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(916) 323-7713
August 3, 1981

Attention: Mr.
Assistant Assessor

Change of Ownership

This is in response to your letter dated July 15, 1981, addressed to our Assistant Chief
counsel, Glenn Rigby. You ask if a change of ownership exclusion should be recognized under
Section 62(a) and (b) of the Revenue and Taxation Code when a father’s quitclaim deed to his
son asserted to be merely a conveyance to make record of a prior ownership agreement.

I understand from the documents we received with your letter that the property was
acquired by grant deed on December 21, 1977, by Stacy and Jeanette. Thereafter, on March 17,
1981, they conveyed by quitclaim deed one-half interest in the property to their son, Stacy Jr.
Stacy, Jr. asserts the quitclaim deed was merely to correct the title on the property to show his
one-half ownership interest.

Stacy, Jr. asserts his proof of ownership dating back to the grant deed to his father in
1977 is shown by Stacy, Jr.’s check to the title company at the time and in the amount necessary
to close escrow on the property. He further shows a document entitled “Statement” which is a
signed agreement by his mother, father, and himself in which they agreed that the property is
owned one-half by mother and father and one-half by Stacy, Jr. Notwithstanding this
documentation, we are of the opinion that it does not constitute proof of prior ownership in Stacy
of one-half of the property. At best, it constitutes a document in which the parties contractually
agree that Stacy, Jr. is to receive one-half of the property. The reason for this conclusion is as
follows.

A property is conveyed only by a deed or by operation of law. For the most part, you
will find property conveyed by a deed. A conveyance by operation of law occurs infrequently
and involves the conveyance of property by a court order in settlement of a dispute or other
situations where the owner cannot or will not convey the property. Therefore, we will restrict our
discussion herein to property which is conveyed by deed only.
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A deed is a written instrument that conveys or transfers title to real property. It must be
written, executed by the grantor, and delivered to and accepted by the grantee (Civil Code,
section 1091, 1054; Civil Code of procedure, section 1033 Marshall v. Marshall, 140 Cal. App. 2d
475). In addition, the deed must be delivered by the grantor under circumstances that
demonstrates that he intends to presently, irrevocably, and unconditionally divest himself of title
to the property at the time he delivers the deed to the grantee or to some third person. (Civil Code
section 1056).

For that abbreviated background, let me explain and discuss the documentation alleged
to give Stacy, Jr. one-half interest in the property in 1977. First, the “Statement" is not dated and
therefore the time for which it is to be effective cannot be determined. Next, words of
conveyance are not used. Words of conveyance must be used, such as “I granted my interest to
X7, or “I convey interest to X", or other such words which unequivocally depict an intent to
convey the property. Next, the document is not notarized and therefore cannot be recorded as a
conveyance document. (See Civil Code section 1170 which requires conveyance documents be
acknowledged in order to be recorded; Farmers Exchange Bank of San Fernando v. Purdy, 130
Cal. 455.)

At best, I see the document as one in which the parties contractually agree to share the
benefits of ownership of the property. It could be used in court to support a quiet title action in
which the court could be asked to convey one-half interest in the property to Stacy, Jr., but the
document on its face does not convey the one-half interest in the property to Stacy, Jr. This
conclusion is supported by the observation that if the document did so convey the one-half
interest to Stacy, Jr. as claimed, then the later quitclaim deed from his father would be entirely
unnecessary. That contrary document illustrates the fact that the parties recognized that
ownership of the property was in Stacy, Sr. and his wife and that further conveyance
documentation was needed in order that Stacy, Jr. was to receive one-half ownership

Furthermore, the evidence of Stacy, Jr.'s check in the amount to close escrow could
have well have been a private loan from Stacy, Jr. to his father, Stacy, Sr. There is simply no way
under the circumstance to determine exactly what the agreement was. Customarily, parties do not
obtain interest in property without using formal recorded documents depicting their ownership
interest.

Stacy, Jr.’s assertion that the change of the change of ownership exclusion should be
upheld by Section 62(a) of the Revenue and Taxation Code appears to be ill founded. Section
62(a) presumes the clear existence of co-owners. Then subsequently the property title is changed
to show the property to be held by some other method but by the same parties in the same
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proportional interest. Since Stacy, Jr. was never shown to be a co-owner in the first instance, then
Section 62(a) does not apply.

Stacy, Jr.’s assertion that Section 62(b) of the Revenue and Taxation Code affords
ownership change exclusion is also ill founded. That section applies only when property
ownership interests are conveyed for the purpose of providing security of the property financing.
There is no evidence here to snow that Stacy, Jr. was taking ownership in the property for
security of a loan.

Situations such as this are becoming more common. You will be asked to
recognize various documentation secretly held by parties asserting that the public ownership
records do not truly reflect the true state of the ownership of the property. Your acceptance or
rejection of such documents of course does not establish ownership. Your power to determine
when a property changes ownership extends only to decide, whether or not a reappraisal of the
property should be made for the basis of determining a measure of property tax. You are allowed
great discretion in this regard. However, you should be guided by the law regarding when and
how property is conveyed. As discussed above, you will note that conveyance of property is a
very formal procedure. Therefore, we suggest you adhere to a conservative viewpoint in
recognizing exclusions to the change of ownership of property. Where parties assert unrecorded
secretly-held documents constitute conveyance of property, we suggest you recognize such
conveyances only when such documents satisfy the formality of a deed and where all signatures
are formally acknowledged by a notary public to other person with such authority such that the
documents could be legally recorded. You could presume that any person truly intending to
convey property would have drawn up such documentation. So you would be well within bounds
of good reasoning to reject the authenticity of instruments of lesser formality.

In any event the burden of proof is upon the taxpayer. If you are not reasonably persuaded of
the truth of the taxpayer’s assertion, then you are well within your discretionary power to deny a
taxpayer’s assertion of change of ownership.

Very truly yours,

Robert R. Keeling
Tax Counsel
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