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RESPONSE TO QUESTION 13 SUPERSEDED BY 
LTA 801102 

TO COUNTY ASSEbSSORS : 

CHANCZ OF OWNERSHIP REFDRTING AND 
PENALTIE3 FOR NONCOMKCANCE 

Assembly Bills 1488 and 1019 added Sections 480 - 4B5 t o  t h e  Reverme 
and Taxation Code pertaining t o  change in ownership reporting. 
Section 482 provides for  a penalty of $100 o r  10 percent of t h e  
current year's taxes, whichever i s  greater, when a change i n  owner- 
ship statement is  not timely f i led.  

The attached questions and answers are  designed t o  i l l u s t r a t e  t he  
application of t he  reporting statutes.  Some of t he  s tatutory 
language i s  unclear and the  Board will propose code modifications 
in the  near future. The reader should keep i n  mind t ha t  t h e  
procedures being exemplified apply only t o  t h e  penalty f o r  failure 
t o  report changes in ownership and are not concerned with escape 
assessments tha t  might resu l t  f r o m  such a fai lure .  

Sincerely, 

Verne Walton, Chief 
Assessment Standards Division 



'1 .' Q ~ S Y I O N :  Is it le i& 'k6dakory fo r  the asseskm' t o  r i q m e  
tha t  a change in ownership statemerk be f i l ed  f o r  
every transfer? 

ANSWE;R: No, however, the  form should be requested whenever 
the  assessor has knowledge that  a t ransfer  of an 
interest  in rea l  property has occurred in order t o  
ascertain whether or  not a change in ownership has 
taken place . 

2. QUESTION: Can t he  origination of a change of ownership statement 
by a government agency other than the assessor o r  by 
a t i t l e  o r  real ty company constitute a written request 
by the  assessor? 

ANSWHE : In  our opinion, the assessor can designate another 
county officer,  such as the recorder, t o  originate 
the  request as his agent, and t h i s  would be the  
equivalent of the assessorTs written request. However, 
the  distribution of the  form by a private business 
firm would not constitute an o f f i c i a l  request. 

3. QUESTION: Is it mandatory that  the  assessor impose the penalty 
if the form has been requested but not returned i n  
the specified time period? 

ANSWER: A single penalty is mandatory (see answer t o  question 
number 4). We recommend that  the penalty be applied 
upon the expiration of the specified time period but 
that  the assessor request the penalty be cancelled by 

' the  board of supervisors pursuant t o  the i r  authority 
under Section 4.83 if data subsequently received 
demonstrates that  a change of ownership requiring 
reappraisal has not i n  fact occurred. 

4. QUIETION: Can the  penalty described in Revenue and Taxation Code 
Section 4.80 and 482 be applied more than once by the 
sending of multiple requests relat ing t o  the  same 
transfer? 

ANSWER: No, the  penalty w i l l  be applied only once, although 
the  assessor may i n i t i a t e  several requests f o r  data 
on the  same transfer. If the form i s  not returned 
following the  allowance of a reasonable amount of 
time f o r  the  notice of penalty t o  be received, the  
assessor should assume tha t  a change of ownership has 
occurred and proceed t o  revalue the  property. 



:'5.' Q ~ T I O N :  When a propert$ t ~ a h s f  e r s  more than once' during .an 
assessment year (March 1 t o  March I), will t he  interim 
transferee be penalized f o r  noncompliance? 

A N S W  : Yes, t he  penalty applies t o  each instance of noncompliance 
in reporting a transfer.  

6 ,  QUESTION: What taxes are  used t o  calculate t he  10 percent penalty 
called fo r  i n  Revenue and Taxation Code Section 4821 

ANSWER: The penalty will be based upon the  taxes applicable 
t o  t he  interest  transferred during the  t a x  year ( ~ u l y  1 
t o  June 30) i n  which the  &!%day period expires. When 
only a portion of a property changes ownership, t h e  
taxes on the  r o l l  must be prorated t o  determine t h e  
a m o h  of t he  penalty. 

7. QUESTION: How is  the penalty enrolled? 

ANSWER: A. I f  on the  expiration of t he  45-da.y period the  then 
owner of t he  property is  t h e  person who f a i l ed  t o  f i l e  
the  statement, the  penalty should be added t o  t he  r o l l  
prepared f o r  t h e  fiscal year during which the  4Sda.y 
period expires except: 

(1) I f  t he  45-day period expires during t h e  
period March 1 through June 30 of any assess- 
ment year, t he  assessor has the option t o  
add the  penalty t o  t he  r o l l  then being 
prepared, 

B. I f  on the  expiration of t he  45-day period the  then 
owner of t he  property is  not t he  person who f a i l ed  t o  
f i l e  the  statement, t he  penalty should be added t o  t h e  
unsecured r o l l  i n  t he  name of t h e  person who was 
required by law t o  f i l e  the  statement. The option 
mentioned in Answer ~ ( 1 )  as  t o  which secured r o l l  may 
be used is likewise applicable t o  selection of t he  
unsecured r o l l  under this answer. 

8. QTESTION: Is the  penalty authorized by Revenue and Taxation 
Code Section 482 the  orily penalty applicable when 
the  property owner does not f i l e  a change i n  owner- 
ship statement after it has been requested by t h e  
assessor? 

ANSm: The penalty prescribed in Revenue and Taxation Code 
Section 4B2 i s  the  only penalty authorized . f o r  f a i l u r e  
t o  f i l e  t h e  change in ownership st a t  ement The 
assessor may, however, require an owner of r e a l  



. . .  . .  property- tot f i ke  la broperty statement. an;d.faiIure t o  
comply i s  subject t o  penalty as provided in Section 462. 
Revenue and Taxation Code Section 484 (~ssembly B i l l  
1488) specific ally excludes the  application of t he  
penalty prescribed in Revenue and Taxation Code 
Section 463 fo r  fa i lure  t o  f i l e  a property statement. 

9. QUESTION: Can the  assessor use Section 482 t o  request ownership 
and sales data on t ransfers  t ha t  occurred prior  t o  t h e  
enactment of Assembly B i l l  1488, and would the  penalty 
~PPW 

ANSWER: The assessor may request ownership and sales  data 
on any t ransfer  tha t  occurred a f t e r  March 1, 19'75. 
The penalty can be applied as long as  the request 
is in i t ia ted  a f t e r  t he  effective date of Assembly 
B i l l  14.88 (July 10, 1979). 

10. QUESTION: When can the'  assessor begin imposing the  penalty 
authorized by Revenue and Taxation Code Section @2? 

ANSWER: Any time a f t e r  the effective date of Assembly Bill 
( July 10 , 1979 ) 

11. QUESTION: If t h e  owner responds within 45 days of the  request 
from the  assessor buh not within 45 days from the  
date of t ransfer ,  can the  penalty be imposed? 

ANSmR: No, only the  assessor's request can t r igger  t h e  
penalty. 

12. QUESTION: Can t h e  penalty be imposed if the  statement is 
returned signed but only p a r t i d y  completed? 

ANSWER: If the  returned form contains insufficient information 
f o r  the  assessor t o  determine the  need f o r  a reappraisal, 
it can be regarded as  a non-filing and subject t o  
penalty. Where insufficient data are returned, t ha t  
f a c t  should be called t o  the attention of the  property 
owner and a reasonable time allowed fo r  compliance 
pr ior  t o  imposition of a penalty. 

13. QUESTION: Would special d i s t r i c t  assessments, general obligation 
bond charges, and improvement bond charges incorporated 
i n  the  tax b i l l  be included when determining the  amount 
of penalty? 



.. . AisWEEt: Yes, t h e *  10 p&centB .penalty calculation should' be 
made by taldng 10 percent of a l l  special and general 
taxes and special assessments that  are a l i e n  on 
the  property and are incorporated i n  the property t a x  
b i l l .  
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TO COUNTY ASSESSORS: 

?his l e t t e r  revises our answer to question number 13 i n  l e t t e r  to  
assessors 30/19 dated February 8, 1980. The question and answer read : 

Question: "Would special d i s t r i c t  assessments, general 
obligation bond charges, and improvement bond 
charges incorporated i n  the tax b i l l  be included 
when determining the amount of penaltyw? 

Answer: "Yes, the 10 percent penalty calculation should be 
made by taking 10 percent of all special and general 
taxes and special assesslnents tha t  are a lien on 
the property and are incorporated i n  the property 
tax bil l ."  

The revised answer is: The base upon which the 10 percent penalty i s  
calculated should include only charges fo r  the current year's taxes. 
This amount i s  determined by multiplying the current year's tax r a t e  
plus appropriate ra tes  fo r  overrides by the current year's assessed 
value, 

Amounts included on tax b i l l s  fo r  special assessments or  "direct 
leviesw (charges fo r  various services rendered by a governmental 
agency/unit to a property owner), sometimes referred to  as taxes, 
should not - be included i n  the base f o r  calculating the penalty. 

In a separate l e t t e r ,  the State  Controller, Division of Iocal G6vern- 
ment Affairs, ~ n i f o x k  Accounting Procedures .Section, w i l l  advise 
county auditors/controllers concerning the proper method for  calcula- 
t ing the penalty amount since these computations are ultimately their  
responsibiu ty. 

I-bpefully our previous answer has not caused you undue inconvenience. 

p- Sincerely, 

U L  
erne Walton, Chief 

Assessment Standards Division 




