
220.0508 Partnership. If a husband and wife hold a partnership interest in joint tenancy or as 
equal tenants in common and then obtain all partnership interests so that each spouse · 
owns a 50 percent joint tenancy or tenancy in common interest, no change in ownership or 
control occurs since neither spouse owns more than 50 percent of the total partnership 
interests. The interest owned by each spouse is not attributed to the other. 

The above conclusion is dependent upon there being no dissolution of the 
partnership on the withdrawal of the non-spousal partners. The partnership agreement 
executed prior to withdrawal must contain an explicit non-dissolution clause. C 7/10/89. 
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Your letter dated May 2, 1989, to Richard H. Ochsner, Assistant 
Chief Counsel, has been referred to the undersigned for reply. 
The facts as set forth in your letter and as communicated to me 
via telephone can be summarized as follows: 

Facts 

The ownership of a partnership owning real property in 
California is currently as follows: 

(i) The parents (H and W) own a 34 percent inteiest; 

(ii) The son (S) owns a 33 percent interest; and 

(iii) A corporation (C), wholly owned by s, owns the 
remaining 33 percent interest. 

The partners contemplate the following transfer or steps: 

1. S and C will transfer all their respective 
partnership interests to H and w, as joint tenants. 

2. Thereafter, H and W will either have the partnership 
transfer its real property to themselves as joint tenants 
or to a trust of which they are the sole beneficiaries. 

You have requested an opinion of the change in ownership 
consequences of the above-described proposed transactions. 

Law and Analysis 

Unless otherwise specifically noted, all section references are 
to the Revenue and Taxation Code. 
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Section 64 provides in pertinent part as follows: 

(a) Except as provided in subdivision (h) 
of Section 61 and subdivisions (c) and (d) 
of this section, the purchase or transfer· 
of ownership interests in legal entities, 
such as . . partnership interests, shall 
not be deemed to constitute a transfer of 
the real property of the legal entity. 

* * * 
(c) When a corporation, partnership, other 
legal entity or any other person obtains 
control, as defined in Section 25105, in 
any corporation, or obtains a majority 
ownership interest in any partnership or· 
other legal entity through the purchase or 
transfer of corporate stock, partnership 
interest, or ownership interests in other 
legal entities, such purchase or transfer 
of such stock or other interest shall be a 
change of ownership of prope·rty owned by 
the corporation, partnership, or other 
legal entity in which the controlling 
interest is obtained. 

Pursuant to Rule 462( j) ( 4) (A) of the Property Tax Rules of 
Title 18 of the California Code of Regulations, obtaining a 
majority ownership interest in a partnership within the meaning 
of section 64(c) is effected by obtaining direct or indirect 
ownership or control of more than 50 percent of the total 
interest in both partnership capital and profits. c 

No facts have been presented indicating that section 6l(h) is 
applicable. 

As to section 64(c), if the proposed transfers result in either 
H or W obtaining direct or indirect control of more than a 50 
percent interest in partnership capital and profits, then, in 
such event, a change in ownership will be deemed to have 
occurred. In this case, you do not specify how H and W 
presently hold title to their 34 percent partnership interest. 
Assuming that title is held as joint tenants, the result of 
step 1 will be H and W holding 100 percent of the partnership 
interest as joint tenants. 

Letter to Assessors No. 83/17 (July 15, 1983) states that it is 
the opinion of the legal staff that a husband and wife holding 
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an ownership interest in a legal entity as joint tenants are to 
be considered as separate individuals, each owning SO .percent 
of the entity. ¥;hile referenced rule 462( j )( 4) (A) refers te> 
indirect • control, we have not interpreted this rule to mean 
that the interest owned in a legal entity by one spouse is to 
be automatically imputed to the other. Therefore, the proposed 
transfers to H and w should, for our purposes, result in H and 
W each, respectively, being considered the beneficial owner of 
exactly SO percent of the partnership. 

As section 64(c) speaks in terms of taxpayers obtaining a 
majority partners~ip interest (consisting of more than 50 
percent), the tra~.sfers you propose should not result in a 
change in ownershi? under the provisions thereof. 

The above conclusicn is dependent, however, upon the wi·thdrawal 
of partners C a~a S not causing a dissolution of the 
partnership. As you may be aware, section 1S031 of the 
Corporations Code ;:rovides, inter alia, that the withdrawal of 
a partner causes the dissolution of a partnership unless 
otherwise provided in a written agreement sign.ed by all the 
partners prior to :~e date of withdrawal. 

Section 64(d), as ~eferenced above in section 64(a), applies to 
property transfer::ed on or after March 1, 197S, to a legal 
entity in a transaction excluded from change in ownership by 
section 62(a)(2). In such cases, the persons holding ownership 
interests in such legal entity immediately after the transfer 
are considered the "original coowners. • Whenever more than SO 
percent of the total interests in the entity are transferred by 
any of the origir:al coowners in one or more transactions, a 
change in ownership shall be deemed to have occurred. In this 
case, 66 percent of the partnership's interests are changing 
hands. Therefore, if section 64(d) is applicable because there 
has been a previous transaction excluded from ·change in 
ownership by section 62(a)(2), a change in ownership may result 
even in the absence of a change in control. 

Section 63.1 pro\'ides an exclusion from change in ownership 
consequences for certain qualifying transfers between parents 
and their children. Such exclusion is not applicable, however, 
to transfers of partnership interests. Section 63.1 only 
applies to transfers of "real property• and that term, as 
defined in subdivision (c) ( 6), does not include interests in a 
legal entity. 

Should H and W, after acquiring all partnership interests 
pursuant to the above, thereafter transfer such partnership 
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interest to a trust of which they are the sole beneficiaries, 
such transfer should be excluded from change in ownership 
consequences so long as the requirements of section 62(~1) are 
otherwise satisfied. 

Further, if, after H and W have acquired 100 percent ownership 
of the partnership, they choose to have the partnership 
transfer the property to themselves as joint tenants or to a 
trust which they beneficially own in equal shares, such 
transfer should also be excluded from change in ownership 

_ consequences. This exemption would result from the fact that 
such transfer would only constitute a change in the method of 
holding title in which proportional ownership interests remain 

.the same after the transfer. Section 62(a)(2). If Hand Ware 
both the grantors of a trust and the trust's sole present 
beneficiaries, they will be its sole beneficial owners for our 
purposes. See section 62(d). 

During our telephone conversation, we discussed section 63.1 in 
more detail. Such section provides an exclusion for qualifying 
transfers between parents and children of: ( i) a principal 
residence or (ii) up to $1,000,000 of full cash va1ue of other 
rea1 property. The .legislative history of such provision, as 
set forth in Chapter 48 of the 1987 Statutes, provides as 
follows: 

It. is the intent of the Legislature that the 
provisions of Section 63.! of the Revenue 
and Taxation Code sha~l be libera.lly 
construed in order to car:y out the intent 
of Proposition 58 on the November 4, 1986, 
general election ballot to exclude from 
change in ownership purchases or transfers 
between parents and their children described 
therein. Specifically, transfers of real 
property from a corporation, partnership, 
trust, or other legal entity to an eligible 
transferor or transferors, where the latter 
are the sole owner or owners of the entJ. ty 
or are the sole beneficial owner or owners 
of the property, shall be fully recognized 
and shall not be ignored or given less than 
full recognition under a substance-over-form 
or step transaction doctrJ.ne, where the sole 
purpose of the transfer is to permit an 
immediate retransfer from an eligible 
transferor or transferors to an e1igible 
transferee or transferees which qualifies 
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for the exclusion from change in ownership 
provided by Sectior. 63 .1. Further transfers 
of real property between eligible 
transferors and e:igible transferees shall 
also be fully recognized when the transfers 
are immediate.:.y fo:lowed by a transfer from 
the eligible transferee or eligible 
transferees to a corporation, partnership, 
trust, or other legal entity where the 
transferee or trar.s:erees are the sole owner 
or owners of the entity or are the sole 
beneficial ow:1er c: owners of the property, 
if the transfer be:·..;een eligible transferoTs 
and eligible tr~r.sferees satisfies the 
requirements of Section 63.1. Except as 
provided herein, ~othing in this section 
shall be cc:1strued as an expression of 
intent on the ;:::.:t of the Legislature 
disapproving in ;:::inciple the appropriate 
application of t~e substance-over-form or 
s.tep-transact:.on dc::trine. (Emphasis added.) 

As discussed, it· might be p:ssible to restructure your proposed 
transaction in some fashion so as to make effective use of the 
parent-child exclusion. ShJuld such restructuring prove to be 
a possibility, it see:ns un:.ikely, in view of the above-quoted 
expression of legislative intent, that an assessor would 
aggressively apply the ste;::-transaction doctrine so as to find 
a change in ownership. 

As you may be aware, whe:e a taxpayer utilizes a series of 
transfers or steps to effe::t a transfer which might otherwise 
have been accomplished ty fewer transfers or steps, we 
generally recommend that any steps in the transaction be 
"disregarded if the county assessor concludes that they are not 
supported by a business ?Urpose other than avoiding higher 
property taxes. However, the 'legislature has specifically 
expressed its intent that such doctrine not be applied as 
indicated in the above-quo:ed provision so as to frustrate the 
parent-child exclusion. 

The views expressed in th:.s letter are advisory only and are 
not binding upon the assessor of any county. You may wish to 
consult the Marin Assessor and any othe·r involved assessor in 
order to confirm that the subject property or properties will 
be assessed in a manner consistent with the conclusions stated 
above. 
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Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help ·us 
to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

RJ~ -~-~-~ri~J 
Robert w.~am~1 ~j 
Tax Counsel 

- RWL:wak 
2533H 

cc: Honorable James J. Dal Bon 
Marin County Assessor 

Mr. John w. Hagerty 
Mr. Verne Walton 


