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(916) 323-7712

June 22, 1982

- This is in response to vour letier of June 16, 1232,

"to Mr. Glenn Rigbv in which you ask our opinion of the applicatica

of the change in cwnership provisions to a transier of a fee
interest subject to a lease. Specifically, tha lease was eatered
into in 1963 for a period ending oa December 31, 1983. O=
Cctcker 24, 1982, the lesscor transferrzd the feae interest, which
was subject to a lease with a rcmaining term of 9 vears. Taa
issue presented is waether the entire fzc intercest is to ke {
reappraised as of the Cctober 24, 1980, cnrange in ownersnip.

The answer is ®ves” for the following reascas:

Secticn €0 of the Revenue and Taxation Code defines
a change in ownership as "a transfer cof a prescnz interest i
real property, including the bapeficial use thereof, the valuz
Of wnhich 1is substantially cgual to the value of the fee interest.”
Secticns 6§1(c) and 62(g) fuxrther define what is a change in cwner-
ship with respect to real property sudject to a lease. These
provisions contemnlate that if the property is subjact tc a lecse
of 35 years or more, then the lessee is considared o be the
cwrnar of the preperty, as his richt is considered te be "substantially
yual to the value of the fe2 intorest.® On the cther haad, if the
property is subject to a leasa with a remaining term o icss than
33 years, then the lessor is considered the cwnexr of tha fee
interest. Taec apparent legislative purpose of wafiaing who is
considered tc be thz cwvrer of an interest ia rzal prenorey subieckt
to a lecase is to avoid the uawarranted complexity in waluing tae
leasencld_intercst zad the reverszion separately. Thoreiore, °F
considering =ither tae leszce or l2530r to be the owner of tha
entire pronertvy at any given time, then a transferx by either will
deteriine wiebtier or not a change in cwnersinip has cczurred with
respect to the warole proterty. In this regerd, plcase cee encloszaed
copies of rclevant pages from “Renort of tae Tazk Forc: on Property
Tax Adninistration® and "Prozerty Tar Assessment,” poth of which
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-~ were prepared by the staff of the Assembly Revenue and Taxation
£ Committee. Finally, directly on point is Property Tax Rule
462(f) (3) which provides:

Once a changa in ownership of taxable

real property subject to a lease has

.been deemed to have occurred, the entire
property subiject to the lease i3 reaporaised
(z.e., tile value orf both the lessce’'s interest
and the reversion).

In closing, it should be noted that apnpellant's reliance

on Section 65.1(a) is misplaced. Tais section applies only if

" the leased portion of the real property is less than 5% of the

~ total value of the proverty and is worth less than $1),000. An
exarmmle would be tha transfer of an undivided 1/25 interest in
property valued at $2,000 which is subject to a lease with a
~remaining term of 10 years. The transfer of this interest
would not be reapnraised under Secticn 65.1, provided taat other
interests in the nroperty did not transfer in th= same assess-
ment year which cumulatively met the 5%/510,000 thresnold test.

I trust this is responsive to your inquiry. If we
may be of further assistance to you in thils matter, vlease do
not hesitate to contact this office.

Very truly vours,

Marqgaret S. Shedd .
Tax Counsel
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