
.~ 
~-.... ,. 
'. 
~! 

• 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CAUFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALFORNIA 94279-0001) 

(415) 324-6594 

il!f~J11m . 
J 2,-0 {t:;1 @tq&I~

WUIAMM.SEMNEr 
FlntOimct.~ 

BRAOSrERIW 
Sec:Dnd Oim:I. Los.,..., 

ERNEST J.ORONEN6URG,JA 
Thlld Olsmc,. Sal Di1!F 

MATTHEW·-c. RJM­
Foullh Cisui:I. Les Angala 

GR.l,YOAVIS 
~s..:r-.. 

BURTON W. OUVEJ: 
Eaa-o..ctD 

February 14, 1992 

Re: Property Tax; Corporate Reorganization 

Dear Mr. . . 
Please excuse our delay in responding to your letters of July 31 

1991 and August 15, 1991 to Mr. Richard Ochsner. Other matters 
requiring·our attention have made such delay unavoidable. 

In your letters, you reguest our concurrence that there will be 
no change in ownership for property tax purposes as a result of the 
following assumed facts and proposed transactions: 

ASSUMED FACTS 

Risa California corporation. The stock of R is owned 
approximately as follows: 62.50% by B; 31.25% by G; and 6.25% by C 
(B, G, and Care individuals). 

i 

His a California corporation. The stock of His owned 74.6% by 
R; 24.8% by E (a California corporation wholly owned by individual J); 
and .6% by W {an individual). His the owner of real property locatec 
within the State of California. 

N is a newly-organized Nevada corporation. The stock of N will 
be owned approximately as follows: 55% by B; 28% by G; 10% by J; 6% 
by C; and 1% by W. 

z is a Nevada corporation, all of the stock of which is owned by 
w. 

-

PLAN OF REORGANIZATION 

1. w will transfer the stock of'H to Z as a capital contribution. 
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2. z will merge into R and W will receive stock of R. 

3. E ,awiJ.L merge into R and J will receive stock of R. 

4. At this point in time, the stock of H will be owned 100% by R and 
the stock of R will be held in identical fashion to the stock of 
N. 

5. H will be merged into R. 

6. R will be merged into N. 

LAW AND ANALYSIS 

The transfers of stock of H by W to z and by E and z to R (by way 
of merger) would not constitute a change i~ ownership under Revenue 
and Taxation Code* Section 64(c) because no person or entity would 
obtain control of Has a result of such transfers. (R was already the 
controlling shareholder of H prior to the transfers.} 

Also, since R always held at least 74.6% of the stock of H, the 
proposed transfers of H stock would not result in a change in 
ownership under Section 64(d). 

At the time of the merger of H into R, R would own 100% of the 
outstanding stock of H. Thus, for purposes of Section 64(b) Rand H 
would be affiliated corporations. The transfer of real property from 
H to R (by way of merger), therefore, would be excluded from change o~ 
ownership under Section 64(b), assuming Section 64(b} is applicable a~ 
discussed below. Upon merger of R into N, the transfer of the real 
property from R to·.N would be excluded from change in ownership under 
Section 62(a)(2) as a transfer between legal entities which results 
solely in a change in the method of holding title and under which the 
proportional ownership interests in the property remain exactly the 
same after the transfer. See also Property Tax Rule 462(D)(2)(B), an~ 
(m)(S). 

In your letter of August 15, 1991, you also ask _whether there 
would be any difference in property tax results if, prior to R merginq 
into N, the stockholders of R contributed all of the outstanding stoc~ 
of R to N as a capital contribution, so that Risa wholly-owned 
subsidiary of N immediately prior to the merger of R into N. 

Section 64(c) provides that when a corporation obtains control i~ 

any corporation through the purchase or transfer of corporate stock, 
that purchase or transfer of such stock shall be a change in ownershi; 

* All statutory referen~es are to the Revenue and Taxation Code unles2 

otherwise indicated. 
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of property owned by the corporation in which the_ controlling interest 
is obtained. We have taken the position, however, that transfers of 
stock such as you have proposed here (i.e., all of the R stock bein~ 
transferred to N) are excluded.from change in owpership under Section 
62(a) (2) because the proportional ownership interests in the: real 
property remain the same after the transfers. The ensuing merger of R 
into N would be excluded from change in ownership under section 64(b), 
if applicable, as a transfer between affiliated corporations. (See 
discussion below as to the applicability of Section 64(b)). 

As indicated above, each separate step in the reorganization is 
excluded from change in ownership when analyzed as a separate step. 

With respect to the applicability of Section 64(b), that section 
sets out two .situations where transactions among legal entities will 
not result in a change in ownership: (1) a corporate reorganization 
where all of the corporations involved are members of an affiliated 
group and the transaction qualifies as a reorganization under Section 
368 of the Internal Revenue Code and is accepted as a nontaxable event· 
by similar. California statutes; and (2) any transfer of real property 
among members of an affiliated group. 

Th~ courts have concluded that with respect to the first 
situation, the phrase "members of an affiliated group• in section 
64(b) means affiliation from the beginning until the end of the 
transaction. Pueblos Del Rio south v. City of San Diego (1989) 209 
Cal. App. 3d 893, 905; see also Sav-on Drugs, Inc. v. County of Orange 
(1987) 190 Cal. App. 3d 1611, 1626, 16~1 in which the court concluded 
that in order to qualify under Section 64(b), the Legislature intended 
that the organizations involved must be an affiliated group before the 
reorganization takes place; and, becoming an affiliated group cannot 
be just one step in the reorganization. 

The Court of Appeal in sav-on and Pueblos was dealing with the 
issue of whether Section 64(b) or Section 64(c) was applicable in the 
context of a corporate reorganization. In each case the court 
concluded that Section 64(b) was inapplicable and that a change in 
ownership occurred under Section 64(c). 

Although the facts of this case present the question of whether 
Section 64(b) or S~ction 6l(i) (transfer of real property from 
corporation to corporate shareholder) is applicable in the context of 
a corporate reorganization, we think it is· possible, if not likely 
that since Rand H did not become affiliated until the third step of 
the plan of reorganization, a court could find Section 64(b) 
inapplicable for the same reasons .here as in sav-on and Pueblos. 

Moreover, since there would have been a change in ownership had E 
been merged directly into R or into N without the intervening steps 

- 3 -



February 14, 19 

having been taken (because of the inapplicability of Sections 62(a)(2 
and 64(b), a question arises as to the applicability of the step · 
tranS~£t~on doctrine. See generally, Shuwa Investments Corporation v 
County or Los Angeles (1991) 9-1 Daily Journal D.A.R. 16069 which sets 
forth the tests to determine the applicability of the step transactio 
doctrine to a given set of circumstances. In our view, the local 
assessor is best suited to apply such tests in determining whether tht 
step transaction is applicable in a given case. 

The views expressed in this letter are advisory only and are not 
binding upon the assessor of any county. The ultimate decision rests 
with the determination of the local assessor. 

Very truly yours, 

&~ri~
_ Eric F. Eisenlauer 

Senior Tax Counsel 

EFE:ta 
0025D 
cc: Mr. John w. Hagerty 

Mr. Verne wa_lton 
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