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December 5, 2000 

Honorable John H. Scott, MAI, Assessor 
County of Alameda 
County Administration Building 
1221 Oak Street 
Oakland, CA 94612-4288 

Attn: Irene M. Hagebusch, Assessment Roll Supervisor 

Re: Request for Legal Opinion - Change in Ownership Consequences of Transfer to 
– Rule 462.200(a)

Dear Mr. Scott, 

This is in reply to your letter of October 17, 2000 in which you request our opinion 
concerning the change in ownership consequences of a transaction in which and   
(“Mr. and Mrs. S”) made a grant deed transfer of their residential property to the 

(“Cooperative”) and the Cooperative then entered into a land sale 
contract for sale of the property back to Mr. and Mrs. S. As the documents enclosed with your 
letter indicate, the parties entered into this particular transaction because Mr. and Mrs. S’s 
religious beliefs prohibit them from financing the purchase of the property by means of a 
conventional interest-bearing loan. 

As explained below, on the face of the documents, the grant deed from Mr. and Mrs. S to 
the Cooperative and the land Contract secured by Deed of Trust between the parties are both 
rebuttably presumed to transfer the present beneficial interest in the property to the Cooperative 
and, thereby, result in changes in ownership of the property. However, pursuant to Property Tax 
Rule 462.200(a), the presumption may be rebutted if, in the assessor’s judgment, the evidence 
presented demonstrates that Mr. and Mrs. S retained the beneficial interest in the property, and the 
grant deed transferred mere legal title to the Cooperative as part of a security transaction. 

Summary of Relevant Facts 

Mr. and Mrs. S took title to the subject property by grant deed dated October 17, 1996 and 
financed the purchase of the property with a loan from the Bank of America secured by a deed of 
trust held by the lender. Mr. S subsequently discovered that the tenets of his religion, Islam, 
prohibited him from being obligated on the loan because the terms of the loan required the payment 
of interest. For that reason, he joined the Cooperative in order to finance the purchase of the 
property by means of an interest-free loan and land sale contract. 
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Mr. and Mrs. S transferred the property to the Cooperative by grant deed dated December 
21, 1999 and on or about the same date entered into a “Land Contract Secured by a Deed of Trust” 
for the sale of the property from the Cooperative to themselves. The Contract has an addendum 
called the Housing Agreement “which recites in relevant part that the Cooperative has agreed to 
buy the home chosen by Mr. and Mrs. S and to rent the home to Mr. and Mrs. S pursuant to a 
separate rental agreement. The Housing Agreement further recites that it is the intent of both 
parties that the Cooperative will convey the home to Mr. and Mrs. S if they comply with their 
obligations under both agreements. Their main obligation is to repay the loan extended to them by 
the Cooperative in the amount of $172,500 (payable in installments of $1,950.00 per month). 

Law and Analysis 

The law generally presumes that a grant deed transfers both legal and equitable title to the 
property conveyed by the deed. Specifically, Civil Code section 1105 provides “A fee simple 
title is presumed to be intended to pass by a grant of real property, unless it appears from the grant 
that a lesser estate was intended.” The presumption of fee simple title is rebuttable and that may 
be overcome by evidence sufficient to meet the statutory evidentiary legal standard. In this regard, 
Evidence Code section 662 provides that “The owner of the legal title to property is presumed to 
be the owner of the full beneficial title. This presumption may be rebutted only by clear and 
convincing proof.” 

For purposes of a change in ownership determination resulting from a deed transfer, 
Property Tax Rule 462.200, subdivision (a) incorporates the foregoing legal standards and sets 
forth factors for consideration to evaluate whether the presumption has been rebutted by showing 
that the transaction is a transfer of a security rather than a conveyance of fee simple title. That 
subdivision provides, in relevant part, that 

There are transactions that may be interpreted to be either a conveyance of the 
property or a mere security interest, therein, depending on the facts. There is a 
rebuttable presumption under Civil Code section 1105 and Evidence Code 
section 662 that a grant of title to real property is a transfer of a present interest 
in the real property, including the beneficial use thereof; equal to a fee interest. 
In overcoming this presumption, consideration may be given to, but not limited 
to, the following factors: 

The existence of a debt or promise to pay. 

(4)  The grantor remaining in possession with the right to reconveyance on 
the payment of the debt; and 

(5) A written agreement between the parties to reconvey the property upon 
the payment of the debt. 

Although this is a question of fact in each case, by applying the foregoing factors to the 
terms of the transaction between Mr. and Mrs. S and the Cooperative, the assessor may conclude 
that Mr. and Mrs. S retained the beneficial interest in the property and that the deed transferred 
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only legal title to the Cooperative. Mr. and Mrs. S transferred the property by grant deed dated 
December 21, 1999 to the Cooperative, and on the same date executed the Land Contract Secured 
by Deed of Trust and entered into the Housing Agreement. The Land Contract recites that the 
Vendee, Mr. and Mrs. S, promise to pay the purchase price of $172,500 to the Vendor, the 
Cooperative, under the terms stated therein. Furthermore, the Housing Agreement provides that 
Purchaser, Mr. and Mrs. S, acknowledges that the Cooperative has loaned them $172,500 to 
purchase the subject property. Thus, the first factor, the existence of a debt or promise to pay, has 
been established in these documents according to the foregoing provisions. 

According to Mr. S’s letter to your office dated July 5, 2000, Mr. and Mrs. S did not 
relinquish possession when the grant deed conveyance was made to the Cooperative in December 
1999; they have continued to live in the home since October 1996. In addition, the Housing 
Agreement recites, on page 1, and the Land Contract Secured by the Deed of Trust states on page 5 
(item (a)) that the title to the property shall be re-conveyed to Mr. and Mrs. S, by the Cooperative, 
if Mr. and Mrs. S comply with their obligations under the provisions of the Housing Agreement 
and the rental agreement. Therefore, the evidence presented supports the second factor cited 
above, that is, the grantor has remained in possession with the right to reconveyance upon the 
payment of the debt. 

With respect to the last factor cited above, the Land Contract, on page 2, item (6), provides 
that Upon payment to Vendor of all sums due to Vendor under the terms of this Agreement and the 
Deed of Trust securing performance thereof, Vendor shall upon the request of Vendee cause to be 
delivered to Vendee a Grant Deed and shall cause any and all liens affecting said property to be 
released or discharged of record save such liens which are attributable to or result from claims 
against Vendee or which the Vendee by the terms hereof has assumed or agreed to take title subject 
thereto. 

Thus, the Land Contract constitutes a written agreement between the parties to reconvey the 
property upon the payment of the debt. Read together, all of the documents, the Grant Deed, the 
Land Contract, and the Housing Agreement, appear to support a conclusion that Mr. and Mrs. S and 
the Cooperative entered into a security transaction, rather than a true conveyance of beneficial 
interest to the Cooperative. 

To summarize the foregoing application of Rule 462.200, subdivision (a) to the facts 
presented: The Cooperative made a loan to Mr. and Mrs. S for the purchase of the property which 
they promised to repay under the terms of the Housing Agreement and the Land Contract. Mr. and 
Mrs. S remained in possession of the property after the grant deed conveyance to the Cooperative. 
A written agreement between the parties, the Land Contract, provides that Mr. and Mrs. S have a 
right to reconveyance of the property upon repayment of the debt. Based on consideration of such 
evidence, it is our view that an assessor could conclude that Mr. and Mrs. S retained the beneficial 
interest in the property and that, therefore, the grant deed transfer did not result in a change in 
ownership, but merely gave the Cooperative a security interest in their property. 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of 
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or public entity. 
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Very truly yours, 

/s/ Louis Ambrose 

Louis Ambrose 
Tax Counsel 

LA:tr 
prop/prec/13gen/00/09lou 

cc: Mr. Dick Johnson, MIC: 63 
Mr. David Gau, MCI: 64 
Mr. Charlie Knudsen, MIC:61 
Ms. Jennifer Willis, MIC: 70 




