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July 27, 1987 

Dear Mr. 

Re: Partition of Assessor's Parcel No. 

This is in response to your letter dated July 1, 1987, in which 
you request our opinion on whether the following transaction 
constituted a partition excluded from change in ownership under 
Revenue and Taxation Code section 62(a)(l}. The fact~ as se~ 
forth in your letter are as follows: 

"The original piece of property in question was a 60 
acre parcel designated as Assessor's parcel No. 

Legal title to this property was held as 
follows: John____ and M. Joanne ____ , husband and 
wife~ as community property, as to an undivided one-half 
interest and James ___ and Thelma ____ ~, husband and 
wife, as community property, as to an undivided one-half 
interest. In November of 1986, the parties agreed to 
divide the parcel into two separate 30 acre parcels with 
each party taking an undivided interest to one of the 30 
acre parcels. As a result, a parcel map was filed and the 
Donovans took sole ownership of one 30 acre parcel 
designated as Assessor's Parcel No. _________ and 
James and Thelrna ____ took possession of the other 
30 acre parcel des.ignated as Assessor's Parcel No. 

The Assessor has reappraised the property. You believe that 
the parcel division should be excluded as a partition under 
section 62(a)(l) of the Revenue and Taxation Code. 

Revenue and Taxation Section 62(a)(l) provides that change in 
ownership shall not include: 

"Any transfer between co-owners which results in a 
change in the method of holding title to the real 
property transferred without changing the proportional 
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interests of the co-owners in that real property, such as a 
partition of a tenancy in common." 

A partition is a division of property giving separate title to 
those who previously held undivided interests. (Code Civ. 
Proc. §§ 872.810-872.840.) The transfers in this case divided 
ownership and title to the property between the owners in 
consideration for each others mutual transfer. They resulted, 
therefore, in a partition of property previously held in 
undivided interests. Further, each party received 30 acres of 
the original 60-acre parcel. Therefore, the partition was 
proportional. We believe that this transfer complies with the 
requirements of section 62(a)(l) and should not be considered a 
change in ownership. 

The only basis that the Assessor could have had for a 
reappraisal in this case could be if the Assessor considered 
the two parcels to be two appraisal units before the 
transfers. Before the parcel was divided into two separate 
30-acre parcels, the entire 60-acre parcel was one appraisal 
unit. After the subdivision, at the time of the transfers, the 
Assessor may have considered the appraisal unit to be the two 
individual parcels. 

In Letter to As~essors No. 80/84, May 16, 1980, we discussed 
~he application of section 62(a)(l) to each appraisal unit. We 
stated: 

Although there are no statutory limitations placed 
upon the location or extent of the property involved 
in the transfer, it is our position that Section 62(a) 
should be applied separately to each appraisal unit. 
For example, the splitting of jointly held interests 
in two separate and distinct properties would require 
the comparison of the proportional interests held 
before and after the transfer in each separate 
property. 

* * * 

Example #1 

Persons "A" and "B" are co-owners of a farm 
consisting of ten parcels. "A" and "B" are equal 
tenants in common (1/2 undivided interest each). The 
appraisal unit is determined to be the entire farm and 
the base year value of the appraisal unit is $300,000 
(each owner has 1/2 interest valued at $150,000). A 
transfer is then implemented granting person "A" 
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severalty ownership of six parcels and person "B'' severalty 
ownership of four parcels. The interests held by each 
owner must be appraised to determine if either interest has 
changed proportionally in value. If "B's" new holding has 
a current market value of $400,000 and "A's" new holding 
has a current market value of $600,000 there has been a 
change in ownership of a 10 percerit interest (i.e., "A" now 
holds 60 percent and "B" holds 40 percent). "B's" base 
year value must be reduced since he now owns less than he 
did prior to the transfer. His new value would be $120,000 
($300,000 x .40). "A's" value must be increased. His 
$150,000 base value would remain intact, but the 10 percent 
interest transferred (he owned 50 percent originally and 
now owns 60 percent) would be added to the $150,000. His 
new base would be $150,000 + $100,000 (10 percent of the 
new total market value of $1,000,000) or $250,000. 

Example #2 

Persons "A" and "B" own 1/2 undivided ifiterest 
each in two single~family residential vacant lots. 
The lots are the same size and have the same value 
($5,000 base and $10,000 current market). A transfer 
is implemented to give "A" and "B" severalty (single) 
ownership of one lot each. If each lot is determined 
to be a·separate appraisal unit, this would be a 
change in ownership transaction. Each owner had an 
undivided 1/2 interest in a given appraisal unit. 
Each ended up with severalty ownership of the entire 
unit thereby gaining a 1/2 interest in the unit. A­
reappraisal of the 1/2 interest transferred would be 
in order. The new base value of each lot would be 
$2,500 (1/2 the old base) + $5,000 (1/2 of the market 
value of $10,000) or $7,500. For the Section 62(a) 
exclusion to apply, each co-owner would have to 
receive 1/2 of each lot by way of a lot split, thereby 
receiving 1/2 of the appraisal unit. 

If after the subdivision, the appraiser considered the two 
parcels to be two different appraisal units, the assessor may 
have reappraised each parcel according to example 2. However, 
there is a distinction between the present case and the case in 
example 2. In the present case, the parcels had been, prior to 
a recent subdivision, one appraisal unit. However~ it was 
necessary for the owners to subdivide before they could 
partition. If the owners had not complied with the subdivision 
statutes prior to partition, the owners may be (1) guilty of a 
misdemeanor (Gov. Code§ 66499.31), (2) subject to a 
restraining order or injunction (Gov. code§ 66499.33), and (3) 
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denied all permits and approvals required to develop the 
property (Gov. Code§ 66499.34; see 64 Cal.Ops.Atty.Gen 762, 
769 (1981).). Thus, the subdivision was merely a necessary 
step in the process of partitioning the property. Therefore, 
we believe that the present case should be characterized in the 
same manner as the farm which contains ten parcels in example 
1. It should not be treated differently just·because there was 
a subdivision, required by law, prior to the partition. 

In conclusion, it is our opinion that this transaction is 
excluded from change in ownership by section 62(a)(l). This 
opinion is, however, advisory only and the ultimate 
determination rests with the Assessor. If you have any 
questions or wish to discuss this further, please contact me. 

Very truly yours, 

-/~~/ .::l ~
Michele F. Hicks 
Tax Counsel 

MFH:cb 
0606D 

cc: Hon. Robert Shellenberger 
San Joaquin County Assessor 




