
STATE OF CALIFORNIA 

May 26, 1994 

Attention: (REDACTED) 

This is in response to your letter of November 24, 1992, to Mr. (REDACTED) a member of my 
staff, in which you asked our opinion about the application of Proposition 58 to a probate 
situation. I apologize for the delay in responding; other matters requiring our attention have 
resulted in an unfortunate backlog of correspondence.  

The facts of the situation, as stated in the attachments to your letter, are summarized briefly. The 
decedent died on June 21, 1990. Her will left her properties jointly to her two sons. The probate 
court ordered the properties distributed jointly to sons A and B. However, the two sons did not 
wish to jointly own property with each other. Thus, son A conveyed his interest in parcel 1 to son 
B and son B conveyed his interest in parcel 2 to son A, resulting in son B owning parcel 1 and 
son A owning parcel 2. These deeds were recorded simultaneously after the distribution. Your 
office reappraised 50 percent of each property as of the date of transfer between the bothers. You 
asked if this was a correct procedure.  

We concur with your actions. Revenue and Taxation Code Section 60 (all statutory references 
are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated) defines change in ownership 
as "a transfer of a present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value 
of which is substantially equal to the value of the fee interest." 

Property Tax Rule 462(n)(3) states that the date of a change in ownership by will or intestate 
succession is the date of death of the decedent. The California Probate Code provides that title to 
a decedent's property passes on the decedent's death to the person(s) to who it is devised in the 
decedent's last will or, in the absence of such a devise, to the decedent's heirs as prescribed in the 
laws governing interstate succession (see Probate Code Section 7000).  

In California Academy of Sciences v. County of Fresno (1987) (192 Cal. App. 3d 1436, 1440) 
the court held that the "residuary legatees became the owners of an undivided interest in the 
decedent's real property at the time of the decedent's death." Thus, it has been the Board's view 
that for property tax purposes the date of change in ownership in the case of inheritance of real 
property by will or intestate succession occurs on the date of the decedent's death. 

In your situation, upon the death of the mother, there was a change in ownership of all real 
property owned by her. Under Section 63.1, though, qualifying transfers of real property between 
parents and children are excluded from the definition of change in ownership. Thus, the transfer 
of parcels 1 and 2 jointly to the two sons upon the death of the mother is excludable from change 
in ownership under Section 63.1. 

MEMBER 
First District 

BRAD SHERMAN 
Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONENBURG JR. 
Third District, San Diego 

MATTEW K. FONG 
Fourth District,  Los Angeles 

GRAY DAVIS 
Controller, Sacramento 

_______ 

BURTON W. OLIVER 
 Executive Director

STATE BOARD OF EQUALIZATION
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001) 
TELEPONE: (916) 445-4982 
FAX : (916) 323-8765 

This document has been retyped from an original copy. 
Original copies can be provided electronically by request.



However, subsequent transfers between siblings are not excluded and considered to be 
reappraisable changes in ownership. Thus, the transfer of son A's interest in parcel 1 to son B and 
the transfer of son B's interest in parcel 2 to son A would trigger a 50 percent reappraisal of each 
parcel. 

If you have any further questions, please contact our Real Property Technical Services Unit at 
(916) 445-4982. 

Sincerely, 

VW:sk 

Bc: 



STATE OF CALIFORNIA  

August 6, 1990 

Dear (REDACTED) 

This is in response to your letter of April 21, 1990 requesting advice on the application of 
Proposition 58 to the transfer of your father's personal residence to your brother (REDACTED). I 
have also received a copy of your note dated June 20, 1990, to which you attached a letter 
written by your father on March 12, 1982, which expresses the wishes of your father as to the 
disposition of his estate. As we recently discussed, I have also received a copy of the letter 
written by your brother, (REDACTED), to our Assessment Standards Division, dated May 28, 
1990. This letter states that recent inquiries made by your brother to various county assessor 
offices has shown that there are inconsistencies from county to county in the application of 
Proposition 58 to parent/child transfers pursuant to will or trust where the property is left to two 
or more children "share and share alike".  

Based on the information provided in your letter and in (REDACTED) letter. I understand that 
your father, (REDACTED), and his wife, (REDACTED), had three children, (REDACTED), 
(REDACTED), and (REDACTED) passed away in 1982 and on June 3, 1983, your father 
executed an intervivos trust which was prepared for him by Mr. (REDACTED), Attorney at 
Law. In addition to certain stocks and bonds, (REDACTED), as trustor, transferred to the trust a 
residence at Lake (REDACTED) in (REDACTED) County and his principal residence in 
(REDACTED) County. The trust was revocable until (REDACTED) trustor's death. It retained a 
life interest in the trustor and upon his death provided for distribution of the trust estate to his 
children, (REDACTED), (REDACTED), and (REDACTED), "share and share alike". 

Among the various powers expressly granted to the trustee in Exhibit A of the trust is the 
following:  

 "(p) In any case in which the Trustee is required, pursuant to the provisions of this 
instrument, to divide any trust property into parts or shares for the purpose of distribution or 
otherwise, the Trustee is authorized, in the Trustee's discretion, to make the division and 
distribution in kind, including undivided interests in any property, or partly in kind and partly in 
money, and for this purpose to make such sales of the trust property as the Trustee may deem 
necessary, on such terms and conditions as the Trustee shall see fit." 

Your father passed away in September of 1989. Your brother, (REDACTED) is interested in 
acquiring sole ownership of your father's residence in (REDACTED). He will provide a 
promissory note secured by a deed of trust to the other two children as a means of financing the 
difference between the market value of the residence and his one-third share of the trust assets. 
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Apparently the difference in value amounts to about 15 percent of the market value of the 
(REDACTED) residence. 

As the result of an inquiry from Mr. (REDACTED), you have been advised by Daniel M. 
Hallissy, Chief of the Standards Division of the (REDACTED) Assessor's Office, that while the 
county would apply Proposition 58 to exclude the transfer of the (REDACTED) residence to the 
three children from reassessment, it would treat the transfer of the property to the sole ownership 
of (REDACTED) as a reassessable transfer of a two-thirds interest of the property. You have 
asked that we review the terms of your father's trust and the other information supplied and 
provide our opinion as to the correctness of the assessor's determination. As I recently discussed 
with you, my conclusion, after reviewing the information supplied and the applicable authorities, 
is that the transfer of the (REDACTED) residence to your brother qualifies as an excluded 
parent/child transfer except to the extent that the value of the property exceeds the value of his 
one-third share of trust assets. 

Proposition 58 added subdivision (h) to section 2 of Article XIIIA of the Constitution. Briefly, 
subdivision (h) excludes from change in ownership the purchase or transfer of the principal 
residence of the transferor in the case of the purchase or transfer between parents and their 
children. It also excludes the purchase or transfer of the first $1 million of the full cash value of 
all other real property between parents and their children. 

Subdivision (h) is implemented by Revenue and Taxation Code section 63.1. Section 63.1, in 
part, defines "transfer" as including any transfer of the present beneficial ownership of property 
from an eligible transferor to an eligible transferee through the medium of an intervivos trust. It 
seems clear, therefore, that if the transfer of the (REDACTED) residence to your brother 
(REDACTED) qualifies as a transfer from your father pursuant to the terms of his intervivos 
trust then the transfer qualifies for inclusion under these provisions of the Revenue and Taxation 
Code and the California Constitution. 

The provisions for distribution of your father's trust estate provide that it shall go to the three 
children "share and share alike." This direction indicates that the three children are to share 
equally in the trust estate. The question, of course, is whether the three children each receive a 
one-third interest in each individual trust asset. Subdivision (p) of Exhibit A of the trust grants to 
the trustee express authority to make distributions in kind and so forth. While I, frankly, had 
some difficulty in deciding whether this was a clear, broad grant of discretion to the trustee to 
distribute all trust property in kind, that dilemma is resolved by the provisions of the Probate 
Code dealing with trust administration found at Sections 16000 and following. 

Probate Code Section 16200 provides, in part, that a trustee has not only the powers conferred by 
the trust instrument but also, except as limited in the trust instrument, the powers conferred by 
statute. Following Section 16200 are a number of provisions conferring express statutory powers 
on trustees. Among those provisions is Section 16246 which provides: 

"The trustee has the power to effect distribution of property 
and money in divided or undivided interests and to adjust 
resulting differences in valuation. A distribution in kind 
may be made pro rata or non-pro rata" (added by Chapter 
820 of the Statutes of 1986). 



California trust law recognizes that the administration of a trust is governed by the trust 
instrument. Union Bank and Trust Co. v. McColgan (1948) 84 Cal.App. 2d 208. Thus, where the 
trust instrument conflicts with a statutory power, the instrument controls unless a court, pursuant 
to Probate Code section 16201, relieves the trustee of the restriction in the instrument. Absent a 
restriction in the trust instrument, the trustee enjoys both the powers conferred by the trust 
instrument and those conferred by the provisions of the Probate Code, including section 16246. 

The powers granted to the trustee under Exhibit A of your father's trust expressly provides that 
they are "In addition to all other powers and discretions granted or vested in a Trustee by law." It 
does not appear, therefore, that any limitation on the powers conferred by statute was intended 
under your father's trust. Thus, the trustee has the power to distribute the trust assets in kind on 
either a pro rata or non-pro rata basis. Accordingly, the distribution. to your brother 
(REDACTED) of the (REDACTED) property would be properly characterized as a transfer 
under the terms of the trust from your father to your brother for the purposes of Proposition 58 
and section 63.1, to the extent that the value of the property did not exceed the value of your 
brother's one-third interest in the total trust estate. The excess, which you state is about 15% of 
the value of the property, could not qualify as a transfer from your father to your brother since it 
would exceed the direction that the three children share and share alike. To that extent, the 
transfer must be considered to be a transfer from the other beneficiaries pursuant to a sale of their 
interest to your brother 

It must be recognized that we are dealing here with the provisions of a trust rather than a will. 
Under the provisions of the Probate Code, we would not necessarily reach the same result had 
the distribution been made pursuant to a will. Under the Probate Code provisions applicable to 
wills, the general rule is that a devise of property to more than one person vests the property in 
them as owners in common. Probate Code Section 6143 provides that unless a contrary intention 
is indicated by the will, "a devise of property to more than one person vests the property in them 
as owners in common." See also Estate of Pence (1931) 117 Cal.App. 323, at 331, holding that a 
devise to more than one person to "share and share alike" indicates a gift in common. See also 
Noble v. Beach (1942) 21 Cal.2d 91, 94; and, Estate of Russell (1968) 69 Cal.2d 200, 214-215. 
Of course, many wills contain provisions which grant discretion to distribute the property in kind 
on a pro rata or non-pro rata basis or something equivalent. In light of the general principle that 
the intention of the testator as expressed in the will controls the legal effect of the dispositions 
made in the will (Probate Code Section 6140 (a)) a clear grant of broad discretion to distribute 
the property in kind on a pro rata or non-pro rata basis must be given due recognition. In the 
absence of such a clear grant of broad discretion in the will, however, or an appropriate judicial 
determination of the meaning of the provisions of the will, assessors are entitled to rely on the 
general rule set forth in Section 6143 of the Probate Code. 

As demonstrated by the above discussion, this is a difficult area of the property tax law and we 
are in agreement with your brother's suggestion that our Assessment Standards Division should 
provide guidance to assessors to assist them with these complex problems. By copy of this letter, 
I am requesting that the division prepare an appropriate advisory letter to assessors setting forth 
guidelines consistent with the views expressed above. 



As I believe we have discussed, the opinions expressed in this letter are advisory in nature and 
are not binding upon any assessor. I have, however, taken the liberty of furnishing a copy of this 
letter to both the (REDACTED) and (REDACTED) Assessors' Offices, for their information. 

Very truly yours, 

      Richard H. Ochsner 
                      Assistant Chief Counsel 

RHO: sp 
2520D 

Cc: 

Mr. Daniel M. Hallissy 
Contra Costa County Assessor's Office 
Martinez, CA 94553 

Mr. Tony Exsen 
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Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 
Mr. Eric Eisenlauer 


