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Re: Proportional Interests in Partition 

This is in response to your letter dated June 3, 1986, in which 
you ask our opinion on whether the following transaction will 
constitute a change in ownership. The facts as set forth in 
your ±etter are as follows: 

Two couples purchased a parcel of property as tenants in common 
with each owning a 50 percent undivided interest. Before 1978, 
three units which·were approved for condominiums were 
constructed on the property, however, no separate parcels were 
created. The parties now intend to transfer two of the units 
and all of the remaining debt to one couple, and to transfer 
the remaining unit to the other couple. As an example of the 
proposed transaction, you assume that the three units are each 
worth $100,000 for a total value of $300,000 and the debt 
against all three is $100,000. One couple will take two units 
worth $200,000 and the debt of $100,000, and the other couple 
will take a unit free and clear with a value of $100,000. You 
ask whether such a partition would be excluded by Section 
62(a)(l) of the Revenue and Taxation Code. 

Revenue and Taxation Code Section 62(a)(l) provides that any 
transfer between coowners which results in a change in the 
method of holding title to the real property transferred 
without changing the proportional interests of the coowners in 
that real property, such as a partition of a tenancy in c~mmon, 
is not a change in ownership. Therefore, the issue to be 
decided is whether assumption of a lien on the real property 
constitutes part of a proportional interest of the coowners in 
the property for the purposes of section 62(a)(l) . 

Revenue and Taxation Code Section 60 defines what interest in 
property must be either retained or transferred for purposes of 
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change in ownerihip. Section 60 provides that "[a] 'change in 
ownership' means a transfer of a present· interest in real 
property, including the beneficial use thereof, the value of 
which is substantially equal to the value of the fee 
interest." This is the interest in property which must be 
divided proportionately by the coowners in a partition. 

Whatever its form, an instrument executed by the owner and 
delivered to the lender to make real property security for an 
obligation is a mortgage. (Civ. Code, § 2924; 2 Ogden's 
Revised California Real Property Law, p. 895.) A mortgage does 
not operate as a transfer of title whatever its terms, but 
merely imposes a lien on the property in favor of the mortgagee 

- to secure performance of the obligation. The mortgagee does 
not, by the mortgage alone, acquire any right to possession, 
rentsy - or profits from the property. (Civ. Code, § 2888; 
-Ogden, supra, at p. 895.) Because a mortgage is only a lien, 
it does not change but merely charges t~e mortgagor's title. 
He remains the owner and may convey, homestead, improve, or 
further encumber the property. In short, he may exercise all 
the rights he possesses on the mortgage date or later acquires 
subjea~ to the lien of the mortgage. (Ogden, supra, at 
p. 897.) Thus, assumption of a lien against property is not an 
interest of the coowners in the property that can be measured 
in determining the proportional interests because it is not an 
interest which includes a beneficial us~ of the property which 
is substantially equal to its fee value. 

In addition to the foregoing, we note that the partition 
statutes themselves do not support the theory that assumption 
of an lien constitutes part of value measured in determining 
the division of property in a partition. Civil Procedure Code 
Section 872.820 governs the application of proceeds from 
property sold in an action for partition. That section 
provides that the proceeds shall be applied in the following 
order: 

(1) For payment of expenses of sale; 

(2) For payment of the other costs of partition; 

(3) For payment of any liens on the property; and 

(4) For distribution of the residue among the parties in· 
proportion to their shares as determined by the court. 

Thus, by statute, the interest of a lien holder is deemed to be 
separate and different than the interest of a coowner of the 
property. 
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In conclusion, it is our opinion thar under the proposed 
divisio~, the proportional interests in the proper ty wili not 
be maintained . This opinion is advisory only and the final 
determination rests with the assessor. 

Very truly yours, 

Michele F. Hicks 
Tax Counsel 

MFH:cb 

cc: Hon. 
County Assessor 


