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(315) 323-7712

March 3, 1983

Dear

This is in response to your letter of January 17,
1983, to lMr. Glenn Rigby in which you ask our opinion of
whetiier a certain pronosed transaction constitutes a change
in ovmership for pronerty tax nurposes. Specifically, the
facts of tiie prormosed transaction are as follows:

Corporation X holds California real estate.
X is owvned by a nunber of shareholders

who hold similar but not identical irnterests
in ¥, a corporaticn that holds no California
propaertv. There arae, however, sharaholders
in ¥ wio have o iaterest in X.

The X and Y sharcholders intend to con-
tribute their X aand ¥ shares to a ncwly~
formad holding company in exchange for
holding comwany stock. Tais contribution
would result in only a de minimis change
-in the X and Y shares held by the X and
Y shareholders indiroctly as compared to
the shares they held directly.

Upon the conclusion of the proposed transaction, the
holding company would dircctly own 190% of the stock of
Cormeoraticns X and Y. In this regard, Section 64(a) of the
Revenue and Taxation Coda nrovides for the general ruie,
with noted excenticns, that the transfer of corporate 3tock
does not constitute a change in ownershipv. One such noted
exception is provided in Section 84(c), which statess

When a cornoration, partnership, other
leqal entity or any other person obtains
control, as dafined in Section 25135, in
any corcoration, or obtains a majority
o/nership interest in any partnership or
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ownership interest in any partnership or
other legal entity through the purchase

- or transfer of corvorate atcck, partner-
shin interest, or ovnersuip interssts in
othier legal entities, such nurciase or
transfer of such stock or other interest
shall be a change in owrnership of prop-
erty owned by the corporation, partnersaip,
or other legal entity in which the con-
trolling interest is obtained.

Section 25105 of the Code provides:

Direct or indirect ownership or control
of more than 50 nercent of the voting
stock of the taxrnayer shall constitute
ownership or control.... i

Based on the foreqoing, it is our opinion that a
change in ownership of Corporation X's California real pron-
erty wculd occur when the holding company acquires 100% of
Corporation X's stock because there would be a change in
control pursuant to Section 64(c) of the Revenue and Taxatica
COde o

Very truly yours,

Margaret S. Shedd
Tax Counsel
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