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STATE OF CALIFORNIA 220.0811 
STATE BOARD OF EQUALIZATION 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082 
916-323-3172 • FAX 916-323-3387 
www.boe.ca.gov 

August 1, 2012 

BETTY T. YEE 
First District, San Francisco 

SEN. GEORGE RUNNER (RET.) 
Second District, Lancaster 

MICHELLE STEEL 
Third District, Orange County 

JEROME E. HORTON 
Fourth District, Los Angeles 

JOHN CHIANG 
State Controller 

CYNTHIA BRIDGES 
Executive Director 

Re: Change of Ownership Upon Sale to Defective Grantor Trust 
Assignment No.:  12-053 

Dear Mr. : 

This is in response to your letter to Ms.  , Acting Assistant Chief 
Counsel, regarding a proposed transaction which could be structured in several ways.  Your 
client (Grantor) wishes to transfer certain rental property to an intentionally defective grantor 
trust (IDGT) in exchange for an installment note under three alternate repayment scenarios. 

You asked whether a change in ownership will occur at the time the property is "sold" to 
the IDGT, at the time that the note is paid in full, or at some other time.  As explained below, 
regardless of how repayment of the note is structured, a change in ownership will occur when 
Grantor transfers his property to the IDGT unless an exclusion is available. 

Facts 

We spoke by telephone on June 26, 2012 to clarify certain information not contained in 
your incoming letter, which information is included herein.  For federal income tax purposes, in 
exchange for an installment note,1 Grantor will transfer real property which is not used as his 
principal residence into an irrevocable IDGT.  Once such property is transferred to the IDGT, 
Grantor would no longer have the power to sell or substitute the property.  Grantor will not be a 
present or future beneficiary of the IDGT. Until the note to Grantor is repaid in full, although 
income may accumulate, no income may be paid out of the IDGT to any beneficiary. 

Once the IDGT has repaid the note, the IDGT trustee has discretion to distribute (or not 
distribute) income and/or principal to the beneficiary (or beneficiaries).  You state that the 
beneficiaries of the IDGT would likely be Grantor's wife for her lifetime with the remainder to 
Grantor's children, or in the alternative, Grantor's nieces and nephews. 

Law & Analysis 

1 Repayment of the note is contemplated in three different scenarios, however all scenarios result in the same 
analysis. 

www.boe.ca.gov


    
 
 
 
 

   
  

  
 

 
  

  
  

 
 

 
  

  
 

  
    

 
 

 
     

  
   

   

 
 

  

 

     
 

  
 

  
    

  
    

                                                           
      
   

 
     

  
   
     
   

 

Mr. -2- August 1, 2012 

Section 60 of the Revenue and Taxation Code2 provides that a change in ownership 
occurs upon a transfer of a present interest in real property, including the beneficial use of the 
real property, with a value substantially equal to the value of the fee interest. Generally, a 
transfer of real property to a trust is a change in ownership of the property at the time of the 
transfer.  (Property Tax Rule 462.160, subd. (a).3)  An exception to this general rule is that a 
transfer of real property to a trust that is revocable by the trustor is not a change in ownership.  
(Rev. & Tax. Code, § 62, subd. (d); Rule 462.160, subd. (b)(2).) However, there is a change in 
ownership when that revocable trust becomes irrevocable unless the trustor remains the sole 
present beneficiary or unless there is another exclusion from change in ownership between the 
trustor and the beneficiary.  (Rev. & Tax. Code, § 61, subd. (h); Rule 462.160, subd. (b)(2).) 

An irrevocable trust is an arrangement in which the trustor relinquishes control of the 
property.4  The trustor cannot revoke or amend the trust after it is established.  Thus, an 
irrevocable trust permanently dedicates the property transferred into the trust to the benefit of the 
trust beneficiaries.5  And because trusts are not treated as separate legal entities for property tax 
purposes (i.e., we "look through" the trust), the present beneficiary of an irrevocable trust is 
regarded as the owner of the property held in trust.6 The present beneficial owners of property 
held in an irrevocable trust are the named present beneficiaries, who may or may not include the 
trustor.7 

Section 2, subdivision (h) of article XIII A of the California Constitution excludes from 
change in ownership "the purchase or transfer of the first one million dollars of the full cash 
value of all other real property between parents and their children, as defined by the Legislature." 
The California Legislature enacted section 63.1 to implement the exclusion for transfers between 
parents and children, and subdivision (c)(7) of that section extends the parent-child exclusion to 
transfers accomplished through the medium of a trust. 

Where the trustee of an irrevocable trust has total discretion to distribute trust property or 
income to a number of potential beneficiaries ("sprinkle power"), the property is subject to 
change in ownership if any of the potential beneficiaries lack an exclusion.  This is because even 
though the trustee may not elect to distribute the trust property or income to a non-excludable 
beneficiary, the trustee has the authority to make such a distribution.8 However, if all potential 
beneficiaries to whom the property may be distributed under the trustee's sprinkle power qualify 
for an exclusion, there is no change in ownership. 

Here, Grantor proposes to transfer property to an irrevocable trust of which he is not a 
beneficiary. In accordance with subdivision (a) of Rule 462.160, this transfer to the IDGT will 
result in a change in ownership unless an exclusion applies.  For purposes of determining 
whether any exclusion(s) is available, the present beneficiaries of the IDGT will be regarded as 

2 All further "section" references are to the Rev. & Tax. Code unless otherwise specified. 
3 Cal. Code Regs., tit. 18, § 462.160, subd. (a).  All further "Rule" references are to sections of title 18 of the 
California Code of Regulations.
4 See Assessors' Handbook Section 401, Change in Ownership, p. 24. 
5Id. at 24. 
6 See Property Tax Annotation 220.0790. 
7 See Assessors' Handbook Section 401, Change in Ownership, p. 24. 
8 Rule 462.160, subd. (b)(1)(A). 
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the owner(s) of the property. 9 As stated in Property Tax Annotation10 625.0204, "It has long 
been our position since before the adoption of Proposition 58 that one may be the present 
beneficiary of a trust even though current income may be paid to such beneficiary or 
accumulated in the trustee's discretion as long as no other person presently has a right to income 
or principal." As such, even if the present beneficiaries of the IDGT cannot receive distributions 
from the IDGT until the note has been repaid, they are nevertheless the present beneficiaries 
since no other person has the right to income or principal from the IDGT. 

If Grantor's wife is the sole present beneficiary of the IDGT, then the interspousal 
exclusion would apply and no change in ownership would occur when the property is transferred 
to the IDGT.11 If Grantor has not used his $1 million exclusion and Grantor's children become 
the present beneficiaries (upon the death of Grantor's wife or upon formation of the IDGT), by 
filing the appropriate claim forms the Grantor's children could avail themselves of the parent-
child exclusion contained in section 63.1, subdivision (b)(2).12 This would shield the first $1 
million of the property's full cash value from a change in ownership.  By contrast, if Grantor's 
nieces and nephews are the IDGT beneficiaries, no exclusion is available and a change in 
ownership would occur when Grantor transfers the property into the IDGT or when the nieces 
and nephews become the present beneficiaries of the trust or receive the remainder interest in the 
property upon wife's death. 

Your letter cites to two Property Tax Annotations, including Annotation 625.0204, which 
opined that the children of the grantors were the present beneficial owners of certain property 
held in trust where the trustee had no discretion to distribute income and must accumulate such 
income to be added to the principal of each child's respective trust during the life of the surviving 
grantor.  You state that unlike Annotation 625.0204, the Grantor here is "effectively receiving 
most or all of the income." However, the payments received by Grantor from the IDGT would 
be received as a creditor pursuant to the terms of the note, not as owner of the property or as a 
beneficiary of the trust.13 For example, if the property were destroyed by fire and the insurance 
proceeds were paid in lump sum to the IDGT, Grantor would not receive the lump sum.  Rather, 
he would continue receiving annual payments pursuant to the note.  If the insurance proceeds 
exceeded the repayment terms of the note, the beneficiaries would receive that benefit after the 
note is repaid.  Similarly, if the property generates more rental income than originally anticipated 
by Grantor, the beneficiaries would receive that benefit as well, albeit after the note is repaid. 

Your letter also cites to Annotation 220.0810, which opined that the transfer of property 
to a charitable remainder annuity trust, charitable remainder unitrust, or charitable remainder net 
income trust, with the income therefrom reserved to the trustor as the present beneficiary and a 
charitable remainder in the property at the termination of the income interest, is not a change in 
ownership. Under those facts, although accumulated but undistributed trust income is added to 
the trust principal and distributed to the charitable remainderman, the trustor or the trustor's 

9 See Property Tax Annotation 220.0790.
10 Property Tax Annotations are summaries of the conclusions reached in selected legal rulings of Board legal 
counsel published in the Board's Property Tax Law Guide and on the Board's website.  See Cal. Code Regs., tit. 18, 
§ 5700 for more information regarding annotations.
11 § 63, subd. (a). 
12 We note that since this property is not a "principal residence," the parent-child exclusion contained in § 63.1, 
subd. (a)(1)(A) is not available. 
13 Because Grantor does not retain an ownership interest in the property, this transaction differs from an installment 
sale contract.  See AH 401, p.6 and Annotation 220.0321. 

https://trust.13
https://b)(2).12
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spouse is the present beneficiary of the trust. The letter states, "If, however, income is 
distributed by the trust to a present beneficiary other than the trustor or the trustor's spouse, the 
requirements of section 62(d) would not be met and the transfers of property to the trust would 
constitute a change in ownership." This is essentially the conclusion we reach in this letter. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity.  Should you have any additional questions, please feel 
free to contact me. 

Sincerely, 

/s/ Mary Anne B. Tooke 

Mary Anne B. Tooke 
Tax Counsel 

MAT:mcb 
J:/Prop/Precedent/2012/CHANGOWNSHP & Trusts/12-053.doc 

cc: Mr. David Gau MIC:63 
Mr. Dean Kinnee MIC:64 
Mr. Todd Gilman MIC:70 

California Assessors' Association 


