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Re: Revenue and Taxation Code Section 62, subdivision (a)(2) 
 
 
Dear Mr.  : 
 

This is in response to your December 19, 2005 e-mail addressed to Sophia Chung, Tax 
Counsel IV, regarding the application of Revenue and Taxation Code section 62, subdivision 
(a)(2) to certain transfers of real property.  For the reasons set forth below, we conclude that no 
reassessment of the real property will occur because the transactions you propose merely result 
in a change in the method of holding title to the property.   

 
Background and Facts 

 
The facts relevant to this analysis are as follows: 
 

1. An irrevocable trust (Trust) that has three individual beneficiaries holds title to real 
property.  The three beneficiaries each hold one-third interest in the Trust property.  The 
Trust forms a limited liability company (LLC) and contributes $5,000 in cash to the LLC 
in exchange for a 100 percent membership interest in the LLC.   

 
2. The Trust then forms a limited partnership (Partnership) and contributes the real property 

owned by the Trust to the Partnership in exchange for a 99 percent limited partnership 
interest.  The LLC contributes $2,500 to the Partnership in exchange for a 1 percent 
general partnership interest.   

 
Law and Analysis 

 
Section 60 of the Revenue and Taxation Code  defines a "change in ownership" as a 

transfer of a present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of 
which is substantially equal to the value of the fee interest.  Change in ownership includes the 
transfer of any interest in real property between a legal entity or any other person.  (Rev. & Tax. 
Code, § 61, subd. (j).)  However, a change in ownership does not include any transfer between an 
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individual and a legal entity, such as a partnership, that results solely in a change in the method 
of holding title to the real property and in which the proportional ownership interests of the 
transferor and transferee, in each and every piece of real property transferred, remain the same 
after the transfer.  (Rev. & Tax. Code, § 62, subd. (a)(2).)  If property is transferred to a legal 
entity in a transaction that is excluded from change in ownership under section 62,      
subdivision (a)(2), then the persons holding ownership interests in that legal entity immediately 
after the transfer are considered to be the "original coowners."  (Rev. & Tax. Code, § 64, subd. 
(d).)  Whenever shares or other ownership interests representing cumulatively more than 50 
percent of the total interests in the entity are transferred by any of the original coowners in one or 
more transactions, a change in ownership of the real property owned by the legal entity occurs, 
and the property that was previously excluded from change in ownership under the provisions of 
section 62, subdivision (a)(2), is reappraised.  (Ibid.)   

 
For change in ownership purposes, the present beneficiary of an irrevocable trust is 

considered to be the owner of the present beneficial interest in property held by the trust.  (See 
Reilly v. City and County of San Francisco (August 29, 2006, Case No. A109062);  see also 
Property Tax Rule 462.160.) 

 
In this case, when the Trust forms the Partnership, the Trust will transfer the real property 

to the Partnership in exchange for a 99 percent partnership interest.  The remaining 1 percent 
general partnership interest will be transferred to the LLC, which is owned 100 percent by the 
Trust.  Before the transfer, the three beneficiaries of the Trust each own one-third interest in the 
Trust property.  After the transfer, each beneficiary will own one-third interest in the property as 
a result of their respective one-third interest in the Partnership and their one-third membership 
interest in the LLC.  Therefore, the transfer of the Trust property to the Partnership is 
proportional and no change in ownership of the property will occur.  (See Rev. & Tax. Code,      
§ 62, subd. (a)(2).)   

 
Since the transfer of the Trust property is excluded from change in ownership pursuant to 

section 62, subdivision (a)(2), the three Trust beneficiaries become "original coowners."  
Thereafter, the real property transferred to the Partnership that was previously excluded from 
change in ownership will undergo a change in ownership when cumulatively more than 50 
percent of the total interests in the partnership are transferred by any of the original coowners in 
one or more transactions.  (See Rev. & Tax. Code, § 64, subd. (d).) 

 
 If the partnership was formed with the Trust holding a 99 percent partnership interest and 

the LLC holding a 1 percent partnership, but the Trust first contributed cash to the Partnership 
prior to contributing property to the Partnership, the same conclusion reached above would 
result.  Since each of the three trust beneficiaries owns a one-third interest in the property held by 
the Trust prior to the transfer and, after the transfer, each would continue to own a one-third 
interest in the property, that is, each beneficiary would own one-third interest in the LLC -- 
which holds a one percent interest in the partnership, and each beneficiary would also have a 
one-third interest in the Trust property -- 99 percent partnership interest, the transfer would be 
proportional under section 62, subdivision (a)(2).  Therefore, the transfer would be excluded 
from change in ownership reassessment as a proportional interest transfer.   
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 The views expressed in this letter are advisory in nature only; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity.   

 

Very truly yours, 
 
 /s/ Dana Flanagan-McBeth 
 

Dana Flanagan-McBeth 
Tax Counsel 

 
DFM:ljt 
Prec/Partnership/06/06-001.dfm 
 
cc:  Honorable Rick Auerbach 

President, California Assessors' Association 
500 West Temple Street, Room 320 
Los Angeles, CA  90012-2770 

 
Mr. David Gau, MIC:63 

 Mr. Dean Kinnee, MIC:64 
 Ms. Mickie Stuckey, MIC:62 
 Mr. Todd Gilman, MIC:70 


	November 7, 2006
	Background and Facts
	Law and Analysis



