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This is sent in response to your letter dated September 7, 1990, 
wherein you request an opinion regarding the change in ownership· 
consequences of a real property transaction. 

Facts 

The facts set forth in the submitted materials are as follows: 

1. Husband and wife owned a rnobilehorne park {the •property•), 
apparently as community property.· 

2. On December 13, 1989, husband and wife recorded a grant deed 
of the property to the River Paradise partnership (the 
"partnership•). 

3. On December 13, 1989, a statement of partnership was 
recorded for the River Paradise partnership, listing the 
partners as follows: 

(1) A revocable living trust for husband and 
wife (the •trust•); 

(2) the daughter of husband and wife (the 
•aaughter•); and 

(3) the son of husband and wife (the •son•). 

4. The trust holds a 98 percent beneficial ownership interest 
in the partnership and son and daughter jointly hold a 2 
percent beneficial ownership interest in the partnership. 
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Law and Analysis 

All code references are to the Revenue and Taxation Code unless 
otherwise expressly stated. 

As you correctly note, neither a transfer of real property to a 
revocable trust (section 62(d)), nor a qualifying transfer of. 
real property between parents and their children {section 63.1) 
is ordinarily considered a change in ownership for property tax 
reappraisal purposes. However, the described transfer in this 
case was from individual owners to a legal entity. 

The definition of •eligible transferee• in section 63.1 does not 
include a partnership in which the transferee holds an 
interest. Further, the children in this case received a 2 
percent interest in a partnership, not an interest in real 
property. Section 63.l only applies when real property is 
transferred. In fact, under section 63.l(c}(6), real property 
is expressly defined so as not to include any interest in a 
legal entity. Therefore, section 63.1 does not apply. 

Ordinarily, a transfer between individuals and a legal entity, 
such as occurred in this case, constitutes a change in ownership 
under section 6l(i). But the transfer may be excluded from 
change in ownership consquences if it qualifies under section 
62(a)(2). Pursuant to section 62(a)(2), change in ownership 
does not include: 

Any transfer between an individual or individuals and a 
legal entity ... such as a ..• partnership, ••• , which results 
solely in a change in the method of holding title to the 
real property and in which proportional ownership interests 
of the transferors and transferees, whether represented by 
stock, partnership interest or otherwise, in each and every 
piece of real property transferred remain the same after the 
transfer •••• 

In this case, each transferor had a SO percent interest in the 
property, but only a 49 percent interest in the partnership. 
Therefore, the proportional ownership interests of the 
transferors and transferees, as represented by partnership 
interests, did not remain the same after the transfer. It 
follows that the transfer does not qualify for exclusion under 
the provisions of section 62{a)(2). 

The taxpayers argue that the transaction was in •substance• an 
•intra-family transfer,• and, in support of thi~ argument, quote 
the legislative note to section 63.1. However, the legislative 
intent set forth in the note is not applicable to this situation. 
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The note provides that transfers between eligible parents and 
children •shall not be ignored or given less than full 
recognition under a substance-over-form or step-transaction 
doctrine, where the sole purpose of the transfer is to permit an 
immediate retransfer from an eligible transferor ••• to an 
eligible transferee •••• Further, transfers of real property •.. 
shall also be fully recognized when the transfers are 
immediately followed by a transfer from the eligible 
transferee ••• to a ••• legal entity where the transferee or 
transferees are the sole owner or owners of the entity .••• • 

This situation does not involve either a retransfer or a 
subsequent transfer of property. Further, no 
substance-over-form or step-transaction argument is being made. 
Even a liberal construction of section 63.l will not permit 
application in this case since an interest in a legal entity, 
and not real property, was transferred to the children. 

Pursuant to the above, it is our opinion that, since no 
statutory exclusion applies, the December 13, 1989, transfer to 
the partnership constitutes a change in ownership of the 
property. Of course, this opinion is advisory only and is not 
binding on either your office or the Stanislaus County 
Assessment Appeals Board. 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated. 
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cc: Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 

Very truly yours, 

fl,J-J-~ 
Robert w. Lambert 
Tax Counsel 


