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STATE OF CALIFORNIA 220.0867 
SEN. GEORGE RUNNER (RET.) STATE BOARD OF EQUALIZATION 

First District, Lancaster 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 

FIONA MA, CPA PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082 
Second District, San Francisco 

1-916-323-9856 • FAX 1-916-323-3387 
www.boe.ca.gov JEROME E. HORTON 

Third District, Los Angeles County 

DIANE L. HARKEY February 24, 2016 
Fourth District, Orange County 

BETTY T. YEE 
State Controller 

CYNTHIA BRIDGES 
Executive Director 

Re:  Unrecorded Transfers  
 Assignment No.:  15-470  
 
Dear Mr. : 

This is in response to your questions regarding whether an assessor has the discretion to 
accept or disregard an unrecorded deed as evidence of a change in ownership, whether an 
assessor has the discretion to retain a previous owner's name on the tax roll, and regarding 
Government Code section 15606, subdivision (h).  As explained below, in our opinion, if the 
parties meet the requirements of a valid deed, which do not include recordation, then such deed 
should be considered evidence of a change in ownership, unless there is clear and convincing 
evidence indicating otherwise.  In addition, if a deed is accepted as conveying full interest in 
property, the former owner's name should be removed from the secured tax roll.  Finally, 
regarding your question on Government Code section 15606, subdivision (h), that section is 
generally exercised when there is no adequate remedy at law, and only in instances where there 
has been a clear violation of a constitutional or statutory property tax provision or administrative 
regulation. 

Facts 

Real property located in  County, California, was owned by E . According to 
your letter to the Board of Equalization (Board) dated July 6, 2015 (July letter), E is the 
name of a trust, of which you state you are a managing director.1 You state that E 
transferred the subject property to you, as your sole and separate property.  The quitclaim deed 
included with your email to  , dated September 21, 2015, shows E  as the grantor 
and "J , a married man, as his sole and separate property" as the grantee, executed 
on June 29, 2015.2  The June 2015 deed states, "It is the express intent of M , being 

1 We note that the authority to transfer trust property is generally held by a "trustee" rather than a "managing 
director." As such, it may be appropriate for the assessor to request trust documents, such as a Declaration of Trust, 
to determine whether E is a form of "business trust", which operates as a legal entity, and to confirm the 
authority of the "managing director" to transfer the subject property. (See Property Tax Annotation 220.0399 
(January 13, 1998).)  Additionally, we note that the quitclaim deed dated June 29, 2015, is signed by M 

, also as managing director. Thus, it may appropriate for the assessor to confirm that either managing 
director is authorized to transfer the subject property, by requesting applicable trust or legal entity documents.
2 Although you state in your July letter that the property was transferred by E in December 2014, the 
deed dated June 29, 2015 states that it is "nunc pro tunc on the date of the underlying Deed, which is dated 
December 10th, 2014 and is attached hereto as Exhibit A." We note that the copy of the deed in our possession does 
not include an Exhibit A; however, for purposes of this analysis, we assume the deed dated June 29, 2015, is the 
operative deed that you are using as evidence of the property transfer. Hereafter, we will refer to this deed as the 
June 2015 deed. 

www.boe.ca.gov


      
 
 

 

    
 

 
 
     

        
      

      

             
 

 
      

    
 

    
  

 
 

 
 

 
   

  
   

  

  
 

   
 
  

  

   
 

  
 

 

    

 

   

                                                           
     

 
   

Mr. - 2 - February 24, 2016 

a Managing Director of E , and spouse of the Grantee, to convey all right, title, and 
interest of the Grantor, community or otherwise, in and to the herein described property to the 
Grantee as his sole and separate property." 

In your July letter, you state that the deed was not recorded, and that you appeared in the 
assessor's office in to give the assessor actual notice of the transfer. You state that the 
assessor requires the deed "be recorded before a former owner of property will be removed from 
the [s]ecured [r]oll" and that "E will remain as assessee because the [d]eed was not 
recorded.  The [assessor] claims he has discretionary authority to disregard [Civil Code section 
1217].3" According to your email to and dated December 8, 2015, E 
was assessed property taxes on the subject property on July 1, 2015. 

In an email to , dated September 22, 2015, you also inquire about the 
enforcement of Government Code section 15606, subdivision (h), which provides that the Board 
shall bring an action in a court of competent jurisdiction to compel an assessor to comply with 
any provision of law, or any rule or regulation of the board adopted in accordance with 
subdivision (c), governing the assessment or taxation of property. 

Law and Analysis 

Deed Requirements and Assessment Roll Contents 

Revenue and Taxation Code4 section 405 requires the assessor to assess all the taxable 
property in her county annually, except state-assessed property, to the persons owning, claiming, 
possessing, or controlling it on the lien date. The assessor has the duty to make diligent inquiry 
and examination to ascertain that all the property within the county subject to assessment has 
been assessed on the roll, according to the best of the assessor's judgment, information, and 
belief, at its value as required by law.  (Rev. & Tax. Code, § 616.) 

Deeds are used when an owner of an interest (the grantor) transfers, sells, or gives the 
interest to another (the grantee) by executing a written document with certain requirements.  The 
requirements for a valid deed are a grantor, a grantee, a writing and subscription, delivery, and 
acceptance.  Recordation is unnecessary; its effect is to give constructive notice and to determine 
priorities.  (12 Witkin, Summary of Cal. Law (10th ed. 2010) Real Property, § 254; Cal. Civ. 
Code, §1217.) Thus, an unrecorded deed is valid as between the parties and as to all those who 
have notice thereof.  (Cal. Civ. Code, § 1217, supra; Merritt v. Rey (1930) 104 Cal. App. 700, 
707 [citing Blackledge v. McIntosh, (1927) 85 Cal. App. 475, 483.].) 

Evidence Code section 662 provides that, "The owner of the legal title to property is 
presumed to be the owner of the full beneficial title.  This presumption, often referred to as the 
deed presumption, may be rebutted only by clear and convincing proof." Rule 462.200, 
subdivision (b) interprets Evidence Code section 662 in the context of property taxation, 
providing that "[w]hen more than one person's name appears on a deed, there is a rebuttable 
presumption that all persons listed on the deed have ownership interests in property, unless an 
exclusion from change in ownership applies." In addition, Civil Code section 1105 provides that 

3 Civil Code section 1217 provides, "An unrecorded instrument is valid as between the parties thereto and those who 
have notice thereof." 
4 All further statutory references are to the Revenue and Taxation Code, unless otherwise specified. 



      
 
 

 

 
 

 
       

         
       

  
         

   
 

 
  

  
    
 

  
 

    
             

      

      
  

   
 

  
       

  
     
  

 
    

      
   

    
 

 
 
   

       
     

  
      

      
 

                                                           
  

  
 

Mr. - 3 - February 24, 2016 

a deed conveying the property is presumed to grant fee simple title, unless it appears from the 
grant that a lesser estate was intended. 

Here, the June 2015 deed appears to meet the requirements of a valid deed, showing 
E as the grantor, J as the grantee, in a writing signed by M 
G as managing director of E , and presumably delivered and accepted by you, the 
grantee.  The deed does not need to be recorded in order to convey the interest in the property. 
(Civ. Code, § 1217, supra.) Thus, under the deed presumption, J is presumed 
to own 100 percent of the property, unless there is clear and convincing evidence indicating 
otherwise. 

With regards to the contents of the secured tax roll, section 602, subdivision (a) provides 
that the contents of the assessment roll shall show the name and address, if known, of the 
assessee.  An assessee is "the person to whom the property or a tax is assessed." (Rev. & Tax. 
Code, § 23.) As noted above, section 405 provides that the assessor may assess the property on 
the secured roll to "the person owning, claiming, possessing, or controlling it on the lien date." 

In this case, you are "a person owning, claiming, possessing, or controlling the property." 
As noted above, the June 2015 deed executed by M as managing director of 
E states that "[i]t is the express intent of M . . . to convey all right, title, 
and interest of the Grantor . . . as his sole and separate property", which suggests that upon 
transfer, E is no longer "owning, claiming, possessing, or controlling" the property.  An 
"assessee" is understood to mean the current owner; after property is transferred, the former 
owner is no longer considered an "assessee" of that property.  If that were not the case, a person 
that no longer owns the property would have access to confidential information by virtue of her 
continued listing as an "assessee".  (Property Tax Annotation5 (Annotation) 160.0002 (March 6, 
1998).) Thus, unless the assessor believes there is clear and convincing evidence to rebut the 
deed presumption or unless the assessor has reason to believe that E is "owning, claiming, 
possessing, or controlling" the property, then E , the previous owner, should be 
removed from the secured tax roll. 

If, on the other hand, the assessor believes there is clear and convincing evidence that, 
irrespective of the deed, no transfer of the property occurred, then the assessor may use his or her 
discretion not to accept the deed as evidence of a change in ownership.  In that case, the owner, 
E , should remain on the secured tax roll as the assessee. 

Change in Ownership 

Assuming that the assessor accepts the unrecorded deed as conveyance of 100 percent of 
the property from E to J , we note that the potential change in ownership 
consequences may depend on whether E is a trust or a business trust, which, as 
previously discussed, is treated as a legal entity for property tax purposes.  (Annot. 220.0399, 
supra.) As noted above, your July letter states that E is a trust, but the title of 
"managing director" suggests that E may be a legal entity. 

5 Property Tax Annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of Board legal 
counsel published in the Board's Property Tax Law Guide and on the Board's website.  See Cal. Code Regs., tit. 18, 
§ 5700 for more information regarding annotations. 



      
 
 

 

   
 

 
  

 
  
   

   
 

    
  

 
      

     
             

        

     
  

 
       

 
   

    
      

 
 

 
 
      

 
   

  
 

  
   

 
     

       
     

  
      

   
  

  
 

                                                           
  

Mr. - 4 - February 24, 2016 

Article XIII A, section 2 of the California Constitution provides that real property must 
be reassessed whenever a change in ownership occurs.  A change in ownership is defined at 
section 60 to mean "a transfer of a present interest in real property, including the beneficial use 
thereof, the value of which is substantially equal to the value of the fee interest." 

Section 61, subdivision (j) provides that a "transfer of any interest in real property 
between a corporation, partnership, or other legal entity and a shareholder, partner, or any other 
person" is a change in ownership unless an exclusion applies.  (See also Property Tax Rule6 

(Rule) 462.180, subd. (a).)  Section 63 provides an exclusion from change in ownership for 
interspousal transfers of property and ownership interests in legal entities. (See also 
Rule 462.220.) 

Here, if E is a trust, then it is necessary to "look through the trust" to 
determine the present beneficial owner of the property.  (See Annot. 220.0823 (November 15, 
2006).) Our understanding is that for prior transfers of the subject property to E , a 
Preliminary Change in Ownership Report indicated that E was for the benefit of 
M alone.  Thus, if the trust was for the benefit of M , your spouse, then 
she was the beneficial owner of the property prior to the June 2015 transfer.  Therefore, a 
transfer from E , if it is a trust for the benefit of M , to you, her spouse, 
would qualify for the interspousal exclusion under section 63. 

If, on the other hand, E is a business trust or a legal entity, and assuming it was 
wholly owned by your spouse, the interspousal exclusion is not applicable because section 63 
does not apply to transfers from a spouse to a legal entity wholly owned by the other spouse. 
(Annot. 220.0278 (May 14, 1993; February 22, 2007).)  Thus, a transfer of the property to you 
from E , if it were treated as a legal entity wholly owned by M , would result 
in a change in ownership under section 61, subdivision (j). 

Revenue and Taxation Code Section 15606, subdivision (h) 

You also inquire about Government Code section 15606, subdivision (h), which provides 
that the Board shall bring an action in a court of competent jurisdiction to compel an assessor to 
comply with any provision of law, or any rule or regulation of the board adopted in accordance 
with subdivision (c), governing the assessment or taxation of property. 

First, we note that Government Code section 15606, subdivision (h) is a remedy in the 
nature of mandamus, by which the Board may compel a local official or body to perform its 
duties as prescribed by statute or regulation.  (Back-up Letter dated March 17, 1997, to 
Annot. 180.0022.) "It is well settled that mandamus, administrative or traditional, does not lie 
where there is an adequate remedy at law." (Mystery Mesa Christian Church, Inc. v. Assessment 
Appeals Board, No. 1 (1976) 63 Cal.App.3d 37.) It appears you have a civil remedy available to 
you in the form of an appeal to the local assessment appeals board or a writ of mandate by 
verified petition to a superior court. (See Code Civ. Proc., §1084 et seq.) Finally, Government 
Code section 15606, subdivision (h) is exercised only in rare instances where there has been a 
clear violation of a constitutional or statutory property tax provision or administrative regulation 
and not in instances of statutory interpretation for which statutory procedures exist.  (Back-up 
Letter dated March 17, 1997, to Annot. 180.0022, supra.) 

6 All references to Property Tax Rule or Rules are to sections of title 18 of the California Code of Regulations. 

https://Cal.App.3d


      
 
 

 

   
  

 
 
  
 
  
 
  
  
 

 
 

 
   

   
 

  
    

  
  

Mr. - 5 - February 24, 2016 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

/s/ Leslie Ang 

Leslie Ang 
Tax Counsel 

LA/yg 
J:/Prop/Prec/Assessment Roll/2016/15-470.doc 

cc: Honorable 
County Assessor 

Mr. Dean Kinnee (MIC:63) 
Mr. David Yeung (MIC:61) 
Mr. Todd Gilman (MIC:70) 
Mr. Mark Sutter (MIC:70) 


