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December 13, 1988 

Dear ____ 

This is in response to your letter of November 7, 1988 to 
Mr. : in which you request our opinion with 
respect to the following facts contained in your ietter and in 
the trust instrument enclosed therewith. 

Mary and Vaughn residents of California, owned as 
commlln:r-v nrooerty, 100% of the capital stock of 

--LILIA.- .- a California Corporation. On September 17, 
1987. Marv and Vaughn _. as Settlors, created the 
“I_ - --... Family Trust, and con;ributed the above shares to 
the trust. 

During their joint lives, they could’amend, revoke, or 
terminate the trust. 

Mary ----..;l..-..’ died on June 19, 1988, and effective as of that 
date, the property of the trust was to be distributed to three 
separate trusts, designated as the “Survivor’s Trust,” the 
“Marital Trust, and the “Residual Trust.” 

Vaughn may amend, revoke, or terminate the “Survivor’s Trust” 
during his lifetime, but shall have no power to amend, revoke, 
or terminate the “Marital Trust,” or the “Residual Trust.” 

On Vaughn’s death, no one shall have the power to amend, 
revoke, or terminate any trust, except as provided by terms of 
the trust for distribution of the property. 

The “Survivor’s Trust” shall consist of Vaughn 
separate property and his community property. Vaughn-has the 
power to amend, revoke, or terminate the “Survivor’s Trust,” 
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and has a general power of appointment over income and 
principal of the “Survivor’s Trust.” 

The “Marital Trust” shall consist of the minimum dollar amount 
necessary as a marital deduction to eliminate (or reduce to the 
extent possible) any federal estate tax due to the death of 
Mary, 

The “Residual Trust” shall consist of the balance of the trust 
estate. 

Survivor’s Trust-

Vaughn as trustee of the “Survivor’s Trust,” shall 
pay to or apply to his benefit, for his lifetime, the income of
the trust. On the death of Vaughn, the remaining principal and
undistributed income of the “Survivor’s Trust” shall be 
distributed to the “Residual Trust” to the extent it is not
appointed pursuant to his general power of appointment. 

Marital Trust-

The net income of the “Marital Trust” shall be paid or applied
for the benefit of Vaughn, and on his death all accrued and 
undistributed income of-the “Marital Trust” shall be 
distributed to his estate. The remaining principal of the
“Marital Trust” shall be distributed as Vaughn may appoint in 
his will, to his descendant’s and their spouses. Any principal
of the “Marital Trust” not effectively appointed by him, shall 
be added to the “Residual Trust.” 

Residual’ Trust-

The net income and, in the discretion of the trustee, principal
of the “Residual Trust” are payable to or for the benefit of 
Vaughn, and on his death the remainder shall be distributed to 
his children, except that in the’case of a deceased child, the 
issue of the deceased child shall take the share of the 
deceased child, and the trust shall terminate after all issue 
have attained the age of 28. 

Based on the foregoing , you have requested our opinion whether 
the complete liquidation of California will 
constitute a change in ownership of its unimproved real 
property when it is distributed to one or more of the three 
aforementioned trusts. 

Revenue and Taxation Code (all statutory references are to the 
Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated) section 
60 defines “change in ownership” as a “transfer of a present 
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interest in real property, including the beneficial use 
thereof, the value of which is substantially equal to the value 
of the fee interest.” 

Section 61 provides in relevant part that “[elxcept as 
otherwise provided in Section 62, change in ownership, as 
defined in Section 60, includes, but is not limited to: 
Ill](i) [tlhe transfer of any interest in real property be;weeA 
a corporation . . . and a shareholder . . . .” 

Section 62 provides in relevant part that “[clhange in 
ownership shall not include:.. . . [ill(a)(2) [alny transfer 
between an individual or individuals and a legal entity or 
between legal entities, . , . which results solely in a change
in the method of holding title to the real property and in 
which proportional ownership interests of the transferors and 
transferees, whether represented by stock, . . . or otherwise, 
in each and every piece of real property transferred, remain 

.the same after the transfer. See also Property Tax Rule 
462(j((2)(B) and examples con;ain;?d therein. 

Sections 60 and 61(i) make it clear that unless-excluded by 
section 62, a transfer of real property by a corporation to its 
shareholders is a change in ownership. Section 62(a)(2), 

I however, also makes it clear that such a transfer is excluded 
from change in ownershio,if it ic done proportionately. Thus, 
when California I______ -____, -llcr. is .liquidated, no change in 
ownership will occur if the real property is transferred to the 
corporate shareholders proportionately. For example, if the 
“Survivor’s Trust’ contains SO percent of the corporate stock 
and the “Residual Trust” contains the,other 50 percent, the 
distribution of corporate teal property would be excluded from 
change in ownership under section 62(a)(2) if an undivided 
one-half interest in each and every piece of corporate real 
property is conveyed to the “Survivor’s Trust” and an undivided 
one-half interest in each and every piece of real property is 
conveyed to the “Residual Trust.” 

However,. if such proportionality is not maintained, e.g., if in 
the example above the “Survivor’s Trust” and the “Residual 
Trust” each held 50 percent of the corporate stock and the 
corporation were to distribute the real property to only one of 
the three trusts, the transfer of real property by the 
corporation would result in a change in ownership requiring 
total reappraisal of the property transferred. 

The views expressed in this letter are, of course, advisor1 
only and are not binding upon the assessor of any county. You 
may wish to consult the appropriate assessor in order to 
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confirm that the described property will be assessed in a 
manner consistent with the conclusion stated above. 

If we can be of further assistance in this matter, please let 
us .know. 

Very truly yours, 

Eric F. Eisenlauer 
Tax Counsel 
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cc: Mr. Richard H. Ochsner 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 


