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630 North Broadway 
Santa Ana, CA 92702 
Attn: Michael Wyatt 

Appraiser II, Quality Assurance 

Pe: Change in Ownership - Joint Tenancy 

Dear Mr. Jacobs: 

This is in response to your letter of Jurie 12, 1991, to ~r. 
Richard Ochsner, Assistant Chief Counsel, in which you request 
our opinion and analysis regarding whether the termination of a 
1oint tenancy interest caused a change in ownership for property 
tax purposes. The facts are taken from the opinion written by 
the County of Orange Deputy County Counsel. 

On Auaust 24, 1972, a grant deed was recorded by which G 
and L I husband and wife, as joint tenants, conveyed a 
residence situated in Garden Grove to E 3nd J 

mother and son, as joint tenants. 

E died December 30, 1982. As the surviving joint 
tenant, J became sole owner of the subject 
property. As a result of E. 's death, the Orange 
County Assessor determined that a change in ownership occurred 
with respect to fifty percent of the subject property and, as 
reouired hy law, reappraised fifty percent of the property as of 
the date of the change in ownership (the date of E. 

's death). 

The Orange County Assessor became aware of E 's 
death during May 1990 when an affidavit of Death of Joint Tenant 
was recorded with the County Recorder. The Orange County 
Assessor iBsued escape assessments, reflecting the assessment 
increase for several years prior to 1990. J , filed 
appeals from the escape assessments and raised the issue whether 
the subject property underwent a reassessable change in 
ownership upon the death of one of the joint tenants in 1982. 
Apparently, the view of the Deputy Orange County Counsel, 
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, is that the subject property did not undergo a 
reassessable change in ownership upon the death of E · 

and the escape assessments should be cancelled. For the 
reasons set forth below, we must respectfully disagree with Mr. 

's conclusion. 

Section 65 of the Revenue and Taxation Code (all section 
references contained herein are to the Revenue and Taxation Code 
unless otherwise stated) provides: 

(a) The creation, transfer, or termination of any 
joint tenancy is a change in. ownership except as 
provided in this section, Section 62, and Section 
63. Upon a change in ownership of a joint tenancy 
interest only the interest or portion which is 
thereby transferred from one owner to another 
owner shall be reappraised. 

(b) There shall be no change in ownership upon the 
creation or transfer of a joint tenancy interest 
if the transferor or transferors, after such 
creation or transfer, are among the joint 
tenants. Upon the creation of a joint tenancy 
interest described in this subdivision, the 
transferor or transferors shall be the "original 
transferor or transferors" for purposes of 
determining the property to be reappraised on 
subsequent transfers. The spouses of original 
transferors shall also be considered original 
transferors within the meaning·of this section. 

(c) Upon the termination of an interest in any joint 
tenancy described in subdivision (b), the entire 
portion of the property held by the original 
transferor or transferors prior to the creation of 
the joint tenancy shall be reappraised unless it 
vests, in whole or in part, in any remaining 
original transferor, in which case there shall be 
no reappraisal. Upon the termination of the 
interest of the last surviving original 
transferor, there shall be a reappraisal of the 
interest then transferred and all other interests 
in the properties held by all original transferors 
which were previously excluded from reappraisal 
pursuant to this section. 

(d) Upon the termination of an interest held by other 
than the original transferor in any joint tenancy 
described in subdivision (b), there shall be no 
reappraisal if the entire interest is transferred 
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either to an original transferor or to all 
remaining joint tenants, provided that one of the 
remaining joint tenants is an original transferor. 

(e) For purposes of this section, for joint tenancies 
created on or before March l, 1975, it shall be 

rebuttably presumed that each joint tenant holding an 
interest in property as of March 1, 1975, shall be an 
"original transferor." This presumption is not 
applicable to joint tenancies created after March 1, 
1975. 

Section 65.1 provides in relevant part: 

(a) Except for a joint tenancy interest described in 
subdivision {f) of Section 62, when an interest in a 
portion of real property is purchased or changes 
ownership, only the interest or portion transferred 
shall be reappraised. 

Section 62(f) excludes from change in ownership "[t] he creation 
or transfer of a joint tenancy interest if the transferor, after 
the creation or transfer, is one of the joint tenants as 
provided in subdivision (b) of Section 65.n 

Section 65(a) provides the general rule that the creation, 
transfer, or termination of any joint tenancy is a change in 
ownership unless otherwise provided in sections 62, 63, and 65. 

Subdivision (c) of Property Tax Rule 462 (lB·calif. Code of 
Regulations section 462) interprets and makes sepcific the 
statutory provisions relating to joint tenancy interests. See, 
in particular~ subdivision (c)(2) which explains the noriginal 
transferor" provisinos with examples and (c)(l) which ·aescribes 
the facts of this case. 

Section 63 excludes from change in ownership all interspousal 
transfers. Since E and J were mother and 
son, respectively, they were not spouses. Therefore, section 63 
does not apply. 

In regards to section 62, only section 62(f) relates 
specifically to joint tenancies ana it provides for the same 
exclusion from change in ownership as section 65(b), which will 
be discussed below. However, no subdivision of section 62 is 
applicable to the facts as presented. 

Section 65(b) provides that if upon the creation or transfer of 
a joint tenancy interest, the transferor or transferors are 
among the transferee joint tenants, they nshall be the 'original 
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transferor or transferors' for purposes of determining the 
property to be reappraised on subsequent transfers.ft Thus, a 
joint tenant transferee qualifies as an original transferor 
because that joint tenant was one of the transferors of the 
property subject to the joint tenancy. As illustrated in 
Property Tax Rule 462(c)(2)(A), where C and D, as joint tenants, 
transfer to C,D,E and F, as joint tenants, C and D qualify as 
original transferors. 

When E and J became joint tenants of the subject 
property in 1972 they were transferees but neither was a 
transferor. The transferors were G and L Since 
neither E nor J was a transferor when the 
transfer creating the joint tenancy was made in 1972, neither 
was an original transferor as defined in section 65(b). Even 
though E and J were rebuttably presumed to be 
original transferors under section 65(e) because they were joint 
tenants on March 1, 1975, of a joint tenancy created prior to 
that date, the grant deed showing that E and J 
were not transferors when the joint tenancy was created (and 
thus legally iricapable of being original transferors under 

ion 65(b)) clearly rebuts the presumption of section 65(e). 

Since no exclusion from change in ownership is available here 
under sections 62, 63, or 65, the transfer or termination of the 
joint tenancy interest resulting from Estel Laird's death was 
a chan in ownership under the general rule of section 65{a). 
Purs~ant to section 65(a) and 65.l(a), only fifty percent is 
subject to reappraisal. indicated in Property Tax Rule 
462{c)(l)(A), fifty percent of the subject property is subject 
to reappraisal since none of the exclusions provi for in 
Property Tax Rule 462(c)(2)(A-H) apply. 

Based on all the foregoing, there is no legal basi5 to 
conclude that a fifty percent change in ownership did not occur 
on the death of E 

Our intention is to provide timely, courteous and helpful 
responses to inquiries such as yours. Suggestions that help us 
to accomplish this goal are appreciated . 

~ct~ 
Very truly yours, 

Tax Counsel 
CJB:jd 
3957H 
cc: Mr. John w. Hagerty 

Mr. Verne Walton 


