
220.0384 Limited Partnership. The transfer of a limited partnership interest(s) to a revocable 
trust(s) by the owner of the limited partnership interest(s) is not a change of ownership 
because it does not result in a transfer of a present beneficial interest in the partnership. 
Since there has been no change. of ownership, the transferor of the partnership interest 
cannot be considered an "original transferor" referred to in Revenue and Taxation Code 
section 64(d). C 5114/91. 
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Dear 

This is sent in response to your letters dated June 5, 1990, and 
January 29, 1991, to Mr. Richard H. Ochsner, Assistant Chief 
Counsel, in which you describe a series of transactions and 
request an opinion regarding the change in ownership 
consequences of the transactions. 

In the following discussion, each transaction is separately 
analyzed. Unless otherwise expressly stated, each reference to 
a code section refers to the Revenue and Taxation Code. 

Facts 

·,.. . ""' , a California limited partnership (LP) 
was formed in late 1986 as a successor entity to 

a California corporation (the 
"corporation".) The corporation was being liquidated at that 
time due to changes in the tax laws enacted as part of the Tax 
Reform Act of 1986. Pursuant to the liquidation, the real 
property owned by the corporation was transferred to LP in 
a series of transactions exempt from property tax reappraisal 
pursuant to the provisions of Revenue and Taxation Code, 
§62(a)(2). 

'l'he percentage ownership interests in .LP upon its formation 
were as follows: 

Percentage 
Ownership 

Partner Interest 

A 24.49% 
.. ···· 
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B 
c 24.49% 

27.79% 
D All Other Partners 23.23% 

100.00% 

Since the formation of , there have been the following 
transfers of partnership interests: 

1. In December of 1986, , c Inc. , a 
corporation owned 50% by A and 50% by B 

was liquidated. c 
distributed its 27.79% interest in to A and 

B as equal tenants-in-common. After this 
transfer, the ownership interests in LP were as 
follows: 

Percentage 
Ownership 

Partner Interest 

Hugh B. Codding 38.385% 
Nell W. Codding 38.385% 
All Orher Partners 23.230% 

100.000% 

2. Subsequently, there were small transfers of partnership 
interests by other partners aggregating to 2.98% of the 
original outstanding partnership interests. 

3. In early April, 1990, A and B 
transferred their partnership interests in LP to a 
revocable living trust known as the Family ~:rust. 

4. On April 13, 199D, B J passed away. 
Pursuant to the terms of the Family Trust, due to 
the death of B , A receives all of 
the trust income during his life and has the power to 
transfer the trust assets back to himself. The trust 
remains revocable. 

5. In order to better utilize the trust assets, A 
~ proposes to establish a new revocable trust and 
transfer all or a portion of the assets of the 
Family Trust, including the partnership interest, 
to the new revocable trust. 

( ' 
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Law and Analysis 

1. Liquidation of Montgomery Village, Inc~ 

The stated facts indicate that the transfer of the real 
property to the partnership was excluded from 
reappraisal by the provisions of section 62(a)(2). 
Therefore, the initial partners constituted the 
"original coowners" of the partnership within the meaning 
of section 64(d), which provides as follows: 

If property is transferred on or after March 1, 
1975, to a legal entity in a transaction excluded 
from change in ownership by paragraph (2) of 
subdivision (a) of Section 62, then the persons 
holding ownership interest in such legal entity 
immediately after the transfer shall be 
considered the "original coowners." Whenever 
shares or other ownership interests representing 
cumulatively more than 50 percent of the total 
interests in the entity are transferred by any of 
the original coowners in one or more 
transactions, a chango in ownership of that real 
property owned by the legal entity shall have 
occurred, and the property which was previously 
excluded from change in ownership under the 
provisions of paragraph (2) of subdivision (a) of 
Section 62 shall be reappraised. 

The date of reappraisal shall be the date of the 
transfer of the ownership interest representing 
individually or cumulatively more than 50% of the 
interest in the entity. 

A transfer of shares or other ownership interests 
which results in a change in control of a 
corporation, partnership, or any other legal 
entity is subject to reappraisal as provided in 
subdivision (c) rather than this subdivision. 

Subsequent to the formation of L? , one of the 
original coowner partners, c , made 
a liquidating distribution of its 27.79% partnership 
interest to its two equal shareholders as equal 
tenants-in-common. You have expressed your opinion that 
this pro rata transfer should not be considered as a 
transrer wan original coowner for purposes of section 
64(d) because there has been no change in the "ultimate 
control" of the transferred partnership interest. In 
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other words, you contend that transfers which meet the 
criteria set forth in §62(a)(2) should not be considered 
to be transfers of original coowner interests under §64(d), 

While you present a persuasive case, and there may be 
merit to your interpretation of §§62(a)(2) and 64(d), we 
are not aware of any compelling authority either in 
support of or opposition to your contention. We 
respectfully decline therefore, to express an opinion with 
respect to the issue of what constitutes a "transfer" in 
this context for purposes of §64(d). We will await 
further clarification of that issue by the Legislature or 
the courts. 

2. Other Transfers of Partnership Interests 

As you indicate, there is no exclusion applicable to the 
miscellaneous transfers of 2.98% of original coowner 
partnership interests. Therefore, these transfers will 
count towards the 50% turnover test set forth in section 
64(d). 

3. Tranofcro to Codding Family 'rrust 

Section 60 defines "changes in ownership" as a "transfer 
of a present interest in real property, including the 
beneficial use thereof, the value of which is 
substantially equal to the value of the fee interest." 

Section 62(d) provides that transfers to revocable trusts 
and transfers to trusts where the transferor is the sole 
present beneficiary are excluded from the definition of 
change in ownership. Property Tax Rule 462(i)(2) is to 
the same effect. 

The trustors of revocable trusts and the income 
beneficiaries of irrevocable trusts are generally 
considered to be the beneficial or equitabl~ owners of 
their respective trust's property because they have the 
beneficial use of the property. (Allen v. Sutter County 
Board of Equalization (1983) 139 Cal. App. 3d 88 , 
~90-892.) In California, the owner of the equitable or 
beneficial interest is generally regarded as the real 
owner. (Watson v. Sutro (1890) 86 Cal. 500.) 

Based upon the above authorities, the trustors' transfer 
of the · ~ partnership interest to their revocable 
trust did not result in a transfer of a present beneficial 
interest in the partnership. It is not, in substance, a 
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transfer of an ownership interest as long as the trust 
remains revocable. We, therefore, agree with your 
conclusion that the transfer of partnership interest to 
the Family Trust does not count towards the 50% 
turnover test in section 64(d). 

4. Death of Nell W. Codding 

In your opinion, the interspousal exclusion in section 63 
applies on the death of B so that the 
transfer of her beneficial interest in the Family 
Trust to her husband does not count towards the 50% 
turnover test in §64(d). 

As before, you present a persuasive case in support of 
your opinion, but there is, in fact, no authority as to 
whether or not §63 applies as you contend to exclude 
interspousal transfers from being considered to be 
transfers of original coowner interests under §64(d). 
Therefore, we also decline to express an opinion on this 
transfer. 

5. Proposed Creation of and Transfer to New Revocable 
Trust 

For the reasons stated above, the transfer of the 
partnership interest from one revocable trust to another 
does not result in a transfer, in substance, of a present 
beneficial interest in the partnership. We, therefore, 
concur with your conclusion that this transfer shall also 
not be treated as a transfer of an original coowner 
interest under §64(d). 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 
only and not binding upon the assessor of any county. You may 
wish to consult the appropriate assessor in order to determine 
how the subject property or properties will be assessed. 

Very truly yours, 

Ro~L~Jed_ 
Staff Tax Counsel 

RWL: jd 
3473H 

cc: Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 




