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RE: Transfers of Partnership Interests 

Dear 

This \Sin response to your letter dated June 9, 1986, in which 
you ask for our interpretation of the statutes pertaining to 
the change in ownership of real property owned by 
partnerships. Your question arises because you perceive a 
conflict between Revenue and Taxation Code Section 65.l(a) and 
Revenue and Taxation Code Section 64(d). 

Revenue and Taxation Code Section 65.l(a) provides that except 
for a joint tenancy interest described in Section 62(f), when 
an interest in a portion of real property changes ownership, 
only the interest or portion transferred shall be reappraised. 
You ask us to explain the apparent conflict between this 
provision and Revenue and Taxation Code Section 64(d) which 
provides that whenever shares or other ownership interests 
representing cumulatively more than 50 percent of the total 
interests in a partnership are transferred by any of the 
original co-owners in one or more transactions, there is a 
change in ownership of real property which was previously 

.excluded from change in ownership under the provisions of 
Section 62(a)(2). 

It is first important to point out that these code sections 
deal with different subjects. Section 65.1 pertains to 
interests in real property. Section 64(d) pertains to 

. interests in legal entities. 

It is important to remember when arialyzin~ any transfer of real 
property involving a partnership to first determine what is 
being transferred: an interest in real property or an interest 
in the partnership. If the transaction pertains to an interest 
in real property, then the general rule of section 62(i) 
applies: All transfers of real property to or from a 
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partnership are changes in ownership of any portion of the 
property which is transferred. The one exception to this 
general rule is stated in Section 62(a}(2}. Section 62(a}(2) 
provides that if the transfer results solely in a change in the 
method of holding title to the real property and the 
proportional ownership interests of the transferors and 
transferees remain the same, then there is no change in 
ownership. 

If the transfer pertains to the transfer of ownership interests 
in the partnership, then the general rule of 64(a) applies. 
Section 64{a} provides that the transfer of ownership interests 
in legal entities shall not be deemed to constitute a tran~fer 
of the real property of the legal entity. Two exceptions to 
this rule are Sections 64(c) and (d). Section 64(c) provides 
that when the majority ownership in the partnership has changed 
control, there is a change in ownership of the partnership 

. property. Section 64{d) provides that if a transfer is 
previously excluded by Section 62(a}{2) because the ownership 
interests remained proportionately the same, when subsequent to 
that t~ansfer more than 50 percent of the interests in the 
partnership are transferred, then all of the property which was 
previously excluded because of Section 62(a){2) will be 
reappraised. It is important to point out that not all of the 
property owned by the partnership will necessarily be 
reappraised under Section 64{d), but only that property which 
was previously excluded from change in ownership pursuant to 
Section 62(a)(2). Formerly, Section 62(d) provided that all of 
the property owned by the legal entity would be reappraise'crin 
the same percentage as the transferred ownership interest in 
the legal entity. Section 64(d) was amended by Stats. 1982, 
ch. 1425, which clarified that only property previously 
excluded by Section 62(a)(2) is to be reappraised. Therefore, 

. the language in Rule 462(j)(4)(B) is obsolete. 

The difference in treatment between transfers of partnership 
interests (reappraisal of all of partnership propert~ when only 

·a majority of partnership interest is transferred) and 
transfers of real property (only that portion transferred is 
reappraised) arose because the Legislature was concerned that 
under Proposition XIII, homeowners would be more subject to the 
property tax than legal entities. Although legal entities can 
transfer property by deed as individuals can, they also have 
the power to move property around by the transfer of ownership 
interests in the entity, a means not available to individµals. 
For this reason, the Legislature enacted section 64(c) which 
provides that when the majority ownership interest in a 
partnership or other legal entity changes ownership, there 
shall be a change in ownership of property owned by the legal 
entity. (See Property Tax Assessments: Implementation of 
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Pronosition XIIi; ·vol. 1 (October 29, 1979), prepared by stat£ 
of tl1e Assecoly aevenue and Tax~tion Co~cittec.) The 
Legislature enactea Secticn 64(d) in orcer to supplenent 
section 64(c) by proviaing an acded coans of recouping value 
fro~ subsequent tran~fers of prc~erty to a:1 entity which 
qualified originally for the Section 62(a) exclusion. 

I hope this analysis is hclpf~l to you. If you h&vc any 
questions or if you wish to discuss this further, please 
contact me. 

Very truly yours, 

Michele Hicks 
Tax counsel 
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