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The free use of church property as a polling place for any election conducted by the registrar of 
voters does not interfere with the granting of the church exemption. C 10/6/80. (M99-1) 
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(916) 445-8485 

October 6, 1980 

Dear (redacted) 

 This is in response to your September 10, 1980, letter inquiring as to whether use of one 
of the Church's rooms for a polling place by San Bernardino County would jeopardize the 
Church's exemption from property taxation for that room. 

 Revenue and Taxation Code Section 213.5 provides, in part, that in partial consideration 
of the public services provided to property exempted from taxation by Section 214 of the Code, 
which provides for the welfare exemption from property taxation, the owner or person in 
possession shall, with certain exceptions, permit the free use of such property or portion thereof 
as a polling place at any election conducted by the registrar of voters.  Use of property under this 
section shall be considered to be exclusively for religious, hospital, or charitable (welfare 
exemption) purposes. 

 Since the welfare exemption is in addition to the church exemption available to properties 
of religious organizations, and since use of properties of religious organizations as polling places 
does not interfere with the granting of the welfare exemption, we are of the opinion that use of 
such properties as polling places should not interfere with the granting of the church exemption. 

      Very truly yours,  

James K McManigal, Jr. 
Tax Counsel 

JKM:fr 

cc:  Mr. R. Gordon Young 
       San Bernardino County Assessor 
bc:  Mr. Gordon P. Adelman 
       Mr. Robert H. Gustafson 
       Mr. Verne Walton 
       Mr. William Grommet, with incoming letter for your files 
 


