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February 2, 1989 

Dear Mr. Neumann: 

This is in response to your letter of November 18, 1988, in 
which you request our opinion regarding the change in ownership 
consequences of the series of transactions described below. 

Husband and Wife owned certain real property as community 
property at the time of Husband's death in 1976. Husband's 
one-half interest in the property was distributed to the 
"Residuary Trust" established under Husband's will. Son 
and Daughter (of Husband and Wife) are equal beneficiaries 
of the Residuary Trust. 

The terms of the Residuary Trust are that the 
beneficiaries, Son and Daughter, are to receive up to 
$6,000 per year from the net income of that beneficiary's 
trust until each beneficiary becomes age 35. Any 
additional income is to be accumulated to principal. When 
the beneficiaries reach age 35, all of the net income from 
the trust is to be distributed to those beneficiaries. 

When the youngest of Son or Daughter attains age 40, or 
upon Wife's death, both Son's and Daughter's shares are to 
be distributed to them. 

However, the terms of the Residuary Trust provide that 
discretionary payments of income and principal from each 
child's share may be paid to Wife before any distributions 
are made to Son and Daughter if the net income and 
principal of the Marital Deduction Trust (discussed below) 
are insufficient to pay Wife $35,000 per year. The 
decision as to whether these payments to Wife are to be 
made from the Residuary Trust is made by an ,independent 
"Consultant." 

Wife agreed to have her one-half interest in the community 
property probated as part of Husband's estate. Her 
one-half interest in the community property was placed in 
the Marital Deduction Trust. 
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In 1985, Daughter attained age 40. Daughter's a~d Son's 
beneficial interest in the Residuary Trust was cistributed 
out to them. Title to their one-half interest :n the 
property is held directly by them. 

You have asked if the termination of the Residuary :rust in 
1985 resulted in a change in ownership of the interests passing 
from the Residuary Trust to Son and Daughter. We cc~clude that 
a change in ownership did not occur. 

ANALYSIS 

Section 60 of the Revenue and Taxation Code (all sec~ion 
references contained herein are to the Revenue and :axation 
Code) states that: 

A "change in ownership" means a transfer o: a present 
interest in real property, including the beneficial use 
thereof, the value of which is substantially eq~al to the 
value of the fee interest. 

Section 6l(f) states that a change in ownerstip inc:udes: 

Any vesting of the right to possession or enjoyment of 
a remainder or reversionary interest which occu:s upon the 
termination of a life estate or other similar precedent 
property interest, except as provided in subdiv:sion (d) of 
Section 62 and in Section 63. · · · 

Section 62{d) states, however, that a change in owr.ership shall 
not include: 

Any transfer by the truster, or by the trus:or's 
spouse, or by both, into a trust for so long as (1) the 
transferor is the present beneficiary of the t:~st, or (2) 
the trust is revocable; or any transfer by a trustee of 
such a trust described in either clause (1) or (2) back to 
the truster; or, any creation or termination o: a trust in 
which the truster retains the reversion and in Mhich the 
interest of others does not exceed 12 years duration. 

These statutory provision's have been interpreted ty 
Subdivision (i) of Property Tax Rule 462 which sta:es, in 
pertinent part: 

(l} Creation. Except as is otherwise provided in 
subdivision (2} the transfer by the trustor, o: any other 
person, of real property into a trust is a cha~ge in 
ownership of such property at the time of the :ransfer. 
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* * * 

(3) Termination. Except as is otherwise provided in 
subdivision (4), the termination of a trust, or portion 
thereof, constitutes a change in ownership at the time of 
the termination of the trust. 

(4) Exceptions. A transfer resulting from the 
termination of a trust is not a change in ownership if: 

(A) Prior Reappraisal. Termination results in the 
distribution of trust property according to the terms of 
the trust to a person or entity who received a present 
interest (either use of or income from the property) 
causing a reappraisal when the trust was created or when it 
became irrevocable; provided, however, another change in 
ownership also occurs when the remainder or reversionary 
interest becomes possessory if the holder of that interest 
is a person or entity other than the present beneficiary. 

Under these code and rule provisions, the transfer of assets 
into a trust and the distribution of assets out of a trust are 
changes in ownership unless certain exceptions apply. Rule 
462(i)(4)(A) states that a transfer resulting from the 
termination of a trust is not a change in ownership if the 
property is transferred to persons who received a present 
interest, causing a reapp!~isa~_whe~ th~ trust was created. 

The issue here is did Son and Daughter receive a present 
interest at the time the trust was created? The facts indicate 
that Son and Daughter were vested present income beneficiaries 
of the trust. Until they reached age 35, the income to be 
distributed to them was a limited amount only with any 
additional income generated by the trust assets to be added to 
the principal for their benefit. At a specified point in time, 
when the youngest of Son and Daughter reached age 40, the trust 
terminated and their interests were distributed to them. 

In contrast, Wife's interest in the Residuary Trust was 
contingent only. Unlike Son or Daughter, she had no automatic 
claim to any of the income or principal in the Residuary Trust, 
but could receive discretionary payments only if the income 
from her own trust fell below a set amount. 

Although it is not altogether free of doubt, we conclude that 
the creation of Son and Daughter's interest in 1976 resulted in 
a change in ownership, since they, not Wife, received the 
present beneficial interest in the assets which were 
subsequently distributed to them. The exclusion provided by 
Rule 462(i}(4}(A} applies, since termination results in the 
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distribution of trust property to persons who received a 
present interest when the trust was created. Therefore, thE 
distribution from the trust to son and Daughter would not 
result in a change in ownership of the assets distributed tc 
them. 

However, the opinion expressed in this letter is advisory o~:y 
and is not binding upon the assessor in any county. You ma~ 
wish to consult the appropriate assessor in order to confirr. 
that the described property will be assessed in a manne~ 
consistent with the conclusion stated above. 

Very truly yours, 

~~7t~~ C:?'£2;2~.::~4/ 
t:/' .~ 

Barbar . Elbre~ 1 -~\... 

Tax Co nsel 

BGE:cb 
1822D 

cc: Hon. John J. Lynch 
Los Angeles County Assessor 

Mr. John w. Hagerty 
Mr. Robert H. Gustafson 
Mr. Verne Walton 


