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on State of California 

.Memorandum 1 

To Mr. 
Assessrn~II i::' 5i:.'e1n'aaras u iv .L .::i .LVU 

Date February 14, 1991 

From Mr. Eric F. Eisenlauer 
Tax Counsel 

Subject: Section 66 of the Revenue and Taxation Code and IRA's 

This ic {n response to your memorandum of January 10, 1991 to Mr. 
/ · .in which you request a legal opinion with respect to 
the following facts provided by the Shasta County Assessor. 

In May 1985, a corporation transferred real property into an 
employee retirement plan. At that time, the corporation was wholly 
owned by two individuals, each having a 50 percent interest in the 
corporation. The two shareholders were the only beneficiaries of 
the retirement plan and held equal interests in it. 

The assessor excluded the transfer from reappraisal under Revenue 
and Taxation Code* section 66. The assessor also states that since 
the proportional ownership interests in the real property were 
maintained, the transfer also would have been excluded from change 
in ownership under section 62(a)(2). 

In May 1990, the corporation's employee retirement plan transferred 
the real property by two grant deeds to the trustees of two 
Individual Retirement Accounts c•IRA's•) held by the two 
shareholders. One conveyance was of a 54.84 percent tenancy in 
common interest, and the other conveyance was of a 45.16 percent 
tenancy in common interest. 

Based on the foregoing facts, you first ask whether an IRA qualifies 
as an employee benefit plan as described in section 66. 

Section 66 provides in relevant part that change in ownership shall 
not include any of the following: 

(a) The creation, vesting, transfer, distribution or 
termination of a participant's or beneficia.ry' s 
interest in an employee benefit plan. · 

* All subsequent statutory references are to the 
Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 
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(b) Any contribution of real property to an employee 
benefit plan. 

As used in this section, the terms •employer,• 
•employee benefit plan,• •participant• and 
•beneficiary• shall be defined as they are defined in 
The Employee Retirement Income Security Act of 1974. 

Property Tax Rule 462(m) (Title 18 Cal. Code Regs.) prqvides in 
relevant part that the following transfers do not constitute a 
change in ownership: 

(4) Any contribution of real property to an employee 
benefit plan or the creation, vesting, transfer, 
distribution or termination of a participant's or 
beneficiary's interest in such a plan. The terms used 
herein shall have the meaning ascribed to them in the 
Employee Retirement Income Security Act of 1974, which 
is codified as United States Code annotated, Title 29, 
Section 1002. (The term •any contribution" as used in 
section 66(b) of the Revenue and Taxation Code and 
this section means only those original contributions 
of real property made to an employee benefit plan by 
an employer, a group of employees, or both, without 
any consideration.) 

The term "employee benefit plan• is defined in 29 U.S.C.A. 1002(3) 
as "an employee welfare benefit plan or an employee pension benefit 
plan or a plan which is both an employee welfare benefit plan and an 
employee pension benefit plan.• 

Both an employee welfare benefit plan and an employee pension 
benefit plan require that such plan •was heretofore or is hereafter 
established or maintained by an employer or by an employee 
organization, or by both ••• •. (29 u.s.c.A. section 
1002(1)(2)(A).) 

The term •employer• is defined as •any person acting directly as an 
employer, or indirectly in the interest of an employer, in relation 
to an employee benefit plan; and includes a group or association of 
employers acting for an employer in such capacity.• (29 u.s.c.A. 
section 1002(5).) 

The term •employee organization• is defined as •any labor union or 
any organization of any kind, or any agency or employee 
representation committee, association, group, or plan, in which 
employees participate and which exists for the purpose, in whole or 
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in part, of dealing with employers concerning an employee benefit 
plan, or other matters incidental to employment relationships; or 
any employees' beneficiary association organized for the purpose, 
in whole or in part, of establishing such a plan.• (29 u.s.c.A. 
section 1002(4).) 

Under the foregoing provisions, an employee benefit plan for 
purposes of section 66, must be established or maintained by an 
employer or employee organization, and not by an individual 
employee. IRA's, however, were designed by Congress to stimulate 
savings by employees not covered by qualified plans of,their 
employers (2 Bittker and Lokken, Federal Taxation of Income, Estates 
and Gifts (2d Edition 1990) S62.3.l p. 62-39) and by their nature 
are established and maintained by an individual employee. 
Accordingly, we are of the opinion that an IRA is not an employee 
benefit plan for purposes of section 66. Section 66(b), therefore, 
would not apply to the transfer in question. 

Moreover, Rule 462(m) provides that any contribution of real 
property to an employee benefit plan under section 66(b) •means only 
those original contributions of real property made to an employee 
benefit plan by an employer, a group of employees or both ... " . 
Thus, even if the IRA's were considered to be employee benefit plans 
for purposes of section 66, the transfer of real property to such 
IRAs would not be excluded under section 66(b) because it was made 
by the corporation's employee retirement plan and not made by either 
an employer or a group of employees. 

Since the facts provided do not indicate that section 66(a) is 
applicable, we assume for purposes of this letter that section 66(a) 
does not apply. 

You also ask whether the •proportional interest• rule of section 
62(a)(2) applies to the transfer to the IRA accounts and if not, 
whether it is necessary to track the current ownership interests. 

Inasmuch as the subject real property was transferred to the 
trustees of two IRAs, it is necessary to consider the applicability 
of the rules regarding trusts. 

Property Tax Rule 462(i) provides in relevant part: 

(1) Creation. Except as is otherwise provided in subdivision 
(2) the transfer by the truster, or any other person, of 
real property into a trust is a change in ownership of such 
property at the time of the transfer. 

(2) Exceptions. A transfer to a trust is not a change in 
ownership upon the creation of or transfer to a trust if: 
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(A) Trustor-Transferor Beneficiary Trusts. The 
trustor-transferor is the sole present beneficiary of 
the trust; provided, however, a change in ownership of 
trust property does occur to the extent that person-s 
other than the trustor-transferor are present 
beneficiaries of the trust. 

(B) Revocable Trusts. The transfer of real property or an 
ownership interest(s) in a legal entity by the 
trustor(s) to a trust which is revocable by the 
trustor(s); provided, however, a change in ownership 
does occur at the time the revocable trust becomes 
irrevocable unless the trustor-transferor remains or 
becomes the sole present beneficiary. 

(C) Trustor Reversion Trusts. The trustor-transferor 
retains the reversion, and the beneficial interest(s) 
of person(s) other than the trustor-transferor does 
not exceed 12 years in duration. 

(D) Interspousal Trusts. The exemption afforded 
interspousal transfers is applicable; provided, 
however, a change in ownership of trust property does 
occur to the extent that persons other than the 
truster-transferor's spouse are beneficiaries of th~ 
trust. 

(E) Proportional Interests. The transfer is to a trust 
which results in the proportional interests of the 
beneficiaries in the property remaining the same 
before and after the transfer. 

(F) Other Trusts. The transfer is from one trust to 
another and meets the requirements of (A), (B), (C), 
(D) or (E). 

Under Rule 462(i)(l) set forth above, a transfer to a trust is a 
change in ownership unless an exception applies under (2)(A-F) of 
the rule. The only possible exception here appears to be the 
proportional interest exception under (2)(E) which reflects the 
Board's interpretation of section 62(a). Prom the information 
provided, however, it appears that the proportional ownership 
interests held by the shareholders in the real property through the 
corporation's retirement plan were equal prior to the transfer to 
the IRA trustees and unequal after such transfer. If so, the (2)(E) 
exception does not apply and the transfer to the IRA trustees was a 
change in ownership. 

With respect to your question regarding the necessity to track the 
current ownership interests, we assume you are talking about the 
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corporate stocR. As you know, section 64(d) provides that if 
property is transferred on or after March 1, 1975 to a legal entity 
in a transaction excluded from change in ownership by section 
62(a)(2), the persons holding ownership interests in such legal 
entity immediately after the transfer shall be considered •original 
co-owners•. Section 64(d) further provides that a change in 
ownership of the property excluded by section 62(a) occurs whenever 
ownership interests (e.g., corporate stock) representing 
cumulatively more than 50 percent of the total interests in the 
entity are transferred by any of the original co-owners in one or 
more transactions. In this case, there is nothing to indicate that 
there was a transfer to the corporation which was excl~ded from 
change in ownership under section 62(a)(2). Accordingly, there are 
no original co-owners of the stock in the corporation and thus no 
need to track it. 

Also, there are certain transfers which are excluded under section 
62(a)(2) which do not require that ownership interests be tracked 
for purposes of section 64(d). For example, where a corporation is 
liquidated and transfers its real property to its shareholders as 
tenants in common in the same proportion as the share ownership, the 
transfer is excluded under section 62(a)(2) but there are no 
ownership interests in the corporation to be tracked for purposes of 
section 64(d). In our view, the same is true with respect to a 
transfer of real property to a trustee of an IRA which is excluded 
under section 62(a)(2) since an individual is the beneficial owner 
of the property and ownership interests in a legal entity, for 
purposes of section 64(d), would not exist. 

EFE:ta 
3014D 
cc: Mr. John w. Hagerty 
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