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Subject: Possessory Interests: Month to Month Tenancy 

This is in response to your memo of May 11, 1995 to Mr. Richard H. 
Ochsner in which you request that we review a brief prepared by the 
Santa Barbara County Counsel and confirm whether we agree or 
disagree with the conclusions contained in the brief. 

In general, the brief concludes that the recommendations contained 
in the Board's 1987 and 1994 survey of Santa Barbara County 
concerning change in ownership of possessory interests and month to 
month tenancy is wrong and "without sufficient legal justification." 

In the 1987 Survey, the Board stated in relevant part: 

"...it is the Board's position that PI'S (possessory 
interests) with month-to-month tenancies are subject 
to annual reevaluation. ... We recommend that the 
county assessor review all month-to-month PI'S 
annually, revaluing those where any significant 
change in value has occurred." 

In the 1994 Survey, the Board stated: 

"The Santa Barbara County Assessor apParently does 
not subscribe to this doctrine. Unless there are new 
PI interest holders for the property in question, no 
change in ownership is recognized and no new 
appraisal is made. Instead, the '"base year"' of the 
PI is adjusted annually by the appropriate inflation 
factor even if a renewal of the PI has occurred. 
This is in direct conflict with that portion of Rule 
462(e) that says a "renewal"' of a PI is change in 
ownership. We recommend that the assessor's policy 
be changed to conform with the provisions of the 
property tax rule so that whenever a PI renewal 
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occurs, a change in ownership is processed. This 
should include month to month tenancies that should 
be recognized as change in ownership annually." 

The Santa Barbara County Assessor eventually followed the foregoing 
recommendations with respect to boat slips used pursuant to slip 
permits issued by the City of Santa Barbara. The brief in question 
relates to assessment appeals resulting from the assessor's 
compliance with the quoted recommendations. 

The brief correctly characterizes the interests created by the slip 
permits as month-to-month periodic tenancies which continue 
indefinitely unless terminated by either party on 30 days written 
notice. The brief also indicates that the reasonably anticipated 
term of possession used by the assessor for such tenancies was five 
years. 

The brief recognizes that there must be a transfer of a present 
interest accomplished through the creation, renewal, extension, 
sublease or assignment of a possessory interest to have a change in 
ownership under Revenue and Taxation Code section 61, subdivision 
(b). The brief nevertheless concludes that since the interest 
terminates not at the end of each month but only on the happening of 
specified events (i.e., notice of termination by either party or 
violation of the agreement), there is no "transfer" of a present 
interest in real property and thus no change in ownership. This 
conclusion seems to be based on the erroneous assumption that there 
can be no renewal or extension of a month to month tenancy. The 
brief does not mention or discuss the effect of the Civil Code 
sections listed below. 

Civil Code Section 1946 provides in part: 

A hiring of real property, for a term not specified 
by the parties, is deemed to be renewed as stated in 
Section 1945, at the end of the term implied by law 
unless one of the parties gives written notice to the 
other of his intention to terminate the same, at 
least as long before the expiration thereof as the 
term of the hiring itself, not exceeding 30 days; 
provided, however, that as to tenancies from month to 
month either of the parties may terminate the same by 
giving at least 30 days' written notice thereof at 
any time and the rent shall be due and payable to and 
including the date of termination. 
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Civil Code Section 1945 provides: 

If a lessee of real property remains in possession 
thereof after the expiration of the hiring, and the 
lessor accepts rent from him, the parties are 
presumed to have renewed the hiring on the same terms 
and for the same time, not exceeding one month when 
the rent is payable monthly, nor in any case one 
year. 

Under Civil Code Section 1946, a month-to-month tenancy "is 'deemed 
to be renewed' unless one of the parties gives written notice to the 
other of his intention to terminate the same, at least...30 days' 
before the expiration of the month, or either party to the month to 
month tenancy 'may terminate the same by giving at least 30 days' 
written notice thereof at any time and the rent shall be due and 
payable to and including the date of termination.' (Citations 
omitted.)" Renner v. Huntington etc. Oil & Gas Co. (1952) 39 Cal.2d 
93, 102). See also Palmer v. Zeis (1944) 65 C.A.2d Supp. 859, 863 
wherein the Court of Appeal held that ‘[t]he effect of a notice 
under section 1946, Civil Code, is, as stated therein, to prevent a 
renewal of the existing lease at the end of its term (implied by 
law), and this means that at the end of that term the lease expires 
by lapse of the time provided (by implication) for its duration." 
(Italics in original.) 

From the foregoing, it seems clear that a taxable possessory 
interest consisting of a month to month tenancy in tax exempt real 
property - is renewed each month that no notice to terminate is given. 

Such a renewal would result in a change in ownership.each month 
under Revenue and Taxation Code section 61(b) and Property Tax Rule 
462.080. To the extent this conclusion is inconsistent with those 
reached in the brief, we disagree with those conclusions. 
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