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February 15, 1990 

Your letter dated August 21, 1989 to Richard Hi Ochsner, 
Assistant Chief Counsel, has been referred to the undersigned 

••

for reply. The fact set forth in your letter can be summarized 
as follows: 

1. In May 1961, a California limited partnership 
as lessor, entered into a 54-year ground lease (the “lease”) 
with a California limited partnership (“GLC”), as lessee. 

2. t he lessor, uas also the sole limited partner in 
the lessee. 

3. The ground lease covers several legally subdivided parcels 
of real property which have been developed for commercial 
purposes. 

4. In 1989, with approximately 26 years remaining in the lease 
term, the lessee transferred to its partners, in kind, its leasehold 
interest (the “lease” or “leasehold”) in one of the parcels (the 
“property”), with “. . . each partner receiving an undivided 
interest in the distributed [lease]“. 

5. Thereafter, lessor purchased the undivided leasehold interest 
of the other lessee partner(s). 

6. As a result of the aboveystated transactions, the lessor, 
acquired 100 percent of the lessee’s interest in the. 

property. 

You have requested our opinion of the change in ownership 
consequences of the above-described transactions. 
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Law and Analysis 

Pursuant to section 6 1 of the Revenue and Taxation Code (unless 
otherwise noted, all code references shall be to the Revenue and 
Taxation Code): 

Except as otherwise provided in Section 62, change in ownership 
. . . includes, but is not limited to: 

+ + * 

(c) (1) The creation of a leasehold interest in taxable 
real property for a term of 35 years or more (inclitding 
renewal options), the termination of a leasehold interest in 
taxable real prop’erty which had an original term of 35 years 
or more (including renewal options), and any transfer of a . ••

leasehold interest having a remaining term of 35 years or 
more (including renewal options); 

Only that portion of a property subject to such lease or 
transfer shall be considered to have undergone a change of 
ownership. 

* * * 

As no renewal option is specifically mentioned in your letter, 
we will assume that no such option exists. 

Section 61(c) is based upon a recognition that a long-term lease 
can serve as the means of.conveying the equivalent of a fee 
interest to the lessee. It also reflects the need to identify 
one primary owner in order to simplify the assessment process 
With these facts in mind, the Legislature has essentially 
provided that the holder of a leasehold interest with a term of 
35 years or more is to be treated like the owner of the property 
for change in ownership purposes. Ehrman & Flavin, Taxing 
California Property (Callaghan, 1988), p. 42. 

When GLC distributed in kind interests in the leasehold to its 
‘partners, RIC, as the sole limited partner in GLC, acquired an 
unspecified undivi__ dad interest in such leasehold estate. 
Pursuant to section 1933 of the Civil Code, such acquisition by 
the lessor of an undivided interest in the leasehold effected a 
merger of the lessor’s and lessee’s interests in the property to 
the extent of the undivided interest. Vucinich v. Gordon (1942). 
51 Cal.App.2d 434, 436-437. Lewis V. Kohls (1945) 70 Cal.App.2d 
20, 26-27. Such merger effected a termination of the lease of 

. the property to the extent of the undivided interest distributed 
to RIC. As the original lease term exceeded 35 years, such 
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termination resulted in a change of ownership of the property 
under Revenue and Taxation Code section 61(c)(l). See also 
Property Tax Rule 462(F)(l)(A)(iii) of Title 18 of.the 
California Code of Regulations. 

When lessor subsequently acquired the undivided. leasehold interest 
of the other partner-in lessez, a merger was effected as to the 
remaining portion of the lease. This merger terminated the 
balance of the leasehold and effected a change in ownership of 
the remaining portion of the property under section 61(c)(l). 

You have given your opinion that no change in ownership should 
result, citing Property Tax Rule 462(F)(2)(A)(ii), as set forth 
below: 

(2) The following transfers of either the lessee’s intetest * * 

or the lessor’s interest in taxable real property do not 
constitute a change in ownership of such real property. 

(A) Lessee’s interest. 

* * * 

(ii) The transfer . . . or assignment of a 
leasehold interest with a remaining term of less 
than 35 years (regardless of the original term of 
the lease). 

Specifically, you contend that there is an inconsistency between 
the above-cited Property Tax Rule 462(F)(2)(A)(ii) and Property 
Tax Rule 462 (F)(l)(A)(iii), which, in conformity with section 
61(c)(l), provides that the termination of a leasehold with % 
original term of 35 years or more constitutes a- change in 
ownership. In your opinion “transfers which result in a 
termination of the lease caused solely by operation of law 
(i.e., by- merger)” should not be held to result in a change in 
ownership. 

We do not concur with such opinion. To begin with, section 61 
(c)(l) does not differentiate between lease terminations 
effected by opera-tion of law or otherwise. Further, the 
transfers of leasehold interests by and between GLC and its 
partners did not, in and of themselves, cause the changes in 
ownership. The respective changes in ownership were caused by 
the two lease terminations which resulted from the merger of the 
lessor’s and lessees’ interests in the property. -Such lease 
terminations were the result of the application of California 
law, namely Civil Code section 1933, to the transactions in 
question. 
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Since lease termination is dictated by state law, the provisions 
of section 61(c)(l) and Property Tax Rule 462(F)(I)(A)(iii) 
must, by their express terms, apply to the transactions, 
effecting the two changes in ownership referenced above; 

The views expressed in this letter are, of course, advisory only 
and are not binding upon the assessor of any county. Please 
write or call me if you require any further information. 

Very truly yours, 

. . ••Robert W. Lambert 
Tax Counsel 

RWL: mw 
30828 

cc: Mr. Robert W. Frazier 
San Diego County Assessor’s Office 


