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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 1799, SACRAMENTO, CALIFORNIA 95808 
1-916-445-6414

April 14,1987 

Dear (Redacted) 

Re:  Transfer of Property to Ex-Spouse 

This is in response to your request for our advice on whether a transfer of real property from B 
(Redacted) to J (Redacted), her ex-husband, constitutes a reappraisable transfer, or whether it is 
excluded from change in ownership as an interspousal transfer. The facts as outlined in your letter 
are as follows: 

On February 25, 1977, (Redacted) then husband and wife, purchased the property consisting of 
approximately 77 acres and referred to as the (Redacted) Place. A new house was built on the 
property in 1977 and appraised as new construction for 1978. On November 17, 1977, the 
parties agreed to separate and entered into a Marital Settlement Agreement. An Interlocutory 
Judgement of dissolution of marriage was entered on January 25, 1979. 

Paragraph 6, item 4 of the Marital Settlement Agreement lists (Redacted) Place as community 
property. Paragraph 7 A(1) of the Agreement grants to (Redacted) as her separate property a “life 
estate in the resident place or at any time that she removes herself from the place whichever 
occurs first.” Paragraph 7 B(4) grants (Redacted) Place to (Redacted) as his separate property 
“subject to life estate/or earlier removal in residence home to the wife.” 

On April 3, 1986, a grant deed was recorded in which (Redacted) granted (Redacted) Place to 
as his sole and separate property. The deed states that: “THIS DEED IS GIVEN TO 
TERMINATE THE LIFE ESTATE AS SET FORTH IN DEED RECORDED DECEMBER 29, 
1977.” You ask whether this transfer is a reappraisable termination of a life estate or if it is 
excluded as an interspousal transfer under section 63 of the Revenue and Taxation Code. 

WILLIAM M. BENNETT 
First District, Kentfield 

CONWAY H. COLLIS 
Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONEBURG JR. 
Third District, San DIego 

RICHARD NEVINS 
Fourth District, Pasadena 

KENNETH CORY 
Controller, Sacramento 

_______ 

DOUGLAS D. BELL 
 Executive Secretary
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Revenue and Taxation Code section 63 provides that 
 

“a change in ownership shall not include any interspousal transfer, 
including, but not limited to: 

 
(c) Transfers to a spouse or former spouse in connection with a 

property settlement agreement or decree of dissolution of a 
marriage or legal separation.” 

Therefore, the issue raised is whether the transfer of (Redacted) Place from (Redacted) to (Redacted) 
is a transfer to a former spouse “in connection with a property settlement.” It is our opinion that 
it is. 

 
The Marital Settlement Agreement specifically grants to (Redacted) as her separate property an 
estate for life or an estate until “she removes herself from the place whichever occurs first.” The 
Marital Settlement Agreement further grants to (Redacted) the (Redacted) Place property subject 
to his wife’s estate. Therefore, under the Marital Settlement Agreement, (Redacted) is granted a 
reminder interest in the property as his separate property. Because the terms of the subsequent 
transfer were set out in the 1977 Marital Settlement Agreement, it is our opinion that the transfer 
is “in connection with a property settlement agreement.” 

 
In your letter, you ask us for our opinion on two additional questions, concerning interspousal 
transfers in general. The first concerns the application of Rule 462(1) (3). Rule 462 (1) (3) 
provides that “a change in ownership shall not include any interspousal transfer, including, but 
not limited to: 

“(3) Transfers to a spouse or former spouse in connection with a 
property settlement agreement , including post-dissolution 
amendment thereto, or decree of dissolution of a marriage or legal 
separation.” 

You ask if a post-dissolution amendment has to be affirmed by the court or if it can be an 
agreement between ex-spouses. 

 
A decree dividing community property is not subject to modification after it has become final. 
(In Re Marriage of Shanahan (1979) 95 Cal. App. 3d 295, 297.) After the trial court has divided 
the property and the judgment has become final, the court loses jurisdiction to modify or alter the 
division made.
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Thus, with respect to property, the property settlement approved by the court, entered in the 
judgment, and final by a lapse of time for review, is not subject to modification. 
(6 Witkin summary of California Law 5058 (8th ed. 1974).) An exception to this rule arises in 
cases where the court expressly reserves jurisdiction to modify a property award. 
(Mueller v. Walker (1985) 167 Cal. App. 3d 600, 605-606.) Based on the foregoing well- 
established case law, it is our opinion that unless the court has expressly reserved jurisdiction to 
modify a property award, or unless the parties themselves in their property settlement, expressly 
reserve the right to modify the property settlement agreement, and if it appears to have been the 
intentions of the parties to the property settlement agreement to definitely and permanently 
adjust their property rights, a subsequent transfer is not in connection with a property settlement 
agreement. Of course, the parties may subsequently make any agreement they wish, but since 
they are no longer married and their rights have already been fully settled, such a transfer is not 
in connection with the dissolution of their marriage. 

 
Lastly, you ask the following question which was posed by your staff concerning interspousal 
transfers: 

“The judge says that at the end of X years the property is to be solo, 
neither one gets the house. At the end of the time, they decide between 
themselves that one will sell to the other. Non- reappraisable? 
Reappraise 100%, 50%?” 

The situation you describe generally involves a family home award pursuant to Civil Code 
section 4800.7. Civil Code section 4800.7 provides in pertinent part as follows” 

“(a) As used in this section, ‘family home award’ means an order that 
awards temporary use of the family home to the party having custody 
of minor children and children for whom support is authorized under 
section 206 in order to minimize the adverse impact of dissolution or 
legal separation on the welfare of the children. 

(b) Except as otherwise agreed to by the parties in writing: 

(1) A family home award may be modified or terminated at any time at any 
time at the discretion of the court.” 

Whenever a court grants a temporary home award of community property, the noncustodial 
spouse’s property rights under civil Code section 4800(a) are delayed temporarily. Section 
4800(a) grants the parties in a dissolution proceeding the right to an equal division of 
community property at the time of dissolution. The trial court's order often provides for the 
termination of a family home award on the following contingencies: (1) when the children 
reach the age of majority; or (2) when the custodial spouse remarries or otherwise brings 
added income to the home. Obviously, an extensive period of time could pass before these 
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contingencies occur which would delay the noncustodial spouse's right to equal division of 
community property rights. (In Re Marriage of Howard (1986) 184 Cal.App.3d 1, 8.) 

 
Under section 4800.7(b) , the court expressly retains the jurisdiction to modify or terminate the 
family home award. Therefore, until the family home award is terminated by the court, its 
division as community property is not settled and final. It is our opinion, therefore, that a 
transfer between the spouses occurring before the property rights pertaining to the house are 
settled, should be excluded as an interspousal transfer. 

 
To summarize the foregoing, it is our opinion that when (1) either the parties through an 
agreement, or, (2) the court through retained jurisdiction, has left a property matter open or 
modifiable, then a transfer between ex-spouses will be considered within the interspousal 
exclusion. However, where it appears to have been the intention of the parties to definitely 
and permanently settle their property rights and a decree of dissolution has become final, 
any subsequent transfers are transfers of separate property between unmarried parties and 
are not interspousal transfers. 

 
I hope the foregoing analysis is helpful to you. If you have any questions or if you wish 
to discuss this further, please contact me. 

Very truly yours, 

Michele F. Hicks  
Tax counsel 

MFH: cb 
0464D 
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STATE OF CALIFORNIA  
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION (MIC: 82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082 
TELEPHONE 916-324-2642 
FAX 916-323-3387   
 

March 11, 1996 

Re: Interspousal Transfer  

Dear Mr. 

In response to your letter of January 11, 1996 and your follow-up telephone call of February 14, 
1996 where you provided a further summary, you have presented the following fact situation: 

l.   Title to the above parcel was initially held as follows: 

a. One-half interest held by E (Redacted) (AKA Redacted); and  

b. One-half interest held by J (Redacted) (husband) and A (Redacted) (AKA 
Redacted) (wife). 

2. A marriage settlement agreement was made by husband and wife pursuant to a court 
ordered Judgment entered on February 8, 1989. Paragraphs 5 and 12 of the marriage 
settlement agreement state: 

5. Husband further agrees to execute and deliver to Wife a trust deed against his 
interest in the real property commonly known as (Redacted), California to secure 
his obligations described in paragraph 12 of this agreement… 

*** 

12. Husband agrees to pay the following debts and to hold Wife harmless therefrom: 

(1) All obiligations owed by or incurred by the community for the benefit of 
(Redacted) Corporation of American, Inc. including but not limited ot 
the following:    

***
3. Wife subsequently acquired husband's interest in the property and the county 

assessor reassessed the parcel as of March l, 1994 based on "a reappraisal caused 
by a partial transfer of ownership on 09/09/93.” 

JOHAN KLEHS 
First District, Hayward 

 
DEAN F. ANDAL 

Second District, Stockton  
 

ERNEST J. DRONEBURG JR. 
Third District, San DIego 

 
BRAD SHERMAN 

Fourth District, Los Angeles 
 

KATHLEEN CONNELL 
Controller, Sacramento 

_______ 
 

E.L. SORENSEN, JR. 
 Executive Director 
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You state in your letter that: 
 

The above mentioned transfer of ownership occurred through a foreclosure due to 
spousal & child support payments not being made. These procedures were as per the 
divorce decree. 

 
You have submitted a number of documents related to the above transactions, including the 
Judgment and a portion of a marriage settlement agreement. None of those documents refer to 
spousal and/or child support payments or foreclosure in the event such payments are not made. 
If this matter is reconsidered by the county assessor, it will be necessary for you to produce 
additional documentation to show the connection between the foreclosure and the Judgment or 
marriage settlement agreement. 

 
Your question is whether a reassessment based on the described transfer between the former 
spouses is appropriate. If the transfer was made between the former spouses pursuant to the 
marriage settlement agreement or court decree, the interspousal exclusion should apply. 

LEGAL ANALYSIS 
 

Revenue and Taxation Code section 60 provides: 
 

A "change in ownership" means a transfer of a present interest in real property, 
Including the beneficial use thereof, the value of which is substantially equal to the 
value of the fee interest. 

  
A change of ownership after 1975 generally results in a reassessment of the property 
transferred pursuant to section 2, subdivision (a) of Article XIII A of the California 
Constitution. However, subdivision (g) (3) of section 2 of Article XIII A exempts from 
"change in ownership" those "transfers to a spouse or former spouse in connection with a 
property settlement agreement or decree of dissolution of a marriage or legal separation," 
(Emphasis added.) Revenue and Taxation Code section 63, subdivision (c) codifies section 2, 
subdivision (g) (3). 

 
Property Tax Rule 462.220 (copy enclosed) provides for this same exclusion and states: 

[... a change in ownership shall not include any interspousal transfer, including, 
but not limited:] 

(c) Transfers to a spouse or former spouse in connection with a property 
settlement agreement, including post-dissolution amendment thereto, or 
decree of dissolution of a marriage or legal separation, … 

As stated above, you have provided certain information regarding the marriage settlement 
agreement and court decree, but you did not submit documentation to show the basis for the 
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subsequent foreclosure of the husband's interest in the property to the wife or the connection 
between the transfer and the divorce proceedings. Therefore, we will respond to your question 
in a general way; again, it will be necessary for you present additional documentation to the 
county assessor when presenting your case. 

 
Based on the above cited legal authorities, the exclusion commonly called the "interspousal 
exclusion" extends to transfers between former spouses when such a transfer is made in 
connection with a property settlement agreement or decree of dissolution. The term "in 
connection" is a somewhat vague and broad term. Although not free of doubt, it has been our 
opinion that any transfer made in connection with a property settlement agreement, including 
post dissolution amendment, or a decree of dissolution is not subject to reappraisal because 
of the interspousal exclusion. 

 
You have described the subject transfer as being based on foreclosure proceedings related to 
husband's failure to pay spousal and child support. This basis does not appear to relate to the 
portion of paragraph 5 of the marriage settlement agreement which you submitted. We are 
aware, of course, that obligations to pay spousal support and child support are frequently 
included in marriage settlement agreements and/or decrees of dissolution. If you ·can provide 
evidence connecting the foreclosure or other transfer of the subject parcel with the marriage 
settlement agreement or court decree, the interspousal exclusion should apply. As we have not 
had opportunity to review such evidence, we offer no opinion as to the outcome of your case. 

 
The views expressed in this letter are, of course, only advisory in nature. They are not 
binding upon the assessor of any county. 

 
Our intention is to provide courteous and helpful respons.es to inquiries such as yours. 
Suggestions that help us to accomplish this goal are appreciated. 

 

Very truly yours, 

Janet Saunders  
Staff Counsel 

JS : jd 
Precednt/intrspsl/1996/96001.js 
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