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 August 19, 2013 
 
 
 
 
 
 
Re: Change in Ownership – Real Property Acquired at Non-Judicial Foreclosure by Prior 

Owner 
Assignment No.:  13-097 

 
Dear Mr.  : 
 

This is in response to your letter requesting an opinion regarding whether a change in 
ownership occurred when the existing owner of California real property was the successful 
bidder for the property at a non-judicial foreclosure sale.  As explained below, it is our opinion 
that no change in ownership occurred. 

 
Factual Background 

 
 You purchased the property located at    Drive,   , California   
(Property) from S  W  and A   W  for $700,000 on July 3, 2012 and assumed 
three of the sellers' secured loans against the Property.  You provided us with a copy of the Grant 
Deed conveying the Property to you.  The Los Angeles County Assessor's Office reassessed the 
Property at $700,000 as of July 3, 2012. 
 

Due to default on one of the loans secured by Deed of Trust against the Property, a non-
judicial foreclosure proceeding took place on November 2, 2012, at which you were the 
successful bidder and paid $650,000 to Sundance Reconveyance Company (Sundance), the 
Trustee on the Deed of Trust.  You provided us with a copy of the Trustee's Deed Upon Sale, 
showing that the Property was conveyed to you by Sundance on November 2, 2012.  The Los 
Angeles County Assessor's Office reassessed the Property at $885,000 as of November 2, 2012, 
as indicated on the Notice of Supplemental Assessment you provided. 
 

Law and Analysis 
 

Revenue and Taxation Code1 section 60 defines a change in ownership as "a transfer of a 
present interest in real property, including the beneficial use thereof, the value of which is 
substantially equal to the value of the fee interest."  Section 62, subdivision (c) specifically lists 
examples of transactions which are not changes in ownership: "(1) The creation, assignment, 
termination, or reconveyance of a security interest; or (2) the substitution of a trustee under a 
security instrument."  Property Tax Rule2 (Rule) 462.240 specifies that "any transfer resulting in 
                                                           
1 All statutory references are to the California Revenue and Taxation Code, unless otherwise indicated. 
2 All references to Property Tax Rule or Rules are to sections of title 18 of the California Code of 
Regulations. 
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the creation, assignment, or reconveyance of a security interest not coupled with the right to 
immediate use, occupancy, possession or profits" does not constitute a change in ownership.  In 
addition, Rule 462.120 subdivision (b) provides that a "Deed of trust foreclosed by trustee's sale 
shall cause a reappraisal as of the date the right of possession vests in the purchaser." 

 
Pursuant to section 62 and Rule 462.240, deeds of trust do not themselves transfer title to 

property, but upon default, authorize the holder of the trust deed to convey title to the property.3  
Therefore, Sundance was never the owner of the Property for property tax purposes.  As you 
informed us, the default on the Deed of Trust in question authorized Sundance, as trustee on the 
Deed of Trust, to hold a non-judicial foreclosure sale and to convey title to the Property on 
November 2, 2012.  In a typical foreclosure sale, the conveyance of title to a third-party 
purchaser would constitute a change in ownership as defined in section 60, as it would transfer 
the interest in real property, including the beneficial use thereof, to the third party.  Applying 
Rule 462.120 subdivision (b), a reappraisal would typically result following a non-judicial 
foreclosure sale, when the right of possession vests in the purchaser. 

 
In this case, however, you were both the existing holder and the purchaser of the interest 

and beneficial use of the Property.  A transfer of beneficial use is required for a change in 
ownership under section 60.  The term "beneficial use" means the right to enjoy the benefits of a 
property and includes the right to occupy a property or the right to receive income from a 
property.  (Reilly v. City and County of San Francisco (2006) 142 Cal.App.4th 480, 489; 
Leckie v. County of Orange (1998) 65 Cal.App.4th 334, 338-339; Pacific Southwest Realty v. 
County of Los Angeles (1991) 1 Cal.4th 155, 162.)  As there was never a transfer of the right to 
occupy or receive income from the Property, no beneficial use was transferred.  As such, the 
transaction on November 2, 2012 did not constitute a change in ownership. 
 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 
 
 Sincerely, 
 
 /s/ Leslie Ang 
 
 Leslie Ang 
 Tax Counsel 
LA:yg 
J:/Prop/Prec/Changeownshp/2013/13-097.doc 
 
cc: Mr.   
 Los Angeles County Chief Deputy Assessor 
 
 Mr. Dean Kinnee MIC:64 
 Mr. Mark Sutter MIC:70 
 Mr. David Gau MIC:63 
 Mr. Todd Gilman MIC:70 

                                                           
3 See also Property Tax Annotation 220.0150 (1/27/1992).  Property Tax Annotations are summaries of the 
conclusions reached in selected legal rulings of Board Legal counsel published in the Board's Property Tax Law 
Guide and on the Board's website.  See Cal. Code Regs., tit. 18, § 5700 for more information regarding annotations. 


