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This is in response to your request for our opinion on 
whether the following transaction would result in a change of 
control of a partnership. The transaction as s~t forth in your 
letter is as follows: 

The subject real property is a shopping center 
{"ce:iter"). The land and buildings co~prising the center are 
o~med by a partnership (•center Partnership" or "CP .. ). Prior to 
September, 1985, the ownership interests in CP were owned by two 
partnerships, Operating Partnership One ("OP-1"} owning 70% of 
both capital and profits, and an Investor Partnership owning 301. 
The ownership interests in OP-1 were owned (capital and profits) 
by an individual (MOWner") 67.Si, OWner's Real Property Cornpany 
{a wholly-owned corPQration) 9%, and by several other individuals 

-owning minor percentage interests. Pursuant to the partnership 
agreements of both CP and OP-1, OWner had actual authority to 
control the operations and management of the center. 

In September, 1985, the above orqanizations were 
restructured as follows, tl) a new Operating Limited Partnership 
was fon:ied ( .. op-2•) in which Owner acquired a 7.8% interest in 
capital and profits, a revocable trust -in which owner is truster 
and holds the power of revocation owns 60%, Owner's Real 
Property Co. owns 0.592%, and various other individuals own minor 
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percentages; (2) all of the partners in OP-1 transferred their 
interests in OP-1 to OP-2 in return for the above-described 
interests in OP-2: ( 3) OP--2 causerl OP-1 to liquidate and assign 
its 70% interest in CP to OP-2. OWner retained actual authority 
to control the management and operations of the center. 

Prior to the transactions, OWner through his interest 
in OP-1, held a 47.25% interest {.675 x .70) in the Center 
Partnership. If his interest in the Real Estate Co. is included, 
nis interest was 53.55~ (.7~5 x .70). After the transaction, 
Owner and his revocable trust and Real Estate Co. held 47.97~ 
(.6839 x .70) of CP. Both before and after the transaction, 
Owner· owned a majority capital and income interest in the 
partnership which owned a majority capital and income interest in 
the partnership directly owning the center. 

You state in your letter that there are several 
- properties involved.. that the partnership interests differ 

slightly, and, therefore. the transaction outlined above is 
urepresentative" of all the properties involved. The properties 
have not been identified and we have reviewed none of the 
transaction documents in this case. Therefore, because the 
described transaction ia representative, our analysis should be 
treated only as a response to a posed hypothetical factual 
situation. 

Analysis: 

Revenue and Taxation Code, Section 64(c), provides in 
pertinent part that: 

(c) When a corporation, partnership, other legal entity 
or nny other person obtains control, as defined in Section 
25105, in any corporation, or obtains a majority ownership 
interest in any partnership or other legal entity through 

.the purchase or transfer of corporate stock, partnership 
interest, or ownership interests in other legal entities, 
such purchase or transfer of ~uch stock or other interest 
shall be a change cf ownership of property owned by tlie 
corporation, partnership, or other legal entity in which the 
controllin~ interest is obtained. 

In the transaction which you describe, OP-2 obtained a 
70 percent interest in CP. Rule 462 (j)(4}{.i\) provides that: 
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When any corporation, partnership, other legal entity or any 
person: 

(ii) obtains direct or indirect ownersnip or mor~ than 50 
oercent of the total interest in both partnership capital 

and profits, 

all of the property owned directly or indirectly by the 
acquired legal entity is dee..~ed to have undergone a change 

in 0',r,ffiership. 

Therefor~, when OP-2 obta.incd more than a 50 percent. 
interest in CP, there was a chanae in control of CP from OP-1 to 
OP-2 under Section 64(c). You ~ontend 'that Q'w'ner, through his 
own holdings, his revocable trust, and his real estate 
corporation, owned a majority capital and income interest in the 
partnership {OP-2) which owned a majority capital and income 
interast in the partnership which owns the shopping center (CP). 
Therefore, you argue that there has been no real change in 
control because Owner still ha~ wcontroln of CP. 

Section 64(c) provides that when an unrelated a 
corporation takes control of another unrelated corporation, the 
real property owned hy a subsidary of the latter corporation 
changes ownership because the indirect owner of the property has 
changed. However, Section ~4(c) does not disregard the corporate 
entity of the new owner to ascertain the identity of the 
shareholders of the acquiring corporation. To do so would be 
contrary to the expreas statutory language enacted by the 
Legislature. Section G4(c) provides that there is a change in 
ownership when a "corporationw, a "partnersnipM, any other "legal 
entity", or a "person" gains direct or indirect control. In the 
present case, OP-2, a partner:ship, gained control of CP. Thus, 

_the express conditions of Section 64(c) are satisfied by the 
facts presented and we nust conclude that there ~as a change in 
ownership of the CP's property. 

The Legialatur~ has provided a means of avoiding this 
result in Section 62(a)(2), however. T'hat statute provides that 
-.,here there is only a change in the method of holding ·title and 
the u?roportional own~rship int<:erests of the transferor.s and 
t.n::i.ns fe-r-eee, ;,.•nt;"theJ:" reµresent•?d by stoc1{, p,!!.rtner.ship intere!';t, 
::>r othen.iise •.. rem,-:dn · the same i:t.fter the trans fer," there is not 
.=t c!iange of O\•mershiP. "t'hus, if the chang,;1 .in control ,::,f CP 
~~rely constituted a change in the method of holding title 
wi t.hot,t a change in the proportional owner$h i.? intr1re!ltR, the 
trans f,~r i.<1ould b~ exclud~d from change in own~r.ship. 
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In the situation which you describe, OP-1, the 
partnership which formerly controlled CP, was owned 67.5 percent 
by Owner, 9 percent by Owner's corporation, nnd 23.5 percent by 
other individuals. OP·-2, the naw controlling partnership, is 
owned 7.8 percP.nt by the Owner, 60 percent by OWner's revocable 
trust, .592 percent by Owner's corporation, and 31.608 percent by 
other individuals. The minority interest alone in OP-2 is 7.5 
percent gr{!atar than it was in OP-1, therefore. the r>roportional 
ownership intereots in 0?-2 are not the same as they were in 
OP-1. Because OP-2 is composed of different ownership interests, 
Section 62(a)(2) is not applicable. OP-2 must be treated as a 
different entity from OP-1 in substance as well as form. 

 Therefore, under the current statutes, there has been a change in 
control of CP which results in a change .in ownership of its 
propert-y. 

The views expressed herein are, of course, only 
advisory in nature. We •>1oulrl also add t~1e cotmnent that· tho 
interpretation urgod in your letter seems reflective of an 
attributic:m concept which the Legislature has not yet chosen to 
adopt. While several bills which would have added attribution 
rules to the change in ownership provisions have been introduced 
over the years, they have all failed passagn. 

Very truly yours, 

Michele F. Hicks 
Tax Counsel 

MFUaso 

_




