intent on the part of the 
Legislature to empower the assessor, as distinguished from the 
county, to establish and collect fees for disclosure of any 
property characteristics information. Moreover, the Legislature 
has specifically limited the uses to which the fees collected by 
the assessor may be used. That is, the use is limited solely to 
the support, maintenance, improvement and provision of assessor 
information systems. 

Subdivisions (e) and (f) of section 408.3 provide: 

"(e) Except as provided in subdivision (f), this section shall 
apply only to a county with a population which exceeds 715,000. 

(f) In any county with a population of 715, 000 or less, the 
assessor may make property characteristics information open to 
public inspection." 

Mr. Larsen's opinion concludes.that section 408.3 has no 
application in Sutter County which has a population of less than 
715,000 and that any fee established for disclosure of property 
characteristics information is subject to section 409. He states, 
therefore, that approval of the county (i.e. the Board of 
Supervisors) is required for the setting of fees for this type of 
information. 

After reviewing the language of section 408.3 and its legislative 
history, we must respectfully disagree with Mr. Larsen's 
conclusion. We believe that the correct interpretation of 
subdivisions (e) and (f) is to provide assessors in counties with 
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populations of 715,000 or less with the option of either not 
providing any property characteristics information or, in the 
alternative, providing such information pursuant to the provisions 
of section 408.3 including those provisions relating to the 
establishment and collection of fees by the assessor. This 
intention is made clear by the language of subdivisions (e) and 
(fl. Although subdivision (el provides that the section only 
applies to counties with populations over 715,000, it specifically 
recognizes subdivision (fl as an exception to this limitation. As 
the exception to subdivision (el, subdivision {fl allows the 
assessor the option of making property characteristics information 
subject to public disclosure. In exercising this option, the 
assessor falls within the exception recognized in subdivision 
(el. In subdivision {cl, the Legislature has made it clear that 
whenever the assessor provides property characteristic information 
it is the assessor who will establish and collect the fee, 
notwithstanding any other provision of law, including section 
409. Thus, a careful reading of section 408.3 does not support 
Mr. Larsen's conclusion. 

_Se~tion 408.3 was added by Chapter 1511 of the Statutes of 1986 
(SB 1653, Campbell) which was enacted on September 30, 1986. A 
review of the Board's bill analysis of SB 1653, as amended July 2, 
1986, indicates that the amendment of subdivisions (e) and (f) was 
viewed as making the provisions of 408.3 optional in the smaller 
counties. More importantly, this view is reflected in the 
official Legislative Counsel's Digest of Chapter 1511, which 
states in part: 

"This bill would supplement the above provisions by specifying 
that information relating to property characteristics, as 
specified, is a public record and open to public inspection. 
This bill would make these supplemental provisions applicable 
in all counties with a population in excess of 715,000 and 
would permit their application in any county with a lesser 
population. 

* * * 

"This bill would permit the assessor of each affected county 
to require the payment of a fee, as specified, for providing 
property characteristics information in the assessor's office 
to persons requesting the information. This bill would 
restrict the use of the revenues from the collection of the 
authorized fee to purposes connected with assessor's 
information." 

The above quoted language makes clear that the Legislature 
intended to make the provisions of section 408.3 fully applicable 
in the smaller counties if the assessor elects to disclose 
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property characteristics information. In our view, therefore, if 
you elect to make such information public, you are empowered to 
establish and collect the fees imposed upon the persons receiving 
the information. Moreover, the fees collected by you must be used 
for the purposes specified in section 408.3. 

In summary, section 409 provides generally that fees for assessor 
information shall be established by the county. Express 
exceptions to this rule are found, however, in section 408.1, 
relating to property transfer information (if the county had a 
1970 population of 50,000 or more) and section 408.3, with respect 
to property characteristics information either where the county is 
mandated to provide such information or the assessor elects to 
make such information public. 

Please feel free to contact me if you have any questions regarding 
the above discussion. 

RHO:cb 
1074D 

cc: Mr. James J. Delaney 
Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 

Very truly yours, 

Richard H. Ochsner 
Assistant Chief Counsel 




