
State of CaGfomia 

M e m o r a n d u m  

TO : Mr. Gene Mayer Date: April 19, 1994 

From : Kristine Cazadd 

/f'dp&, 
Subject: Chanqe in Ownershiv - Revortinq State Assesses Not Subject to 
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This is in response to your request to Mr. Richard Ochsner for 
our opinion concerning the change in ownership reporting 
requirements for state assesses under the current provisions of 
Sections 480 - 480.3. Specifically, the questions presented by 
the taxpayer are: 1) whether the letter issued to all state 
assessees on February 5, 1981, by Mr. Neil Jennings, Chief of 
the Valuation, remains correct in concluding that "state 
assessees are no longer required to file change in ownership 
statements with the county recorder or county assessor," and 
should therefore be reissued, and 2) whether under Section 
480.3, a state assessee (e.g. Citizens Utilities Company) may 
be required to file the preliminary change of ownership report 
with the county recorder or pay a fee to $20 in lieu thereof. 

For the reasons hereinafter explained, we conclude that because 
Sections 480 -480.2 mandate that only a person or legal entity 
acquiring ownership or control of real property or mobile homes 
subject to local property taxation is required to file a change 
in ownership statement the basic premise in Mr. Jennings' 
letter remains correct; however, under Section 480.3, enacted 
after the date of Mr. Jenningsl letter, all transferees, 
including state assessees, may be required to file a 
preliminary change in ownership report or pay a $20 recording 
fee in lieu thereof. 

Filina Chanae in Ownership Statements 

Although the underlying premise in Mr. Jennings' letter remains 
correct, the reasons given have been abrogated by subsequent 
changes in the law. The legal authority cited in Mr. Jennings' 
letter for removing state assessees from the requirement of 
filing the change in ownership statement was exclusively 
related to new legislation enacted at that time and has since 
been repealed. SB 1260, Chapter 1081, Statutes of 1980, 
granted a statutory exemption to state assessees by means of 
adding subdivision (j) to Revenue and Taxation Code Section 
480. Subdivision (j) provided state assessees with the 
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following specific exception from filing change in ownership 
statements under Section 480, as it then existed, and stated in 
pertinent part: 

(j) In the case of a change in ownership where the 
transferee is not locally assessed, no change in ownership 
statement is required. 

*** 

Shortly before subdivision (j) was enacted in September 1980, 
however, previous legislation had been added in the form of SB 
1004, Statutes of 1979, Chapter 1180, which also included 
language removing state assessees from the filing requirements 
under Section 480. This language embodied an amendment to the 
first sentence -of Section 480, which stated in the following 
(underlined) portion: 

Whenever any change in ownership of real property or of a 
mobilehome subiect to local nronertv taxation occurs, the 
transferee shall file a signed change in ownership 
statement in the county where the real property or mobile 
home is located..." 

The foregoing language basically constituted another way of 
stating the same exception for state assesses. This provision 
(subdivision (j)) took effect on January 1, 1980. Thereafter, 
the Legislature eliminated the apparent redundancy between 
these provisions through the annual "cleanup11 bill in 1981, for 
Proposition 13 implementing statutes. In this bill, the 
procedures for filing change in ownership statements were again 
amended, and the entirety of Section 480, including subdivision 
(j), was repealed. The new provisions in AB 152, Statutes of 
1981, Chapter 1141, added Section 480, 480.1, and 480.2, each 
of which incorporated the language quoted above from Statutes 
of 1979, Chapter 1180, stating 

Whenever any change in ownership of real property or of a 
mobilehome subject to local property taxation occurs, the 
transferee shall file a signed change in ownership 
statement...". 

Although Sections 480, 480.1, and 480.2 have been amended and 
added to since that time, the condition precedent to filing a 
change in ownership statement, i.e., the exception for state 
assesses that the real property or mobile home undergoing 
change in ownership must be subject to local taxation, has 
remained unchanged. This language is included in the opening 
sentence of Section 480 and the first sentence of the 
"Important Notice" therein, and is in the first sentence of the 
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"Important Notice" provisions in Sections 480.1 and 480.2. 
Therefore, based upon the current language in Sections 480 - 
480.2, we conclude that the filing of a change in ownership 
statement referred to in each of these sections, is not 
required for state assesses. 

Preliminary Chancre of Ownership Renorts 

The remaining issue, however, concerns the requirement to file 
the preliminary change of ownership report under Section 480.3. 
Chapter 1237 of the Statutes of 1984 (AB 3132) added Sections 
480.3 and 480.4 to the Revenue and Taxation Code, requiring 
preliminary change in ownership reports (PCOR's) to be filed by 
"transferees of real property" recording documents evidencing 
changes in ownership occurring on or after July 1, 1985. 
(Subdivision (g) of Section 480.3.) In the absence of any 
language clearly limiting its requirements to only transferees 
llsubject to local taxation " 'or otherwise exempting state 
assessees, some county recorders have required all transferees, 
both state and locally assessed, to file preliminary change in 
ownership reports or pay the $20 recording fee in lieu thereof. 
It is our conclusion that the language in Sections 480.3 - 
480.4 provides county recorders with the authority to do.so. 

As originally adopted, these provisions did not include the 
language used in Sections 480 - 480.2 that the filing 
requirement applied whenever transferees subject to local 
assessment recorded documents evidencing changes in ownership. 
The particular question regarding which transferees might be 
exempt from filing.PCOR's was raised in a memo written by Mr. 
Richard Ochsner on July 25, 1985, (copy attached). In his 
discussion as to whether a county recorder could require the 
transferee of a tax collector's sale or a tax-exempt entity to 
file a PCOR or pay the $20 fee in lieu thereof, Mr. Ochsner 
stated on page 2, "the question [tax sale transferees, state 
assessees, etc.] seems to be a legitimate problem which was not 
contemplated at the time these provisions were drafted." 

Thereafter, in 1986, the Legislature did add an exemption to 
the PCOR filing requirement with regard to transferees at tax 
sales (see Section 480.3, subdivision (e)), but did not include 
any language which would have exempted state assessees. This 
silence as to state assessees was retained when both Sections 
480.3 and 480.4 were recently amended and extended without 
substantive change to bypass the original 1991 sunset date. 
Thus, having ample opportunity to amend the provisions or to at 
least conform the language in Section 480.3 to the phrase in 
Sections 480 - 480.2, that the PCOR filing requirement be 
applicable only to transferees subject to local assessment, the 
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Legislature did not do so, nor, to our knowledge, were any 
bills proposed for this purpose. 

The generally accepted interpretation of a statute when the 
Legislature has not acted is that when an exclusion or 
exception is not expressly stated therein, such exclusion or 
exception is not intended and therefore, should not be implied. 
Certainly an argument could be made that the exclusion for 
state assessees was merely overlooked, for there is some 
evidence which manifests the Legislature's intent to apply the 
provisions of Section 480.3 and 480.4 to locally assessed 
transferees only. For example, these provisions were clearly 
supplementary to Sections 480 - 480.2, and the express 
intention of the Legislature in enacting them was to establish 
an additional method for assessors to obtain information upon 
recordation as to when a change in ownership occurred, rather 
than waiting until 45 days following the change in ownership 
per Sections 480 -480.2. 

This intention was declared in the purpose statement of AB 3132 
(Molina) as follows: 

Existing law provides for the filing of a change in 
ownership statement containing specified information, 
including a prescribed notice, whenever a change in 
ownership of real property or a mobilehome subject to 
local property taxation occurs. The statement is required 
to be filed with the recorder together with any transfer 
document evidencing a change in ownership which is filed 
with the county recorder for recordation or with the 
assessor within 45 days of the date of the change in 
ownership if the transfer document is not filed for 
recordation. 

This bill would impose a state-mandated local program by 
requiring the assessor and the recorder to make available, 
without charge and upon request, preliminary change in 
ownership reports, in a specific form, which transferees 
of real property may complete and file concurrently with 
the recordation of documents evidencing a change in 
ownership. 

The Legislature further clarified this purpose in subdivision 
(d) of Section 480.3 which states that the PCOR is to be filed 
in addition to, and not in lieu of, the change in ownership 
statement in Sections 480 - 480.2. (See Section 480.3, 
subdivision (a).) Thus, it can be argued that if the purpose 
of Section 480.3 was to augment and facilitate the change in 
ownership reporting procedures already in place under Section 
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480 - 480.2, and not to alter the transferees who must file, 
one may reasonably conclude that the same transferees (locally 
assessed) would be required to file PCOR's as are required to 
file change in ownership statements. 

However, we believe there is an equally viable reason why the 
Legislature may have omitted the language excluding state 
assessees from the PCOR filing requirements in Sections 480.3 
and 480.4. Historically, since the enactment of Proposition 
13, the California Assessors Association urged the adoption of 
a measure requiring the filing of change in ownership 
information upon the recordation of a transfer (or prohibiting 
recordation unless documents are.accompanied by a change in 
ownership statement). The recommendations made by the Task 
Force on Property Tax Administration in 1981 were to require 
every transferee to file change in ownership information at the 
time of recordation in order to solve two problems assessors 
had been experiencing: 1) change in ownership statements under 
Section 480, required to be filed with the assessor within 45 
days after change in ownership, were generally not filed until' 
the assessor made the request, resulting in assessment delay 
and increased administrative costs; and 2) in order to properly 
administer and produce the revenues generated by the new 
supplemental assessment roll, timely filing of change in 
ownerships was essential. 

Moreover, the Legislature apparently weighed the burden on all 
transferees having to file PCOR's against the,assessorsl needs 
for additional information, per discuss,ions in the Assembly 
Committee on Revenue and Taxation prior to the adoption of 
Sections 480.3 and 480.4. (See Assembly Committee on Revenue 
and Taxation, AB 3132, April 23, 1984, attached.) Requiring 
all transferees to file a PCOR with the county recorder (or 
paying a $20 recording fee in lieu thereof) at the time of the 
transfer was not considered to be overly burdensome on the 
transferees, in view of the fact that it avoided mandatory 
reporting before recordation could be completed. The benefits 
of the PCOR requirement were considered to be substantial in 
terms of promoting efficient and less costly property tax 
administration, and for this reason, the Board supported the 
legislation. (See Letter to Governor Deukmejian from Douglas 
D. Bell, September 4, 1984, attached.) 

Based on the foregoing, it does not appear that there was a 
legislative intent to exempt state assessees from the burden of 
filing PCOR's, for then assessors would, to that extent, lose 
control of their ability to track such changes in ownership. 
As noted, the idea behind the filing of PCOR's was to assist, 
not hinder, the performance of the assessor's duties. While in 
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most cases state assessees are not subject to Proposition 13 
and change in ownership requirements, there are exceptions, and 
it is the assessor, not the state assessee, who is charged with 
the responsibility of determining when and where a change in 
ownership has occurred. The assessor must have a method in 
place for being informed of any state assessees who acquire 
real property subject to local assessment; as, for example, 
when a state assessee, such as a company acquiring pipeline 
lands and rights-of-way, is subject to local assessment with 
regard to the real property transferred. 

In summary, with regard to the first question as to whether 
state assessees remain exempt from filing change in ownership 
statements, under current law (Sections 480, 480.0 and 480.2), 
our answer is affirmative; however, we suggest that a new 
letter be issued explaining the legislative changes repealing 
subdivision (j) of Section 480 and adding the language to 
Sections 480 - 480.2 that the change in ownership must be 
"subject to local taxation." With regard to the second . 
question as to whether from state assesses are exempt from 
filing PCOR's, our answer is negative, since there is no 
language expressed in Sections 480.3 or 480.4 providing for 
such exclusions. We suggest that state assessees be advised 
accordingly. 
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