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220.0307 Joint Tenancy. The exclusions provided by Revenue and Taxation Code sections 
65(c) and (d) relate by their own definitions only to situations described in section 65(b), 
transfers involving original transferors. If there are no original transferors at the time a 
joint tenancy is created, section 65(a), which provides that the creation, transfer or 
termination of a joint tenancy is a change in ownership, is applicable. C 11/3/86. (M99-
2) 



916/324-6593 

november 3, 1986 

Attn: 
Deputy City Attorney 

Dear t1s. 

This is in response to your letter of October 7, 1986, in which 
you have requested our opinion regarding the change in 
ownersl1ip consequences of the termination of a joint tenancy. 
The facts presented in your letter can be summarized as follO\IS: 

In 1942, a mother and daughter purchased certain real 
property as joint tenants. In 1982, the mother diea, 
whereupon the joint tenancy was terminated, and the 
decedent's 50 percent interest vested in the surviving 
joint tenant. 

The City reappraised the 50 percent interest which was 
transferred to the surviving joint tenant. The taxpayer 
has protested the reassessment, asserting that each joint 
tenant was an "original transteror" anu that reappraisal of 
the decedent's interest was therefore improper. 

Section 60 of the Revenue and Taxation Code (all section 
references contained l1erein are to the Revenue and Taxation 
Code) states that: 

A "change in ownership" means a transfer of a present 
interest in real property, including the beneficial use 
thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of tl1e fee interest. 

Included within the definition of change in ownership is: 

The creation, transfer or termination of any joint tenancy 
interest, except as provideC in subaivision (f) of Section 
62, Section 63 and in S0ction 65 (Section 6l(d)). 
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However, Section 62(£) provides that a change in ownership 
shall not include: 

The creation or tt·anster of a joint tenancy interest if tl1e 
transferor, after the creation of transfer, is one of the 
joint tenants as provided in subdivision (b) of section 65. 

1 Section 63 is the interspousal exclusion ano is not applicable 
here. Section 65, however, deals solely with joint tenancy 
interests and provides, in pertinent part: 

(a) The creation, transfer, or termination of any joint 
tenancy is a change in ownership except as provided in this 
section, Section 62, and section 63. Upon a change in 
ownership of a joint tenancy interest cnly the interest or 
portion which is thereby transferrea from one owner to 
another owner shall be reappraised. 

(b) There shall be no change in ownership upon the creation 
or transfer of a joint tenancy interest if the transferor 
or transferors, after such creation or transfer, are among 
the joint tenants. Upon the creation of a joint tenancy 
interest described in this subdivision, the transferor or 
transferors shall be the •original transferor or 
transferors• for purposes of determining the property to be 
reappraised on subsequent transfers •... 

(c) Upon termination of an interest ir1 any joint tenar1cy 
described in subdivision (b), the entire portion of the 
property held by the original transferor or transferors 
prior to the creation of the joint tenancy shall be 
reappraised unless it vests, in whole or in part, in any 
remaining original transferor, in which case there shall be 
no reappraisal. Upon the termination of the interest of 
the last surviving original transferor, there siJall be a 
reappraisal of the interest then transferred and all other 
interests in the properties held by all original 
transferors which were previously excluded from reappraisal 
pursuant to this section. 

(~) Upon the termination of an interest held by other ti1an 
the original transfer in any joint tenancy described in 
subdivision (b), there shall be no reappraisal if the 
entire interest is transferred either to an original 
transferor or to all remaining joint tenants. 

(e) For purposes of this section, for joint tenancies 
created on or before March 1, 1975, it shall be rebuttably 
presumed that each joint tenant holding an interest in 
property as of Harch 1, 1975, shall be an "origir1al 
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transferor.• This presumption is not applicable to joint 
tenancies created after March 1, 1975. 

These statutory provisions are interpreted by subdivision (c) 
of property tax Rule 462 which provides, in pertinent part: 

(1) Except as is otherwise provided in subdivision (2), the 
creation, transfer, or termination of a joint tenancy 
interest is a change in ownership of the interest 
transferred. 

(A) Exar:1ples: 

(i) The transfer from A and B, as joint tenants, to C 
and D, as joint tenants, is a change in ownership ot 
the entire property. 

(iil The subsequent transfer fror:1 C and D, as joint 
tenants, to c, as sole owner, is a change in ownership 
of 50 percent of the property. 

(2) Exclusions: 

(A) The transfer creates or transfers any joint tenancy 
interest and after such creation or transfer, the 
transferor(s) is one of the joint tenants. 

such transferor ( s) '<~ho is also a transferee( s) in this 
situation is considered to be an •original transferor" for 
purposes of determining the property to be reappraised upon 
subsequent transfers. A spouse of an original transferor 
shall also be considered to be an original transferor. All 
other initial and subsequent joint tenants are considered 
tc be "other than original transferors•. 

* * * 
(B) The transfer terminates an original transferor's 
interest in a, joint tenancy described in (A) and the 
interest vests in whole or in part in the remainin·g 
original transferor(s) •••• 

* * * 
Upon the termination of the interest of the last surviving 
original transferor, there shall be a reappraisal of the 
interest then transferred and all other interests in the 
property held by all transferors. 



-4- November 3, 1986 

(c)(3) For purposes of this section, for joint tenancies 
created on or before March 1, 1975 1 it shall be rebuttably 
presumed that each joint tenant holdino an interest in 
property as of March 1, 1975, shall be-an •original 
transferor.• This presumption is not applicable to joint 
tenancies created after t1arch 1, 1975. 

' These code and rule provisions provide exclusions from the 
change in ownership provisions for certain transfers involving 
•original transferors.• Section 65(b) defines an •original 
transferor• as a transferor who creates or transfers a joint 
tenancy interest and who remains as one of the joint tenants 
after the creation or transfer of the interest. Moreover, 
Section 65(e) provides that for purposes of section 65, for 
joint tenancies created on or before March 1, 1975, there is a 
rebuttable presumption that each joint tenant having an 
interest in property as of March 1, 1975, is an •original 
transferor. • 

A rebuttable presumption is an inference which, in the absence 
of any controverting evidence, is to be made and accepted as an 
established fact (Evid. Code, § 600). The legislative history 
of subdivision (e) indicates that this statutory rebuttable 
presumption concerning joint tenancies was enacted to lessen 
the administrative burden which would be imposed upon the 
assessor if he had to ascertain the facts regarding the 
cre~tion of every joint tenancy in his county. 

In this instance, however, where the facts regarding the 
pre-March 1, 1975, transfer are known, the presumption is 
overcome and the facts themselves are controlling. Thus, 
Section 65(e) and its concomitant rule, Rule 462(c)(3), are 
inapplicable to the question presented here. 

When the facts you have presented are examined, they indicate 
that neither mother nor daughter can be considered to be an 
•original transferor,• within the definition of Section 65(b). 
The property was purchased in 1942 by the mother and daughter 
as joint tenants. They were transferees, not transferors, when 
the joint tenancy was created. No information has been 
presented to show that either joint tenant (the mother or 
daughter) acted as a transferor by transferring an·interest or 
creating a joint tenancy in a third party while remaining on 
the deed as a joint tenant. Thus, the statutory definition 
provided by Section 65(b) of an •original transferor• as the 
creator or transferor of a joint tenancy interest in which the 
transferor after such creation or transfer is among the joint 
tenants has not been met. 
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The exclusions from the change in ownership provisions provided 
by section 65(c) and 65(d) relate by their own definitions only 
to situations described in section 65(b); that is, transfers 
involving •original transferor.• Therefore, they cannot be 
used to exclude the transfer in question. Since no 
exclusionary provision is applicable, the basic principle set 
forth in Section 65(a) that the creation, transfer or 
termination of a joint tenancy is a change in ownership 
governs. The transfer you describe must, therefore, be treated 
as a change in ownership of the decedent's 50 percent interest 
in the property. 

very truly yours, 

Barbara G. Elbrecht 
Tax Counsel 

BGS/rz 

cc: Mr. Gordon P. Adelman 
nr. Robert Gustafson 
t·lr. Verne Halton 
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