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(916) 445-4588 

July 9, 1982 

Deputy Cou.n ty COU.1'.Sel 

San Luis Obispo County 
Couroouse .An112x, Room 10 3 
s~n Luis Obispo, CA 93408 

Dear Mr. L 

The other day you asked whether the recent unentlment 
to Section 462(i) (2) (A) is applicabla to transfers tnut occur 
on or after Hare..'>\ 1, 19 7 5. 

Although the section was amended in 1982, this amend­
me.nt was not made because of a recent change ill the law. 'l'he 
purpose of the amend::'..ent was to rer.iove any possil>lo. a."!!biguity 
as to what interests were subject to reappraisal if the truster 
or the truster's spouse was not the sole ~resent beneficiary(s). 

As you are aware, a rule cannot change t..~e meaning 
of a statute if it is clear and unambiguous. In this regurd, 
it saould be kept in cind Section GO of tha :r.evenue and ':i'a.,rn.tion 
cc,ue sets forth L"le basic tlefini tion as to what cons ti tut.cs a 
11,ch.angc in ownership." It provides: 

A •change in ownership" means a transfer 
of a present interest in real property, 
including the beneficial use t~ereof, the 
value of which is substw"ltially equal to 
the value of the fee interest. 

'mis general definition is controlling in all Cr.!Ses 
where a more specific p.rovision to the contrary is abs~n·t. In 
keeping this general concc:>t in :mind t!1l~ Leqislature al.3-;:> i.:nacted, 
in 1979, Sections 62(d.) and 63(a) which exclu,;:l3d from C:."1angc in 
ownership, property transferred to a trust ..;here ti4e tru::ttor 
or the trustor's S!>ouse were the be11ef.iciaries. ·Z.,cse .:..r.:end­
ments were specifically made ar,pl.icable to tra:isfers occurring 
on or after Harc..'l 1, 1975. In such a case the only pre::;e:it 
beneficiaries (per Section 60) were the truster or the trustor's 
spouse. 
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There is nothing 1n the ar,..endod sections indic::1ting 
that if there are other pr~scnt beneficiaries, t:icir interests 
are not subject to rcapr,rais al merely ~ccau!le t.'le tr·us tor or 
th.a truster• s spouse is al:.o o:ic of 't11e present ber.cficiarics. 
Suc..'l. a conclu:Jion woulJ not only be contra to th~ cJ.car 
l~guage of S,~ctio:l. tiO rolcrc.ir..g .t;o tra:.sfers of '?re:::,~nt bono­
ficial intorczts, it cculJ. al:.::> ca\l.3e ~1 1..m.warraJl't.~u .::i.,1d unin­
tended result. For in3tance tile tr..l!ltor could retain one tenth 
of 0~1e porc-~nt intcrc..3-.:. in the tru::;~ and t.'1-ie other interests 
could be tril!l3 f.crr~<..1 to an unrelated party. Under the theory 
that ho is a ?resent beneficiary no rca?praisal would be made 
even thotlgh-t.'1.ere are different people now owning ehe j,;)u.lk of 
proper~~ interests. 

If the Legislature wanted to axcluda transfers to 
trust.J fro.n reappraisaln if t..~e tr.ustor or the truster• s 
spouse wa.3 or..a of the pz:·cse:lt benaficiarics, they could have 
ea!3ily d:ma so. Sin.cc the Le<Jialature did net do ~o, it woultl 
be prc.::n.l.-:r;:>tuous on our !'art to do so1 especiably in lig!lt of 
the wording of Section 60. 

t-!hether a particular county, or for that r.:iattGr, the 
State Board of Equalization had erroneously concluced t.~at so 
1.cnq .:9.g ~-'le tran:Jferc,r er th~ transferor's r1pouse was one of 
t.hc prcsont beneficiaries there should not be a rea:1prai.sal of 
tJ'le p.rese.'"'lt interest held by othor beneficiaries is i!!:r:iaterial. 
It is clear that .a govcrnrr.ent agr.:::ncy l1as no autb.ori ty to c.:1ar:.,;e 
th.e clear mcf.u1ing of a statute, whether it is atteL'lpted by letter 
or a forr.1aL rule. 

S'1.Ilii!!'larily, it is our opinion that the conclu.::;ions ot 
Rule 462(i) (2) (A) are a?~licable to any tran~actions occ;irring 
on ~~dafter March l, 1975. 

Veey truly yours, 

Glenn L. Rigby 
Assistant C:1l.ef Counsel. 

GLR:j 1h 

be: Mr. Gordon P. Adelman 
Mr. Robert a. Gustafson 
Legal Section 


