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This letter is in response to your inquiry concerning the estate of Redacted. The facts as 
summarized in a letter from Redacted to your office are as follows: 

Redacted died in 1972, leaving a will. The will was challenged by Redacted, who 
claimed to be an illegitimate son of Redacted entitled to share in his estate. Redacted filed an 
action in the Probate Court to have his rights judicially declared. Redacted and the redacted estate 
settled the action in 1973; Redacted receiving a parcel of real property. You request a Board 
opinion as to the date of transfer of the property for purposes of reappraisal.  

Redacted's letter indicated his opinion that Rule 462(m)(3) determine change of 
ownership through will or interstate succession to be date of death. He reasoned a settlement 
should have the same effect in this situation as a fully litigated decision resulting in the same 
award. I agree with Redacted's conclusion and provide the following discussion to clarify the 
decision.  

In California an illegitimate child is entitled to all benefits of the parent and child 
relationship (including inheritance rights) if he establishes himself under Civil Code Section 
7004. If established as a member of the parent and child relationship, Redacted would have the 
status of a pretermitted heir, entitled to contest the disposition of the will. If Redacted succeeded 
in the contest, Smith v. Olmstead, 88 C. 582, 505 (1991), provides any property passing from the 
decedent is to be regarded as passing through interstate succession.  

In Estate of Murphy, 92 Cal. App. 3d 413 (1979), the court stated an intent to 
compromise with respect to undetermined interests and rights as opposed to engaging in litigation 
is strongly encouraged by law, particularly in a probate situation. While not bound by the 
compromise, the taxing agency should consider the policy favoring settlements when deciding 
whether to involve itself in the transaction.  

In the case at hand, property was fully disposed of by will. Without the will contest, there 
is no doubt the date of transfer of the property involved would be date to death. Also, if Redacted 
was to have fully litigated the issue and gained the property, the effective date of transfer would 
be date of death. It would seem the property should fairly be taxed at the date of death.  
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The best argument against this proposition is that if Redacted is not actually entitled to 
share in the estate of Redacted, he has been given a windfall if the property has increased in value 
from 1972-1973. However, I believe the policy of encouraging settlements in probate situations 
where the taxing agency would not be affected by a judicial decision outweighs the interest of the 
agency of disregarding the settlement; i.e., promoting litigation.  

    If you have any further questions, let me know. 

      Very Truly Yours, 

Glenn L. Rigby 
Assistant Chief Counsel 
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