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TO COUNTY ASSESSORS: 

.CHANGE OF OWNERSHIP REK>RTING AND 
PENALTIES FOR NONCOMPLIANCE 

Assembly Bills 1488 and 1019 added Sections 480 - 485 to the Revenue 
and Taxation Code pertaining to change in ownership reporting. 
Section 482 provides for· a penalty of $100 or 10 percent of the 
current year's taxes, whichever is greater, when a change in owner-
ship statement is not timely filed. · 

The attached questions and answers are designed to illustrate the 
application of the reporting statutes. Some of the statutory 
language is unclear and the Board will propose code modifif!ations 
in the near future. The reader should keep in mind that the 
procedures being exemplified apply only to the penalty for failure 
to report changes in ownership and are not concerned with escape 
assessments that might result from such a failure._ 

Sincerely, 

~l/~ 
Verne Walton, Chief 

Assessment Standards Division 

VW:sk 
Enclosure 



-1-

1. QUESTION: Is it legally mandatory for the assessor to require 
that a change in ownership statement be filed for 
every transfer? 

ANSWER: No, however, the form should be requested whenever 
the assessor has knowledge that a transfer of an 
interest in real property has occurred in order to 
ascertain whether or not a change in ownership has 
taken place. 

2. QUESTION: Can the origination of a change of ownership statement 
by a govenunent agency other than the assessor or by 
a title or realty company constitute a written request 
by the assessor? 

ANSWER: In our opinion, the assessor can designate another 
county officer, such as the recorder, to originate 
the request as his agent, and this would be the 
equivalent of the assessor's written request. However, 
the distribution of the form by a private business 
firm would not constitute an official request. 

3. QUESTION: Is it mandatory that the assessor impose the penalty 
if the form has been requested but not returned in 
the specified time period? 

ANSWER: A single penalty is mandatory (see answer to question 
number 4). We recommend that the penalty be applied 
upon the expiration of the specified time period but 
that the assessor request the penalty be cancelled by 
the board of supervisors pursuant to their authority 
under Section 483 if data subsequently received 
demonstrates that a change of ownership requiring 
reappraisal has not in fact occurred. 

4. QUESTION: Can the penalty described in Revenue and Taxation Code 
Section 480 and 482 be applied more than once by the 
sending of multiple requests relating to the same 
transfer? 

ANSWER: No, the penalty will be applied only once, although 
the assessor may initiate several requests for data 
on the same transfer. If the form is not returned 
following the allowance of a reasonable amount of 
time for the notice of penalty to be received, the 
assessor should assume that a change of ownership has 
occurred and proceed to revalue the property. 
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5. QlJE5TION: Wnen a pl.~opeirty transfers more than once during an 
assessment year (March 1 to March 1), will the interim 
transferee be penalized for noncompliance? 

ANSWER: Yes, the penalty applies to each instance of noncompliance 
in reporting a transfer. 

6. QUE3TION: What taxes are used to calculate the 10 percent penalty 
called for in Revenue and Taxation Code Section 482? 

ANSWER: The penalty will be based upon the taxes applicable 
to the interest transferred during the tax year (July 1 
to June 30) in which the 45-day period expires. When 
only a portion of a property changes ownership, the 
taxes on the roll must be prorated to determine the 
anx:nmt of the penalty. 

7. QUESTION: How is the penalty enrolled? 

ANSWER: A. If on the expiration of the 45-day period the then 
owner of the property is the person who failed to file 
the statement, the penalty should be added to the roll 
prepared for the fiscal year during which the 45-day 
period expires except: 

(1) If the 45-day period expires during the 
period March 1 through June 30 of any assess­
ment year, the assessor has the option to 
add the penalty to the roll then being 
prepared. 

B. If on the expiration of the 45-day period the then 
owner of the property is~ the person who failed to 
file the statement, the penalty should be added to the 
unsecured roll in the name of the person who was 
required by law to file the statement. The option 
mentioned in Answer A(l) as to which secured roll may 
be used is likewise applicable to selection of the 
unsecured roll under this answer. 

8. QUE3TION: Is the penalty authorized by Revenue and Taxation 
Code Section 482 the only penalty applicable when 
the property owner does not file a change in owner­
ship statement after it has been requested by the 
assessor? 

ANSWER: The penalty prescribed in Revenue and Taxation Code 
Section 482 is the only penalty authorized for failure 
to file the change in ownership statement. The 
assessor may, however, require an owner of real 
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property to file a property statement end fai.11.U'e to 
comply is subject to penalty as provided in Section 462. 
Revenue and Taxation Code Section 484 (Assembly Bill 
1488) specifically excludes the application of the 
penalty prescribed in Revenue and Taxation Code 
Section 463 for failure to file a property statement. 

9. QUESTION: Can the assessor use Section 482 to request ownership 
and saJ.es data on transfers that occurred prior to the 
enactment of Assembly Bill 1488, and would the penalty 
apply? 

ANSWER: The assessor may request ownership and sales data 
on any transfer that occurred after March 1, 1975. 
The penalty can be applied as long as the request 
is initiated after the effective date of Assembly 
Bill 1488 (JuJ..y 10, 1979). 

10. QUESTION: When can the assessor begin imposing the penalty 
authorized by Revenue and Taxation Code Section 482? 

ANSWER: Any time after the effective date of Assembly Bill 
1488 (July 10, 1979). 

11. QUESTION: If the owner responds within 45 days of the request 
from the assessor but not within 45 days from the 
date of transfer, can the penalty be imposed? 

ANSWER: No, only the assessor's request can trigger the 
penalty. 

12. QUESTION: Can the penalty be imposed if the statement is 
returned signed but only partially completed? 

ANSWER: If the returned form contains insufficient information 
for the assessor to determine the need for a reappraisal, 
it can be regarded as a non-filing and subject to 
penalty. Where insufficient data are returned, that 
fact should be called to the attention of the property 
owner and a reasonable time allowed for compliance 
prior to imposition of a penalty • 

. 13. QUESTION: Would special district assessments, general obligation 
bond charges, and improvement bond charges incorporated 
in the tax bill be included when determining the amount 
of penalty? 
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Al'JS'w"'ER: Yes, the 10 percent penalty calcu.latior.. should be 
made by taking 10 percent of all special and general 
taxes and special assessments that are a lien on 
the property and are incorporated in the property tax 
bill. 
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'ID COUNTY ASSESSORS: 

RFlENUE Ar-ID T.4XATION CODE SECTION L.82 
BASIS FOR DET1.?11INDTG THE SlCO OR 10 P:2.~S~IT PfilLUTY 

FOR FAILURE TO FILE A CHA.:JGE IN OW?-.&iSrn:P STATE:.fENT 

'!his letter revises our answer to question number 13 in letter to 
assessors 30/19 dated February 8, 1980. The question and answer read: 

Question: "Would special district assessments, general 
obligation bond charges, and improvement bond 
charges incorporated in the tax bill be included 
when determining the amount of penalty"? 

Answer: "Yes, the 10 percent penalty calculation should be 
made by taking 10 percent of all special ar.d general 
taxes and special assessments that are a lien on 
the property and are incorporated in the property 
tax bill." 

lhe revised answer is: The base uµ:m which the 10 percent penalty is 
calculated should include only charges for the current year's taxes. 
This amount is determined by multiplying the current year's tax rate 
plus app::-opriate rates for overrides by the current year's assessed 
value • 

.Pmounts included on tax bills :for special assessments or "direct 
levies" ( charges for various services rer..dered by a governmental 
agency/unit to a property owner), sometimes referred to as taxes, 
should !!2,l be included in tha base for calculating the penalty. 

In a separate letter, the State Controller, Di.vision of local G?vern­
ment Affairs, Uniform Accounting Procedures Section, will advise 
county auditc~s/controllers concerning the proper method for calcula­
ting the penalty amount since these computations are ultimately their 
responsibility. 

HJpefully our previous answer has :not caused you undue inconvenience. 

Sincerely, 

~to~~ 
Assessment Standards Division 

VW:sk 




