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May 13, 1982 

This is in response to the material you recently sent to Redacted regarding the estate of 
Redacted. According to the facts set forth in your correspondence, Redacted died on February 15, 
1979.  You, as executor of the estate, paid secured tax bills for 1978-1979 and 1979-80 on the 
estate real property.  On May 12, 1980, the estate real property was sold, and the proceeds were 
distributed to the beneficiaries.  On April 18, 192, you received an unsecured tax bill for escape 
assessments on the estate property for 1979-80 and 1980-81.  You ask whether these tax bills for 
escape assessments for 1979-80 and 1980-81 are proper. 

As you are aware, Proposition 13 was adopted by the voters in June 6, 1978.  This 
Proposition added Article XIII A to the California Constitution which provides, in part, that all 
real property shall be appraised at its 1975 base year value, unless there has been a subsequent 
change in ownership of the property or new construction has occurred. In this regard, Property Tax 
Rule 462 (n) (3)  (Title 18 of the California Administrative Code) provides that the date a change 
in ownership occurs for a transfer of real property resulting from an inheritance (by will or intestate 
succession) is the date of death of the decedent. 

In adopting this provision of the Rule, the Board relied on California statutes and 
established case law.  In this regard, the California Probate Code, section 300 provides as follows: 

When a person dies, the title to his property, real and personal, passes to the person 
to whom it is devised  or bequeathed by his last will or, in the absence of such 
disposition, to the persons who succeed to his estate as provided in Division II of 
this code (Succession); but all of his property shall be subject to the possession of 
the executor or administrator and to the control of the superior court for the 
purposes of administration, sale or other disposition under the provisions of 
Division III of this code [Administration of Estates of Decedents], and shall be 
chargeable with the expenses of administering his estate, and the payment of his 
debts and the allowance to the family, except as otherwise provided in this code. 

Furthermore, long-established case law has held that the title of heirs, devisees, and legatees to 
estate property vests in them on the decedent’s death.  (State v. Miller (1906) 149 Cal. 208; Krey 
Estate (1960) 183 Cal.App. 2d 312; Dorland v. Dorland (1960) 178 Cal.App. 2d 664; see generally 
24 Cal.Jur. 3d, Decedents Estates, §46; 25 Cal. Jur. 3d, Decedents Estates, §919.)  Title does not 
originate in the decree of distribution but is merely confirmed by the decree.  (Estate of Yorba 
(1917) 176 Cal. 166) 

Based on the foregoing, the estate property should have been appraised for the 1979-80 
fiscal year at its full cash value as of the March 1, 1979, lien date: for the 1980-81 fiscal year, this 
1979 base year value should have been adjusted by the 2% inflationary rate.  Since the estate 
property was sold on May 12, 1980 (after the 1980 lien date), another change in ownership 
occurred and a 1981 base year value should be reflected in the 1981-82 tax bill to the purchasers. 
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 Since you do not so state in your correspondence, I will assume that a change in ownership 
statement was not filed by you with the assessor after Redacted's death in 1979, pursuant to 
Sections 480 et. seq. of the Revenue and Taxation Code.  Therefore, the assessor was probably 
unaware of the death which triggered the change in ownership.  Upon discovery, the assessor 
properly made escape assessments pursuant to Section 531.2 of the Revenue and Taxation Code, 
which provides in relevant part: 

* * * * 

If the real property escaped assessment as a result of an unrecorded change in 
ownership or change in control for which a change in ownership statement required 
by Section 480, 480.1, or 480.2 is not filed, the assessor shall appraise the property 
as of the date of transfer and enroll the difference in taxable value for each of the 
subsequent years on the secured roll, with the date of entry specified thereon, 
provided, however, that if prior to the date of such assessment the property has (1) 
been transferred or conveyed to a bona fide purchaser for value, or (2) become 
subject to a lien of a bona fide encumbrance  for value, the escape assessment 
pursuant to this paragraph shall not create or impose a lien or charge on that real 
property but shall be entered on the unsecured roll in the name of the person who 
would have been the assessee in the year in which it escaped assessment and shall 
thereafter be treated and collected other taxes on said roll.  The tax rate applicable 
shall be the secured rate of the year in which the property escaped assessment.  
Notwithstanding the provisions of Section 532, escaped assessments resulting from 
such unrecorded changes in ownership or change in control shall be made within 
eight years after July 1 of the assessment year in which the real property escaped 
taxation or was underassessed. (Emphasis added.) 

 In conclusion, it is our opinion that the escape assessments were proper for the 1979-80 
and 1980-81 tax years, since a change in ownership occurred with respect to the estate property 
when Redacted died on February 15, 1979.  Pursuant to Probate Code, Section 300, the 
beneficiaries were considered to be owners of such property from that date to the date of sale on 
May 12, 1980, and they were  the proper assessees in the years that the property escaped  
assessment.  Since the estate has been distributed, technically the tax bills, should have been sent 
directly to the beneficiaries, rather than to you, as executor.  In any event, we are of the opinion 
that assessee name changes can be corrected pursuant to either Section 1613 or 4831 of the 
Revenue and Taxation Code. 

 You also ask whether the buyers of the property should be liable for a portion of the 1980-
1981 escape assessments.  Since the beneficiaries were the owners of the property on the March 
1, 1980, lien date, they were the proper assessees for that year.  However, if the contract of sale 
provides for a proration of property taxes, it is possible that they are liable for a portion of the 
1980-81 taxes on the escape assessment.  This, however, is a matter of contract law, not property 
tax law. 
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 Lastly, it should be noted, that we are unable to make any determination with respect to 
whether the amount of the escape assessments are proper.  If you believe that they are not, we 
advise you to pursue your assessment appeal. 

 I trust the foregoing is responsive to your inquiry.  If we may be of  further assistance to 
you in this matter, please do not hesitate to contact this office. 

Very truly yours, 

Margaret S. Shedd 
Tax Counsel 
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