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February 28, 1980 

Dear Redacted: 

This is in response to your February 8, 1980, letter to Mr. William Grommet concerning 
the applicability of Revenue and Taxation Code Section 206.1 to the following situation: 

“A Church in Redlands is sited on a corner parcel.  The 
church building is adjacent to the streets and their parking lot 
(owned by the church) is located adjacent to and south of the 
church building. Just south and adjacent to the parking lot are a 
commercial pharmacy and a suite of doctors’ offices. The parking 
lot is used by the church on Sundays and on other occasions as 
required and it is used almost exclusively on other days by 
patrons of the pharmacy and doctors’ offices.  Apparently, the 
arrangement between the church and the pharmacy/doctors calls 
for the latter to maintain the parking lot.” 

Following the 1974 revision of Article XIII of the Constitution, Revenue and Taxation.  
Section 206.1 was amended to delete the exclusive-use and no-income-or-profit tests, 
substituting for the latter language denying the church parking area exemption when real 
property is used at other times for any commercial purposes.  “Commercial purposes”, as used 
in the section, does not include the parking of vehicles or bicycles costs of operating and 
maintaining the property for parking purposes. 

Review of our AB 817/Stats. 1975, Ch. 128 bill file disclosed that the following was 
included in Legislative Revenue and Taxation Committees’ bill analyses: 

“This bill could mean a savings or revenue source to local 
government agencies in that if the public is permitted to use church 
parking lots, (a) the need for those agencies to expend public 
money in acquiring, constructing and maintaining public parking 
lots would to that extent be reduced, and (b) private property that 
might otherwise have to be acquired for public parking will remain 
on the tax rolls.” 

Also included in the bill analyses is a statement to the effect that since church parking lots are 
exempt under existing law, the bill does not expand the exemption, but only expands the use 
which may be made of such lots without loss of the exemption. 
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 Given the language of Section 206.1, as amended, and the above-mentioned inclusions in 
the bill analyses, we believe that “commercial purposes” does not include the parking of vehicles 
or bicycles on church parking lots, regardless of the manner in which the parking is 
administered, so long as the revenue derived therefrom does not exceed the cost of operating and 
maintaining the property for parking purposes.  Assuming that patrons of the pharmacy/doctors 
may and do park anywhere on the parking lot, and assuming confirmation of the arrangement 
between the church and the pharmacy/doctors, that it calls for the latter just to maintain the 
parking lot, the exemption should be applicable:  The only revenue derived does not exceed the 
cost of maintaining the property for parking purposes. 

 Although the above is inconsistent with the “exclusive use” concept usually applicable to 
church properties, as indicated, the concept was eliminated with respect to church parking lots by 
the 1975 amendment to Section 206.1 

Very truly yours, 

James K. McManigal, Jr. 
Tax Counsel 
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