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October 15, 1990 

I am writing in response to your letter dated February 7, 1990, 
wherein you request our opinion on the change in ownership 
consequences of two hypothetical transactions. The two 
hypothetical transactions are described and analyzed separately· 
below: 

Hypothetical No. 1 

Facts 

1. Partnership owns real property. 

2. Partnership, in turn, is owned 60% by corporation A (parent 
corporation), 25% by corporation B (subsidiary corporation) 
and 15% by various individuals. 

3. Corporation Bis a wholly owned subsidiary of parent 
corporation A. 

4. Parent corporation A proposes to transfer all of its 
interest· in the partnership to subsidiary corporation B, 
which will then own 85% of the partnership. 

Law and Analysis 

All code references are to the Revenue and Taxation Code unless 
otherwise expressly stated. 

When a corporation, or other legal entity or person, obtains a 
majority ownership interest in a partnership through the 
acquisition of partnership interest, the acquisition shall 
constitute a change of ownership of property owned by the 
partnership. (Section 64(c). See also Rule 462(j)(4)(A) of the 
Property Tax Rules ·of Title 18 of the California Code of 
Regulations.) 
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However, an exception exists if the transaction qualifies as a 
"corporate reorganization, where all of the corporations 
involved are members of an affiliated group, and which 
qualifies as a reorganization under Section 368 of the United 
States Internal Revenue Code and which is accepted as a 
nontaxable event by similar California statutes •.•. " 
(section 64(b).) 

Since corporation A proposes to transfer its interest in the 
partnership to corporation B, the portion of section 64(b) 
which refers to "any transfer of real property among members of 
ah affiliated group" is inapplicable. 

In this case, 100% of the stock of corporation Bis owned by 
corporation A, so A and Bare members of an affiliated group 
for purposes of section 64(b). However, you have not indicated 
whet~er or not the hypothetical transaction wil~ qualify as a 
tax-free reorganization under I.R.C., section 368 and similar 
state statutes. If the proposed transaction will qualify as a 
tax-free reorganization, it will be excluded from change in 
ownership consequences under section 64(b). 

If the proposed transaction will not so qualify, however, it 
still may be exempt from reappraisal if the requirements of 
section 62(a)(2) are satisfied. Pursuqnt to section 62(a)(2), 
change in ownership does not include: 

Any transfer between an individual or individuals and 
a legal entity or between legal entities, such as a 
cotenancy to a partnership, a partnership to a 

.corporation, or a trust to a cotenancy, which results 
solely in a change in the method of holding title to 
the real property and in which proportional ownership 
interests of the transferors and transferees, whether 
represen~~d by stock, partnership interest, or 
otherwise, in each and every piece of real property 
transferred, remain the same after the transfer. The 
provisions of this paragraph shall not apply to 
transfers also excluded from change in ownership under 
the provisions of subdivision (b) of Section 64. 

In this case, since corporation Bis the wholly-owned 
subsidiary of corporation A, the proposed transfer of 
partnership interest from A to B will merely effect a change in 
A's ~ethod of holding title to its partnership interest, with 
proportional beneficial ownership interests in both the 
partnership and the underlying real property effectively 
remaining the same after the transfer. Therefore, if the 
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proposed transfer does not qualify for exclusion from change in 
ownership consequences under section 64(b), it should 
nevertheless qualify for exclusion under section 62(a)(2).l/ 

Hypothetical No. 2 

Facts 

1. A property j s subject to a 50-year lease, with 35 years 
remaining. 

2 .. Corporation A is the owner of the property and the lessor. 

3. Corporation B is the lessee. 

4. Corpo_ration B is the wholly-owned subsidiary of corporation 
A. 

5 • The parties propose to ( 1) terminate the lease and ( 2 ) 
transfer the leasehold back to the lessor. 

Law and Analysis 

Your hypothetical transaction will result not only in the 
transfer of a leasehold interest with a remaining term of 35 
years, but also in the termination of a lease with an original 
term in excess of 35 years. The termination will occur either 
through the express agreement of the parties or as a 
consequence of the merger of the lessor's and lessee's 
interests in the leasehold. Therefore, a change in ownership 
will result under section 6l(c)(l) both on account of the lease 
transfer and lease termination unless an exclusion is found to 
be applicable. 

Section 64(b) ~rovides that "any transfer of real property 
among members of an affiliated group ... shall not be a change of 
ownership." The definition of real property includes the 
possession of or right to possession of land and improvements. 
(Sections 104 and 105.) Therefore, real property leases are 
considered real property for purposes of section 64(b). 
Further, since corporation Bis the wholly-owned subsidiary of 
corporation A, the two corporations are members of an 
affiliated group within the meaning of section 64(b). 

ll The provisions of section 62(a)(2) do not apply to transfers 
also excluded from change in ownership under section 64(b}. 
{Section 62{a)(2).) 
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Therefore, section 64(b) would appear to apply to the leasehold 
transfer. Since corporation Bis proposing to transfer the 
leasehold to its affiliate, corporation A, the transfer will be 
excluded from change in ownership consequences. 

However, it is not clear that section 64(b) would also apply to 
the resulting lease termination. The legislature treated lease 
transfers and lease terminations separately and distinctly in 
section 6l(c)(l). It is, therefore, not certain that the 
exclusion for real property transfers between affiliates set 
forth in section 64(b) is applicable to a lease termination 
which results from a lease transfer between affiliates. 

Based upon the express language of section 6l(c)(l), an 
argument can be made that the legislature intended that all 
terminations of leases with original terms of 35 years ormore 
are to result in change in ownership of the demised property, 
regardless of whether or not an exclusion might otherwise apply. 

In any event, it is preferable to be presented with the 
circumstances of an actual transaction prior to reaching a 
conclusion in a close case. Therefore, for the time being, we 
will defer our opinion on the possible application of the 
section 64(b) exclusion to lease terminations resulting from 
transfers of the lessee's leasehold interest. 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the assessor of any county. 

RWL: jd 
3474H 

cc: Mr. ' John Hagerty 
Mr. Verne Walton 

Yours very truly, 

(I.J,d-~ 
Robert w. Lambert 
Tax Counsel 


