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Dear

You have asked several county assessors the same questions concerning trusts. [ have
been asked to answer the questions by three counties and will answer them in the same order that
you asked them.

1. Does it make any difference if the creators of the trust are the trustees, or can an
independent trustee be named as trustee in the trust instrument as the titleholder for
the trust assets?

Answer: Yes! AB 1489 (Ch. 242 of the Statutes of 1979) excludes trusts (Section 62
(d)) because of the type of trust. There is no limitation as to who may be the trustee.

2. Does it make any difference if the trust is not revocable or amendable?

Answer: Yes! Section 62 (d) excludes from change in ownership property transferred
into:

(1) A revocable trust, and
(2) Anirrevocable trust if the transferor is a present beneficiary of the trust.

If a trust does not meet these qualifications, there will be change in ownership whenever property
is transferred into a trust.

3. Is it necessary that the trust instrument contains a provision that the nature of the
property as separate property of community property retain its nature as separate or community
even though the trustees of the trust will have legal title to the assets?

Answer: No! Section 62 (d) makes no mention of community or separate property. The
interspousal exclusion (Section 63) applies to all transfers between spouses whether the property
is separate property or community property.

4. The usual situation will involve a trust, which is freely amendable and fully revocable
by the S . In the case of a husband and wife, a portion of the trust becomes non-amendable
and irrevocable upon the death of either of the S . Are these provisions required? Will the
property, or part of it, be reappraised when one of the S dies?

Answer: Section 61 9g) of the Revenue and Taxation code, added by AB 1488, provides
that any interest in real property, which vests on persons other than the trustor (or pursuant to
Section 63, his spouse), when a revocable trust becomes irrevocable is a change in ownership.
For the portion that vests in the spouse, there will be no change in ownership until he or she dies,
but for the other portion, there will be a change in ownership upon the death of the first
S

5. One of the trust instruments provides that income from the trust is payable to the
children of the S for ten (10) years, and at the end of that time the real
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property in the trust reverts back to the S . This particular trust is non-
amendable and irrevocable during the ten (10) year period. Will a transfer of real
property to such a trust trigger a reappraisal? Does it make any difference whether the
S and the trustees or an independent trustee is named?

Answer Section 62 (d) excludes from reappraisal creation or termination of a trust in
which the trustor retains the reversion and in which the interest of others does not exceed 12
years duration. It makes no difference who the trustee is.

6. What procedures are required by you to establish that the transfer is not one which
would trigger reappraisal?

Answer When the assessor becomes aware of a transaction he will usually presume there
is a reappraisal event. When no reappraisal should be made, it is up to the taxpayer to notify the
assessor of this and give the assessor all backup material to substantiate this position. Section 480
of the Revenue and Taxation Code, added by AB 1438, requires reporting to the assessor of a
change in ownership. It is to the taxpayer’s advantage to make this report when there is a transfer
that would not cause reappraisal.

7. Is it necessary for the trust instrument to be recorded in order to avoid reappraisal?

Answer No! Unless recording is required for validity of the trust, which it isn’t, recording
is not necessary. The significance of recording is that it alerts the assessor that there has been a
transaction. Absence of recording may merely indicate it may take the assessor longer to learn
about the existence of the trust. In this case, the assessor can request the change in ownership
statement with a penalty applying for non-compliance under Section 482. The change in
ownership form has not yet been adopted by the Board of Equalization.

Very truly yours,

Robert D. Milam
Tax Counsel
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You have askel scveral county assessors the sane
gyuedtions conceraing trusts. I have Deen asked €0 answer the
gquestions oy taree counties and will answer taas in tie same
order thiat you asXed ticme

11. Does it make any difference if the creators of
tha trust are the trustess, or can an independant tLrustee L
pansd as truste2 in tne trust instrumont as the title aoldar
for the trust asscts?

Answer: A8 1488 (Ch. 242 of the Statutes of 1373)
excludes trusts (section. sztu)) because of the typo of trust.
;ncre is no limitation as to who nay be thae trustee.

2. Doo3 it maka any difforence if£ the trust is not
zavocable or wmandable?

Answars Yes! Section 8§2(d) excludes from chango in
ounarsaipy progerty transferrsd intos

(1) A ravocanle tiust. énd

(2) An irrevocabls trust if tns transferor is a
Present bepeficlary of tiia trust.

If & trust dees not meet these (ualifications, there will be a
caanye in owaersaip wienevery prosarty is transfexred into a trust.

, 3« Is it nocesgsary that tiie frust instrument contaizas
& provision {hat tiec nature of tuc proparty as gseparate proarsy
Or co.nunity prouverty rotzin its natora a3 gsevarate or Comm 11t1
even t;oagn the trustees of the trust will navae ilagal title to
the caseLs?
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Ansuwer: No!  Section 62(d) maxes ao mention of corrmunisy
or sugcrate vrooorty. 4Wie intarshousal exclusica (Saction 63)
arplies to all traagiers batwoaen 3pouscs wagther tie property 4is
sesarate propexty or comnmunity »ronariy.

4. 7The usual gituation will invelve a trust which i
freely amcadable and fully revocable by ths Sottlors, In tas
case of a husband and wifge, a portion of the trust becons=s
non-anendanle and irrevocadble upon the death of either orf the
Scttlors. &xo thass provisions reqguired? wWill the property,
or part of it, bo reappraised when one of the Settlors dies?

Answer: Section 61(y) of tha Revenue and Taxation
Code, added 7 ob 1408, vrovides that any interest in real
property, wiaicn vests on persoas otler th the trustor (or
pursuant to Section 63, his spousz), when a rawvocabla trust
bacoies irrevocanle is a change in ownership. For tho »ortion
that vests in the gpousse, thera will ba no changa in ownership
until he or she diesg, but for tie other portion, there will be
a changa in ownersalp upon the death of the first Settlor.

S. One of tha trusi instrumnents providez that incore
from tha trust is payable to the childrea of the Settlora for
ten (10) years, and at tnhe end of that tidme the xeal oroperiy
in the trust rovoarts back to the Settlorze Tals particularx
trust i3 noa-ameadable and drrevocable during the ten (10) vear
period. Vill a transrier of ra&l nrozerty to sucn a trust
triyger a reappraisal? Dees it make any difference whether tae
Settiors ana tile trusieos or aa indenenueant trudtea is namsd?

Angwer: Sectioa 62(d) excludes from rsaspraisal
creation or taormination of a trust in wihdch 4he trustor ratains
tihe reversioa and in which tha intorest of othsrs decs not
ixcoed 12 years duration. It makes no difference who the trustee
A8 e

6. what procadures ara“required'by you to astablish
that thae transfer 48 not one wadch would ftrigger reappraisal?

Angwers when the assassor becorns aware of a trans-
action he will usually presure tiwre i3 a reaporaisabla event.
When no reaguraisal siwould ze made, it i3 up to the taxovayer to
actify the agsessor of this and cive the assessor all backup
raterial to gubgtantiate tinis position. Soction 480 of the
Rovenue and Taxation Cada, added by A3 1438, rocuires revortin
to tie assesscr of a coanvae in ownership. It i3 to the taspayerts
adgvantage to malke this report when there is a tranzfar that would
ot causa reappraiszal,
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7. X2 it nceessary fexr €3 trust dnstrument €0 be
recorues L Oricr o avolid rodppraisal?

ansvers kol Ualess reccerding is reguired Jor validity
of tiic trust, walch it isu't, rzeording is not agcessary. ‘iaa
si(mificaaca of recordinyg is thot it alzaxrts the asscesrsr tiat
thor2 has been a transactione Absance of recordiing oy neraly
lacicace it nay tans tha assessar longer to laarm abowvt the
exizcence of tihe trust.e In tiids case, the assoes3or can raguast
thc ciiange in ownorshlp statarent with a peaalty anplyiag for
neca~conzliance undar Scecticn 422. Tae clhiange in cwmer hiip form
L3S net yet been adoptad DY the Beard of Zgualizaticn.

Very truly yours,

Robert D. dlan
Tax Counsel
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