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Dear   : 
 
 This is in response to your letter to the Taxpayers' Rights Advocate Office of the Board 
of Equalization received May 14, 2007, in which you request information regarding assessment 
of leasehold improvements and audits with "no change" determinations.   
 

You indicated in a subsequent email to us that G  filed applications for reassessment 
and/or claims for refund with numerous assessment appeal boards in California which have been 
denied, and G   currently has an appeal scheduled with the Assessment Appeals Board for the  
  County Assessor's office.   As you know, we asked the    County Assessor's 
Office to respond to your letter because you have a current appeal pending before them, and their 
response was forwarded to you via email on March 20, 2008.  
 

Because you have provided neither specific facts nor specific information, however, 
concerning the properties involved, we are only able to provide you with a general legal 
overview regarding the issues you have presented.   
 

Issue 1 – Assessment of Leasehold Improvements 
 
 Our historical advice in addressing questions of the ownership of improvements built on 
leased land has been the application of the doctrine of accession pursuant to Civil Code section 
1013.  Regarding the ownership of improvements the statute provides that "when a person 
affixes his property to the land of another, without an agreement permitting him to remove it, the 
thing affixed . . . belongs to the owner of the land, unless he chooses to require the former to 
remove it . . . ."  (Civ. Code, § 1013.)  Thus, absent lease provisions under which the lessee 
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retains title to the improvements, title passes to the lessor upon the completion of the 
construction.  (Cryan v. Wardell (1920) 263 F. 248.)  Moreover, whether title actually passes to 
the lessor upon the completion of construction of improvements or upon termination of the lease 
is irrelevant for ownership purposes because, in either case, the lessor has a reversion or vested 
remainder interest equivalent to the fee in such improvements.  (Lewis v. Pope Estate Co. (1941) 
116 F.2d 328, cert. den. (1941) 314 U.S. 630; Alamo School District v. Jones (1960) 182 Cal. 
App.2d 180.)   

 
Thus, we have advised that, in the absence of other equities, permanent improvements 

made to realty by one other than the owner of the realty belong to the owner, and a party is not 
entitled to reimbursement for improvements that are voluntarily made to another's land unless 
there is an express or implied contract between the parties for reimbursement.  (See Civ. Code, § 
1013.)  While it is true that lessees and tenants at will are entitled to remove improvements made 
by them which are not affixed to the realty, California statutes and the application of the general 
doctrine of accession require that permanent improvements to land become part of the land itself, 
unless the lessor and lessee have agreed otherwise.  (See Civ. Code, §§ 1013, 1013.5, 1019; see 
also Valley Fair Fashions, Inc. v. Valley Fair (1966) 245 Cal.App.2d 614, 617 (tax assessment 
against lessee for property improvements was valid; and the issue of tax liability between the 
lessor and lessee had to be determined by their agreement).)  Furthermore, where improvements 
are owned by a person other than the owner of the land on which they are located, the owner of 
the improvement or the owner of the land may file a written statement with the assessor before 
the lien date attesting to their separate ownership, so that the land and improvements will be 
assessed separately to each party.  (Rev. & Tax. Code, § 2188.2.)   
 

However, irrespective of any agreement between the parties, the assessor may assess the 
person who owns, claims, possesses or controls property on the secured roll, which could include 
the lessor or lessee of that property.  (Rev. & Tax. Code, § 405.)  Further, subdivision (b) of 
section 405 specifically provides that the assessor may assess all taxable property on the 
unsecured roll to both the lessor and lessee of such property.  Consequently, the assessor may 
assess the lessee for leasehold improvements even though ownership of that property is vested in 
the landlord (lessor).     

 
In valuing leaseholds and leasehold improvements an assessor may use any valuation 

approach authorized in Property Tax Rule 3 in the exercise of the assessor's appraisal judgment.  
(See also Chapter 5 of the Assessors' Handbook section 504 on Appraisals of Improvements 
Related to Business Property.)  While it is possible that it may be more likely that improvements 
are assessed twice depending on the valuation method used, Assessors' Handbook section 502, 
Advanced Appraisal specifically warns appraisers of that possibility.  Furthermore, for leasehold 
improvements, the real property and business property divisions of the assessor's office usually 
coordinate their efforts to determine the proper classification of this property to ensure 
appropriate assessment by each division, consistent valuation amongst similar types of 
properties, and to avoid escapes and double assessments.   
 
 In your case, because you have not provided any specific information, we can not opine 
on whether the leasehold improvements, which could be either fixtures or structure items, are 
properly assessed to the lessor.  Nor can we form any opinion on the specific valuation method 
used by the assessor. 
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Issue 2 – No Change Determination 
 

You state that "[a]udits that result in a 'no change' determination should not be considered 
closed and should be able to be appealed."  We take this to mean that it is your position that a 
"no change" audit should be appealable to a county board of equalization or an assessment 
appeals board.  As discussed below, generally a no change audit is only appealable for a prior 
assessment period if an audit for that period discloses property subject to an escape assessment.  
However an application for reduction in assessment or claim for refund can be filed as long as 
the time periods for filing have not lapsed.  

 
Section 469 provides that an assessor shall audit taxpayers with locally assessable trade 

fixtures and business personal property worth $400,000 or more at least once every four years.  
Section 469(b)(3) provides that: 
 

If the result of an audit for any year discloses property subject to an escape 
assessment, then the original assessment of all property of the assessee at the 
location of the profession, trade, or business for that year shall be subject to 
review, equalization and adjustment by the county board of equalization or 
assessment appeals board pursuant to Chapter 1 (commencing with Section 1601) 
of Part 3 of this division, except in those instances when the property had 
previously been equalized for the year in question.  [Emphasis added.] 
 
Further, Rule 305.3, subdivision (b)(2) provides that: 

 
"Property subject to an escape assessment" means any individual item of the 
assessee's property that was underassessed or not assessed at all when the assessor 
made the original assessment of the assessee's property, and which has not been 
previously equalized by an appeals board, regardless of whether the assessor 
actually makes or enrolls an escape assessment. Property is subject to an escape 
assessment even if the audit discloses an overassessment of another portion of an 
item of the property, and the amount of the underassessment could be offset 
completely by the amount of overassessment. If the audit discloses that any 
property was subject to an escape assessment, the assessor shall include that fact 
as a finding presented to the taxpayer as required by Rule 191. If no such finding 
is made by the assessor, the taxpayer may file an application and present evidence 
to the board of the existence and disclosure of property of material value subject 
to escape assessment. For purposes of this regulation only, "material value" 
means value of no less than 1 percent of the audited value of the taxpayer's trade 
fixtures and tangible personal property for the year under audit. If the board 
determines that property subject to escape assessment was disclosed as a result of 
an audit, the board shall permit the taxpayer's section 469 appeal. 
 
In this case, however, you do not state whether an escape assessment for the period(s) 

and county(ies) you are concerned with was disclosed.  While you state that a "no change" 
determination was made, a "no change" determination can be made when either:  (1) the audit of 
the taxpayer's property determines that its property was correctly assessed for the period at issue 



Mr. - 4 -                 June 16, 2008 
 

and no property subject to escape assessment is found, or (2) when it is determined that the 
taxpayer has property subject to escape assessment, and other properties that were overassessed, 
with such overassessment cancelling out the amount of any escape assessment.  Therefore, the 
mere fact that an audit resulted in a "no change" determination is not necessarily dispositive 
since an escape assessment could be offset by an overassessment resulting in no overall changes 
(i.e., a "no change" determination).  In such a case, the audit would be subject to appeal to the 
county board of equalization or assessment appeals board.  On the other hand, if no escape 
assessment was disclosed, the audit findings may not be appealed to a county board of 
equalization or assessment appeals board. 

 
However, even if an escape assessment was not disclosed, that fact would not preclude 

you from filing an application for reduction in assessment under section 1603, or a claim for 
refund under section 5097 if the requirements to file under those sections are met.  Additional 
information regarding the application process and filing deadlines may be found on our website 
at www.boe.ca.gov.   

 
 The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity.   
 

Sincerely, 
 
 /s/ Kiren Kaur Chohan 
 
 Kiren Kaur Chohan  
 Tax Counsel III 
KKC:pb 
J:/Prop/Prec/13LEASES/08/07-198.kkc.doc 
 
cc:  

California Assessors' Association 
 
 
 
 
   County Assessor 
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