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Honorable Dick Frank 
SAN LUIS OBISPO COUNTY ASSESSOR 
County Government Center, Room 100 
San Luis Obispo, CA 93408 
Attn: Ms. Barbara L. Edginton 

Supervising Property Transfer Technician 

Dear Dick: 

This is in response to your letter of July 9, 1991 requesting 
advice regarding the application of subdivision (c) of Revenue and 
Taxation Code section 62.1 ~elating to mobilehome parks. Attached 
to your letter was a copy of the Articles of Incorporation of 
P: Park. ·rnc., filed with the Secretary of 
State on July 11, 1985, as well as a copy of the corporation 
by-laws, dated November 15, 1985, as revised November 20, 1985. 

Although your letter does not expressly so state, I assume that 
the P: Park is the subject of this inquiry. 
Your letter states that the park was bought on July 24, 1985, by a 
tenant-owned non-profit corporation. (The articles of 
incorporation indicate that the P: ·· ,_ __ Park is 
organized under the general corporation law and nocn1ng in the 
articles indicate any intent to incorporate as a non-profit 
corporation. For the purposes of this discussion, however, we 
will assume that it is a non-profit corporation.) There are 232 
spaces in the park, excluding one space used by the park manager, 
and there are 232 shares of stock. When the corporation 
originally issued shares, there were quite a few residents who 
bought stock shares for investment purposes. As I understand it, 
not all of the 232 tenants purchased shares when the tenant-owned 
corporation was formed. As a result, some tenants bought more 
than one share in the corporation. In addition, some shares were 
acquired by persons who were not tenants in the park. 

As the result of your inquiry, the park has furnished a list of 
the shares which have transferred since January 1, 1989. You 
state that the attorney for the park divides tqis list into three 
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categories of transfers. 

1. The first category involves transfers of a share in the 
corporation, held by a tenant-shareholder as an investment, 
to an existing tenant. This is a transfer between private 
paities of a stock share only. The coach is not included. 
The park receives no money. You state that the attorney 
thinks that this might be a change in ownership, but is not 
totally convinced. You treat it as a change in ownership. 

2. The second category involves a transfer of a share to a new 
~ark resident. This involves a transfer between private 
parties of both the share of stock and the coach. The park 
receives no money. Both you and the attorney agree that 
this is a change in ownership. You state that a subcategory 
involves relocations where an existing tenant sells his/her 
coach at one space and buys and moves into a coach at 
another space. You state that the corporation cancels the 
existing tenant's old stock certificate and issues a new 
certificate to reflect the change in location. The attorney 
believes this should not be a change in ownership, while you 
believe it is a change in ownership. 

3. The third category involves the transfer of a share of stock 
from the corporation to an existing tenant who had not 
previously owned a share. Most of the transfers in this 
category are to tenants who occupied their space at the time 
of the conversion but did not acquire an interest in the 
corporation at that time. The attorney believes these are 
not changes in ownership, but you disagree because you 
believe there should be a three-year time limit for 
acquiring an interest in the park. Your three-year time 
limit is based upon the filing time limits imposed under 
Revenue and Taxation Code sections 63.1 and 69.5. 

Subdivision (a) of Revenue and Taxation Code section 62.1 excludes 
from change in ownership any transfer on or after January 1, 1985 
of a mobilehome park to a non-profit corporation, stock 
cooperative corporation, limited equity stock cooperative or other 
entity formed by the tenants of a mobilehome park for the purpose 
of purchasing the mobilehorne park, provided that various 
conditions are satisfied. As added by Chapter 1076 of the 
Statutes of 1988 (SB 1885), subdivision (c)(l) of section 62.1 
provides: 

",If the transfer of a mobile home park has been excluded from 
a change in ownership pursuant to subdivision (a) and the 
park has not been converted to condomini
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shares of the voting stock of, or other ownership or 
membership interests in, the entity which acquired the park 
in accordance with subdivision (a) shall be a change in 
ownership of a pro rata portion of the real property of the 
park unless the transfer is for the purpose of converting 
the park to condominium, stock cooperative ownership, or 
limited equity cooperative ownership or is excluded from 
change in ownership by the provisions of Section 62, 63, or 
63.l". 

Your letter sets forth a series of questions relating to the 
proper application of subdivision (c)(l) to the issues raised by 
the Pismo Beach Mobilehome Park situation. I have set forth below 
each question followed by our response. 

A. "In the SBE Letter to Assessors Number 89/13, it states: 
"Upon the transfer of any ownership interest in the entity 
of either an originally issued share or of an unissued share 
to a new participant, a change in ownership of a pro rata 
portion of t~e real property of ~he park has taken place." 
Does this mean all stock shares at any time they change 
hands, or is there intended to be a class of stock shares 
which do not fall within the bounds of this description?" 

Response 

Subdivision (c)(l) refers to "any transfer on or after January 1, 
1989, of shares of the voting stock of, or other ownership or 
membership interests in, the entity which acquired the park .. 

" These words seem fairly straight forward and unambiguous, 
particularly under the circumstances of this case since the 
articles of incorporation state that the corporation is authorized 
to issue only one class of shares to be designated "common 
shares". Further, the by-laws of the corporation indicate that 
the corporation is to be managed and all corporate power shall be 
exercised by a board of directors who are elected by the 
shareholders. Although I could not find a precise statement, I 
assume each share is entitled to one vote. Under these 
circumstances, it seems clear that each share in the corporation 
is a share of voting stock and under the quoted language above any 
transfer on or after the specified date of such a share of stock 
would constitute a change in ownership of a pro rata portion of· 
the park unless one of the express exclusions applied. Thus, any 
transfer afte~ the specified date of a share of the park stock 
from either the corporation, an existing tenant, or a non-tenant 
to either an existing tenant or a new tenant would qualify as a 
change in ownership absent an applicable exclusion. With the 
exception of the relocation situation, which will be discussed 
separately below, it appears that all three categories of 
transfers of corporation stock described above fall within the 
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language of subdivision (c)(l). 

It should be recognized, however, that the application of 
subdivision (c)(l) will depend upon the facts of each case. Here, 
the problem is straight forward since there is only one class of 
common stock. It is possible, of course, that there may be more 
"exotic" situations where the answer is not so clear. For 
example, a corporation may issue a form of preferred stock which 
is more in the nature of a debt obligation than an ownership 
interest. In these situations, the determination will have to be 
tailored to the facts of each case. 

B. "If a renter buys a stock share and he/she was a renter at 
the time of the 1985 conversion, is that a reassessable 
change in ownership? Is there ever a time period past which 
it is too late for a renter who did not take part in the 
conversion to buy in and not be subject to reassessment? 
Would it. make a difference if the renter bought unissued 
stock from the corporation versus buying one of the "extra" 
stock shares from another tenant?" 

Response 

I find nothing in the language of subdivision (c)(l) which would 
exclude the transfer of a share of voting stock to a tenant who 
was renting the space at the time of the conversion in 1985 as 
long as the transfer occurred after January 1, 1989. If, for 
example, we had a 1990 park acquisition by a tenant-owned 
corporation, I find nothing within the language of the code which 
would exclude from pro rata reassessment the transfer of a share 
of stock to a tenant who was renting at the time of conversion, 
even though the transfer occurred only a week or two after the 
conversion took place. 

Subdivision (a) only excludes the transfer of a mobilehome park 
(as distinguished from park spaces) to the entity formed by the 
tenants from ~hange in ownership. It does not deal with the 
transfer of individual spaces in the park to individual tenants. 
Subdivision (b) contains a very limited exclusion for transfers of 
spaces in the park which occurred between January 1, 1985 and 
January 1, 1987 and which meet various other requirements. In 
addition, as indicated in Assessor's Letter No. 89/13, we believe 
that subsequent transfers of rental spaces to condominium 
ownership are also excluded by subdivision (a) in order to carry 
out its expressed intent. Beyond that, however, I am not aware of 
any provision in the code, or of any interpretation, which would 
provide some safe period after conversion of the mobilehome park 
to tenant-corporation ownership in which renters would be exempted 
from the provisions of subdivision (c)(l). 
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Finally, I know of no reason why the result would be different if 
the stock were purchased from the park corporation rather than 
from one of the existing tenants. Subdivision (c)(l) refers to 
"any transfer ... of shares ... " (emphasis added) and we find 
nobasis under the facts presented for distinguishing one type of 
transfer of shares from another type of transfer of shares. While 
there may be some unusual situation in which there could be a 
difference, we are not presented with such a situation here. 

c. "In the SBE Letter Number 89/13, it indicates the changes of 
stock should 'parallel as closely as possible the tax 
treatment accorded condominium and stock cooperativ~s•. 
Does this mean, then, that transfers into revocable trusts 
are not reassessable; they may be subject to Proposition 58; 
interspousal transfers are excluded; original transferors 
may be created; and there may be fractional changes in 
ownership of a single stock share?" 

Response 

The language of subdivision (c)(l) expressly excludes from the pro 
rata change in ownership provision certain types of transfers. In 
addition to transfers for the purpose of converting the park to 
condominium, stock cooperative ownership or limited equity 
cooperative ownership, the subdivision also expressly excludes any 
transfer which is excluded from change in ownership by the 
provi3ions of section 62, 63 or 63.1. I believe these provisions 
cover most of the situations described in your question. The 
specific reference to sections 62, 63 or 63.1 normally indicates a 
legislative intent to limit the exclusion to these provisions. We 
would not, therefore, generally interpret the exclusion as being 
broader than the provisions of those sections. If you have an 
actual transfer which falls beyond the scope of these sections 
which you believe should be excluded from the pro rata change in 
ownership provision, we would need a full description of the facts 
and circumstances in order to determine whether there is a basis 
for exclusion. 

D. "Would a change in stock for relocation within the park be 
considered a reassessable change in ownership?" 

Response 

Subdivision (c)(l) refers to "any transfer on or after January 1, 
1989 of shares of the voting stock, or other owne~ship or 
membership interests in, the entity which a~quired the park .• 

" Thus, a transfer of a share of voting stock or other ownership 
or membership interest is essential to trigger a pro rata change 
in ownership. 
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Your letter states that the P: Park is not a 
stock cooperative. The term ncooperative housing corporation" is 
defined in subdivision (h) of Revenue and Taxation Code section 61 
as a real estate development in which membership in the 
corporation, by stock ownership, is coupled with the exclusive 
right to possess a portion of the real property. Nothing in the 
articles of incorporation or the by-laws of the P 

· Park indicate that stock ownership in the corporation 
carries with it the exclusive right to possess a portion of the 
mobilehome park. (In fact, you stated that some non-residents 
owned stock in the corporation.) Thus, as I understand it, a 
share of ~tock in the corporation does not give the shareholder 
the right to occupy a particular space or even any space in the 
park. 

Your letter states that when a resident sells his coach and buys 
.and moves into a coach at another space, the corporation cancels 
the old certificate and issues a new stock certificate to reflect 
this change. (The reason for the cancellation and reissuance of 
stock certificates is not clear since the stock interest is not 
site specific.) A stock certificate, in and of itself, is merely 
physical evidence of the ownership interest of the owner of the 
stock share. There may be a variety of reasons for the 
cancellation of a stock certificate and the issuance of a new 
certificate. A reverse stock split, for example, which reduces 
the number of shares outstanding by one-half may cause the 
cancellation of existing certificates and the issuance of new 
certificates. The relative ownership interest of each 
stockholder, however, remains unchanged. In these situations, 
there is truly no transfer of a share of stock or other ownership 
interest in the sense used ,in subdivision (c)(l) ... there is 
merely a transfer of the .certificates which evidence the ownership 
interests. Thus, based upon your description, we believe that the 
cancellation and issuance of stock certificates in the relocation 
situation is a similar event and should not be viewed as a 
transfer of a share of stock or other ownership interest. For 
this reason, the transfer of certificates will not result in a pro 
rata change in ownership. 

E. "There are a small number of shares owned by people who are 
not tenants in the park. Are changes of stock for 
non-tenants viewed the same way as for tenants?" 

Response 

Yes. The theory of subdivision (c)(l) is that each share of stock 
represents·a pro rata ownership interest in the park and when a 
share transfers it will be treated like

ing in the la
ion of the pr
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held by tenants. As noted above, it refers to •any transfer". 
The same rule applies to transfers of stock held by non-tenants. 
If at the time of sale of the park, for example, the seller 
purchased a few shares in order to assist in closing the 
transaction, there is no reason why the pro rata change in 
ownership rule should not apply when those shares are transferred. 

F. "Finally, what is the status of stock transfers between the 
1985 conversion and January 1, 1989? Is there any section 
under which these transfers may be assessed as changes in 
ownership? Would any tenant who came into the park during 
that period as a renter, and who now buys a stock share, be 
reassessed for that pro rata portion?" 

Response 

While the exclusion from change in ownership under subdivision (a) 
of section 62.1 extends to transfers of a mobilehome park on or 
after January 1, 1985, the pro rata change in ownership provisions 
of subdivision (c)(l) only apply to transfers of shares "on or 
after January 1, 1989". Thus, pursuant to the express language of 
subdivision (c)(l), a transfer of a share of voting stock or other 
ownership or membership interest before that date will not result 
in a pro rata change in ownership. 

?rior to January 1, 1989, the only change in ownership provisions 
:n t~e Revenue and Taxation Code relating to transfers of 
corporate stock or other ownership interests were found in Revenue 
and Taxation Code section 64. (Section 6l(h) relating to 
cooperative housing corporation stock is not applicable here.) 
Subdivision (a) of section 64 generally provides that the transfer 
of ownership interests in legal entities, such as corporate stock, 
shall not be deemed to constitute a transfer of real property. 
7he only exceptions to this rule are subdivision (h) of section 61 
and subdivisions (c) and (d) of section 64. Unless the transfer 
satisfies the conditions of one of those subdivisions, the 
transfer of corporate stock would not trigger a change in 
ownership. 

Subdivision (c)(l) of section 62.1 applies the pro rata change in 
ownership provision to transfers of stock on or after January 1, 
1989. Nothing in subdivision (c)(l) limits this provision to 
transfers of stock made to tenants who occupied the park after 
that date. These provisions would also apply to a transfer of 
stock to a tenant who first occupied the park prior to January 1, 
1989. In short, the date on which the ~enant first occupied the 
park is immaterial for purposes of this subdivision. The 
application of subdivision (c)(l) depends upon the transfer date 
of the stock. 
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Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us to 
accomplish this goal are appreciated. 

RHO: ta 
3453D 
cc: Mr. John W. Hagerty 

Mr. Verne Walton 
Mr. Robert R. Keeling 
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