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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION WILLIAM M. aENNETT 
fi.-.t [);strict, Konlf;,,1d 

1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
. Cc»lW4Y H. COlllS 

(P.O. IIOX 1799, SACRAMENTO, CAllfORNIA 95808) Second Oi1trict, lot 4o 

(916) 445-6414 ERNEST J. OIIONENIIURG. 
Third District, San OieQO 

RICH4RD NEVINS 
Pouf1h Diltrict, Pcnodeno 

KENNETH CORY 

April 14, 1987 Co,,tro/ln, Socromento 

DOUGLAS D. BELL 
&ecutiwS«marr 

Honorable David A. Cardella 
Merced County Assessor 
2222 "M" Street 
Merced, CA 95340 

Dear Mr. Cardella: 

Re: Transfer of Property to Ex-Spouse 

This is in response to your request for our advice on whether a 
transfer of re:=:l ;noper·ty fror: - ~ -t--o ;1' ;-;er 
ex-husband, constitutes a reappraisable transfer, or whether ii 
is excluded from chanqe in ownership as an interspousal 
transfer. The facts as outlined in your letter are as follows: 

On February 25, 1977, , -r c.11~ {;> , then husband and 
wife, purchased the property consisting of approximately 77 
acres and referred to as the Airport Place. A new house was 
built on the property in 1977 and appraised as new construction 
for 1978. On November 17, 1977, the parties agreed to separate 
and entered into a MarTt-al- Settlement Agreement. An Inter locu-

::· ·, .. . tory .Judgment - o.f. dissc?lution .. of· :marriag.e .was. enter.ed o.n January.·_.; · 
25, 1979. 

Paragraph 6, item 4 oE the Marital Settlement Agreement lists 
Airport Place as community ornni:>rty. Paraqraph 7 A(l)of the 

I Aqreement grants to I_? ____ 3. as her separate property a 
•1ife estate in the resident place or at any time that she 
removes herself from the place whichever occurs first.• 
Paraqraph 7 8(4) qrants Airport ~lace to, T as his 
separate property "subiect to life estate/or earlier removal in 
residence home -to the wife." 

On April 3, 1986, a qrant deed was recorded in which· , 
i granted Airport Place to ~ as his sole and 

separate property, The deed states that: ·THIS DEED IS GIVEN 
TO TERMINATE THE LIFE ESTATE AS SET FORTH IN DEED RECORDED 
DECEMBER 29. 1977." You ask whether this transfer is a 
reappraisable terminatiort of a life estate·or if it is excluded 
as an interspousal transfer under section 63 of the.Revenue and 
Taxation Code. 
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Revenue and Taxation Code section 63 provides that 

•a change in ownership shall not include any 
interspousal transfer, including, but not limited to:. 

(c) Transfers to a spouse or former spouse in 
connection with a property settlement agreement or 
decree of dissolution of a marriage or legal 
separation.• 

Therefore, the issue raised is whether the transfer of Airport 
Place from r ~ ! to ~ · is a transfer to a former 
spouse •in connection with a property settlement agreement.• 
It is our opinion that it is, 

The Marital Settle~ent Agreement specifically grants to s 
as her separate property an estate for life or an estate 

until "she re~oves herself fro □ the olace whichever occurs 
-first." The Marital Settlement Agreement.further grants to.~ 
1 s the Airport Place property subject to his wife's estate. 
Therefore, under the Marital Settlement Agreement,~ :r · a is 
qranted a remainder interest in the· property as his separate 
property. Because the terms of the subsequent transfer were 
set out in the 1977 Marital Settlement Aqreement, it is our 
opinion that the transfer is "in connection with a property 
settlement agreement." 

In your letter, you ask us for our-opinion on two additional 
questions concerning interspousal transfers in general. The 
first ·concein~ the a~pliciaiion o~ Rule 462(1)(3). ·Rul~ 

-462(1)(3) provides that "a change in ownership shall not 
include any· interspousal transfer, including, but not limited 
to: 

•(3) Transfers to a spouse or former spouse in 
connection with a property settlement aqreement, 
includinq post-dissolution amendment thereto, or 
decree of dissolution of a marriage or legal 
separation.• 

You ask if a post-dissolution amendment has to be affirmed by 
the court or if it can be an agreement between ex-spouses. 

A decree dividing com~unity property is not subject to 
modification after it has become final. (In Re Marriaqe of 
Shanahan (1979) 95 cal.App.3d 295, 297.) .After the trial court 
has divided the property and the iudqment has become final, the 
court loses jurisdiction to modify or alter the division made. 
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Thus, with respect to property, the property settlement 
approved by the court, entered in the judgment, and final by a 
lapse of time for review, is not subject to modification. 
(6 Witkin summary of California Law 5058 (8th ed. 1974).) An 
exception to this rule arises in cases where the court 
expressly reserves jurisdiction to modify a property award. 
(Mueller v. Walker (1985) 167 Cal.App.3d 600, 605-606.) Based 
on the foregoing well-established case law, it is our opinion 
that unless the court has expressly reserved jurisdiction to 
modify a property award, or unless the parties themselves in 
their property settlement expressly reserve the right to Dodify 
the property settlement agreement, and if it appears to have 
been the intention of the parties to the property settlement 
agreement to definitely and permanently adjust their property 
riqhts, a subsequent transfer is not in connection with a 
property settlement agreement. Of course, the parties may 
subsequently rake any agree~ent they wish, ~ut since ttey are 
no longer ~arrieci ~n¢ thei~ r1gh:s have alreaay oeen fully 
settled, such a trarisfer is not in ·connection.with the 
dissolution of their marriage. 

Lastly, you ask the following question which was posed by your 
staff concerning interspousal transfers: 

"The judge says that at the end of X years the 
property.is to be sold, neither one gets the house. 
At the end of that time, they decide between 
themselves that o~e will_seli_tp t~e other~ 
Non-reappraisable? Reappraise 100%, 50%?• 

The situation you describe generally involves a family home 
award pursuant to Civil Code section 4800.7. Civil Code 
section 4800.7 provides in pertinent part as follows: 

"(a) As used in this section, 'family hone award' 
means an order that awards tenporary use of the family 
home to the party having custody of minor children and 
children for whom support is authorized under Section 
206 in order to minimize the adverse impact of 
dissolution or leqal separation on the welfare of the 
children. 

(b) Except as otherwise aqreed to by the patties in 
writinq: 

(1) A family home award may be modified or 
terminated at any time at the discretion of the court." 
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Whenever a court grants a temporary home aw~rd -0f community 
property, the noncustodial spouse's property rights under civil 
Code section 4800(a) are delayed temporarily .. Section 4800(a) 
grants the parties in a dissolution proceeding the right to an 
equal division of community property at the time of 
dissolution. The trial court's order often provides for the 
termination of a family home award on the following 
continqencies: (1) when the children reach the age of 
maiority; or (2) when the custodial spouse remarries or 
otherwise brings added income to the home. Obviously, an 
extensive period of time could pass before these contingencies 
occur which would delay the noncustodial spouse's right to 
equal division of community property rights. (In Re Marriage 
of Howard (1986) 184 Cal.App.3d 1, 8.) 

Under section 4800.7(b), the court expie.ssly retains the 
jurisdiction to codify or terreinate the family ho~e award. 
Therefore, until the fa~ilv hc~e a~ard is ter □ inated by the 

:.~o.urt,. its. ~HvisiQn a.s:.commun~.tY . .pr.operty is. not ·.settled and , 
. firiat:. It is• our. opinfon.,- therefore;· that· a. trans·t'er be"t·ween 
the spouses occurring before the property rights pertaining to 
the house are settled, should be ex~luded as an interspousal 
transfer. 

To summarize the foregoing, it is our opinion that when (1) 
either the parties throuqh an agreement, or, (2) the court 
through retained jurisdiction, has left a property Qatter open 
or modifiable, then a transfer between ex-spouses will be 
considered within the interspousal exclusion. However, where 
it appears to have been the intention of the· parties to 
definitely and permanently settle their property riqhts and a 
decree of disstilution has become final, any subsequent 
transfers are transfers of separate property between unmarried 
parties and are not interspousal transfers. 

I hop~ the. foreqoinq analysis is helpful to you. If you have 
any questions or if you wish to-discuss this further, please 
contact me. 

very truly yours, 

Michele F. Hicks 
Tax counsel 
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