
220.0076 Corporate Ownership. The transfer by a corporation of its 60 percent ownership 
interest in a partnership which owns real property to its wholly-owned subsidiary is not a 
change in ownership, even though following the transfer the subsidiary will own an 85 
percent interest in the partnership. Under Revenue and Taxation Code section 64(b ), the 
parent corporation's affiliation with and I 00 percent ownership of the subsidiary means 
there is no change in the majority ownership of the partnership. The affiliation 
requirement in section 64(b) is met if the corporations making the transfers are members 
of the same affiliated group, and does not necessitate corporate reorganization. 
c 10/15/90; c 3/23/94. (M99-l) 
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Dear Mr 

I am writing in response to your letter dated February 7, 1990, 
wherein you request our opinion on the change in ownership 
consequences of two hypothetical transactions. The two 
hypothetical transactions are described and analyzed separately 
below: 

Hypothetical No. l 

Facts 

1. Partnership owns real property. 

2. Partnership, in turn, is owned 60% by corporation A (parent 
corporation), 25% by corporation B (subsidiary corporation) 
and 15% by various individuals. 

3. Corporation B is a wholly owned subsidiary of parent 
corporation A. 

4. Parent corporation A proposes to transfer all of its 
interest in the partnership to subsidiary corporation B, 
which will then own 85% of the partnership. 

Law and Analysis 

All code references are to the Revenue and Taxation Code unless 
otherwise expressly stated. 

When a corporation, or other legal entity or person, obtains a 
majority ownership interest in a partnership through the 
acquisition of partnership interest, the acquisition shall 
constitute a change of ownership of property owned by the 
partnership. (Section 64(c). See also Rule 462(j)(4)(A) of the 
Property Tax Rules of Title 18 of the California Code of 
Hegulations.) 
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However, an exception exists if the transaction qualifies as a 
"corporate reorganization, where all of the corporations 
involved are members of an affiliated group, and which 
qualifies as a reorganization under Section 368 of the united 
States Internal Revenue Code and which is accepted as a 
nontaxable event by similar California statutes .... " 
(section 64(b).) 

Since corporation A proposes to transfer its interest in the 
partnership to corporation B, the portion of section 64(b) 
~hich refers to "any transfer of real property among members of 
an affiliated group" is inapplicable. 

In this case, 100% of the stock of corporation B is owned by 
corporation A, so A and B are members of an ~ffiliated group 
for purposes of section 64(b). However, y6u have not indicated 
whether or not the hypothetical transaction will qualify as a 
tax-free reorganization under I.R.C., section 368 and similar 
state statutes. If the proposed transaction will qualify as a 
tax-free reorganization, it will be excluded from change in 
ownership consequences under section 64(b). 

If the proposed transaction will not so qualify, however, it 
still may be exempt from reappraisal if the requirements of 
section 62(a)(2) are satisfied. Pursuant to section 62(a)(2), 
change in ownership does not include: 

Any transfer between an individual or individuals and 
a legal entity or between legal entities, such as a 
cotenancy to a partnership , a partnership to a 

.corporation, or a trust to a cotenancy, which results 
solely in a change in the method of holding title to 
the real property and in which proportional ownership 
interests of the transferors and transferees, whether 
represented hy stock, partnership interest, or 
otherwise, in each and every piece of real property 
transferred, remain the same after the transfer. The 
provisions of this paragraph shall not apply to 
transfers also excluded from change in ownership under 
the provisions of subdivision (b) of Section 64. 

In this case, since corporation B is the wholly-owned 
subsidiary of corporation A, the proposed transfer of 
partnership interest from A to B will merely effect a change in 
A's method of holding title to its partnership interest, with 
proportional beneficial ownership interests in both the 
partnership and.the underlying real property effectively 
remaining the same after the transfer. Therefore, if the 
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proposed transfer does not qualify for exclusion from change in 
ownership consequences under section 64(b), it should 
nevertheless qualify for exclusion under section 62(a)(2).l/ 

Hypothetical No. 2 

Facts 

l. A property is subject to a 50-year lease, with 35 years 
remaining. 

2 • Corporation A is the owner of the property and the lessor. 

3. Corporation B is the lessee. 
i 

4 . Corporation B is the wholly-owned subsidiary of corporation 
A. 

5. The parties propose to (1) terminate the lease and (2) 
transfer the leasehold back to the lessor. 

Law and Analysis 

Your hypothetical transaction will result not only in the 
transfer of a leasehold interest with a remaining term of 35 
years, but also in the termination of a lease with an original 
term in excess of 35 years. The termination will occur either 
through the express agreement of the parties or as a 
consequence of the merger of the lessor's and lessee's 
interests in the leasehold. Therefore, a change in ownership 
will result under section 6l(c)(l) both on account of the lease 
transfer and lease termination unless an exclusion is found to 
be applicable. 

Section 64(b) provides that "any transfer of real property 
among members of an affiliated group ... shall not be a change of 
ownership." The definition of real property includes the 
possession of or right to possession of land and improvements. 
(Sections 104 and 105.) Therefore, real property leases are 
considered real property for purposes of section 64(b). 
Further, since corporation B is the wholly-owned subsidiary of 
corporation A, the two corporations are members of an 
affiliated group within the meaning of section 64(b). 

ll The provisions of section 62(a)(2) do not apply to transfers 
also excluded from change in ownership under section 64(b). 
(Section 62(a)(2).) 
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Therefore, section 64(b) would appear to apply to the leasehold_ 
transfer. Since corporation B is proposing to transfer the 
leasehold to its affiliate, corporation A, the transfer will be 
excluded from change in ownership consequences. 

However, it is not clear that section 64(b) would also apply to 
the resulting lease termination. The legislature treated lease 
transfers and lease terminations separately and distinctly in 
section 6l(c)(l). It is, therefore, not certain that the 
exclusion for real property transfers between affiliates set 
forth in section 64(b) is applicable to a lease termination 
which results from a lease transfer between affiliates. 

Based upon the express language of section 6l(c)(l), an 
argument can be made that the legislature intended that all 
terminations of leases with original terms of 35 years or-ffiore' 
are to result in change in ownership of the demised property, 
regardless of whether or not an exclusion might otherwise apply. 

In any event, it is preferable to be presented with the 
circumstances of an actual transaction prior to reaching a 
conclusion in a close case. Therefore, for the time being, we 
will defer our opinion on the possible application of the 
section 64(b) exclusion to lease terminations resulting from 
transfers of the lessee's leasehold interest. 

The views expressed in this letter are, of course, advisory 
only and are not binding upon the assessor of any county. 

RWL:jd 
3474H 

cc: Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 

Yours very truly, 

(l..td-~ 
Robert w. Lambert 
Tax Counsel 



State of California 

(Memorandum 

To Mr. Randy Bertholf-- MIC:64 

Board of Equalization 
Legal Division 

Data: March 23, 1994 

From Kristine Cazadd 

Subject Modified Opinion: Change in Ownership - 100% Stock Transfer, 
f Co . , DBA i Co • 

This is in further response to your request received on 
February 9, 1994, and a modification of one issue in our 
opinion set forth in the Memorandum to you dated March 3, 1994, 
(attached) concerning the transaction recorded on a recent 
Statement of Change in Control & ownership of Legal Entities. 
The circumstances, which are the same as those described in our 
previous Memorandum, are as follows: 

1. ( "RF, Inc.") was a holding company 
created on June 17, 1987, which owned three subsidiaries 
and three classes of capital stock. Under its Articles of 
Incorporation, the holders of a majority of its Class B 
stock had the right to elect the director of RF, Inc. 
Class B. Further, under the terms of a share-holders' 
agreement entered into among all of the RF, Inc. 
shareholders and its subsidiaries, the director of RF, 
Inc. Class B had the exclusive authority to direct all 
voting of any and all stock owned by RF, Inc. in -------
1 _ Company ("PO Co."), which is one of its 
subsidiaries. 

2. From its inception, ("DRF") owned 100% of 
the RF, Inc. Class B stock, and therefore, had the sole 
right to elect the Class B director and to direct all 
voting of the RF, Inc. stock in PO Co. Accordingly, DRF 
held two positions: (a) he was the Class B director, and 
(b) he was the president and director in control of PO Co. 

3. On December 31, 1992, a corporate reorganization occurred 
whereby DRF tendered all of his RF, Inc. Class B stock to 
RF, Inc. RF, Inc. canceled the Class B st6ck and issued 
to DRF in exchange all of the issued and outstanding stock 
in PO Co. Thus, although PO Co. changed names, DRF 
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continued to own 100% of the PO Co. stock and to have the 
exclusive right to vote the PO Co. stock and to elect its 
directors. 

In our March 3, 1994 Memorandum, we stated that the 
reorganization and stock transfer which occurred on December 
31, 1992, is excluded from change in ownership because of 
the application of Section 62, subdivision (a) (2) to the 
transaction. This memorandum is not intended to alter that 
conclusion. However, we also stated that the exclusion from 
change in ownership provided under Section 64, subdivision (b) 
for transfers between affiliated corporations, was not 
applicable, because this transaction is not an IRC 368 
reorganization, nor is it a transfer of real property among 
members of an affiliated group. Although we remain convinced 
that Section 64, subdivision (b) is not applicable, we believe 
that the reason stated in our March 3, Memorandum was 
incorrect. 

After further consideration in view of the facts, it is our 
opinion that the absence of an IRC 368 reorganization under 
Section 64, subdivision (b), would not prevent the application 
of the exclusion, but the failure of the entities to remain 
affiliated after the transfer would. 

With regard to the corporate reorganization requirement under 
Section 64, subdivision (b), the adopted interpretation under 
Property Tax Rule 462, subdivision (j) (4) (A) provides that a 
reorganization, e.g., a reorganization under IRC 368, is not 
mandated as a qualification for the exclusion. 

As you are aware, Section 64, subdivision (b) provides in 
pertinent part that: 

Any corporate reorganization, where all of the corporations 
involved are members of an affiliated group, and which 
qualifies as a reorganization under Section 368 of the 
United States Internal Revenue Code and which is accepted 
as a nontaxable event among similar California statutes, 
or any transfer of real property among members of an 
affiliated group ... shall not be a change in ownership. 
The taxpayer shall furnish proof, under penalty of 
perjury, to the assessor that the transfer meets the 
requirements of this subdivision. 
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For purposes of this subdivision "affiliated group" means one 
or more chains of corporations connected through stock 
ownership with a common parent corporation if: 

(1) One hundred percent of the voting stock, 
exclusive of any share owned by directors, of each of 
the corporations, except the parent corporation, is 
owned by one or more of the other corporations; and 

(2) The common parent owns, directly, 100 percent 
of the voting stock, exclusive of any share owned by 
directors, of at least one of the other corporations. 

However, the interpretation of the foregoing statute in Rule 
462, subdivision (j) (4) (A) contains no mention of any 
reorganization, including a reorganization under Section 368 of 
the United States Internal Revenue Code. Rather, the 
prerequisite under the Rule for the transfer to qualify for the 
exclusion under Section 64, subdivision (b); is that the 
corporations are and remain affiliated. 

The applicable provisions in Rule 462, subdivision (j) in 
subparagraphs (3) and (4) state the following: 

( 3) Except as otherwise provided in subdivision. ( 4) , the 
purchase or transfer of corporate stock, partnership 
shares, or ownership interests in other legal entities is 
not a change in ownership of the real property of the 
legal entity." 

(4) Exceptions: 

(A) When any corporation, partnership, other legal 
entity or person: 

(i) obtains direct or indirect ownership or control of 
more than 50 percent of the voting stock in any 
corporation which is not a member of the same affiliated 
group of corporations as described in (2) (A), ... 

Since the foregoing rule was adopted by the Board without 
referencing the IRC 368 reorganization requirement, our 
position is that the rule provisions express the correct 
interpretation of Section 64, subdivision (b) . The IRC 368 
reorganization requirement reflected in subdivision (h) of 
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Section 64 is satisfied if the corporations are members of the 
"same affiliated group." 

With regard to affiliation, however, the rule does require that 
the corporations must be members of the same affiliated group 
of corporations as described in (2) (A) of Section 64, 
subdivision (b). The meaning of the phrase "members of an 
affiliated group" was recently determined by the Court of 
Appeals in Pueblos Del Rio South v. City of San Diego (1989) 
209 Cal.App.3d 893, 257 Cal.Rptr. 578. The Court held that 
"the ordinary common sense meaning of the phrase" is one that 
requires affiliation from the beginning until the end of the 
transaction. Specifically, the Court stated that the corporate 
reorganization in that case did not qualify for the exclusion 
under Section 64, subdivision (b), because the entities "did 
not continue to be affiliated after the transaction, which is a 
yardstick for measuring whether corporate entities qualify" for 
this exclusion. 

The circumstances described herein appear to be similar to 
those in Pueblos Del Rio South v. City of San Diego, supra., 
in that the corporations are affiliated at the beginning of the 
transfer but not afterward. Initially, RF, Inc. is the common 
parent corporation of PO Co. through its 100% stock ownership 
(of Class B stock) in PO Co., exclusive of the shares owned by 
DRF. However, during the reorganization when RF, Inc. canceled 
the Class B stock and issued to DRF all of the outstanding 
stock in PO Co., RF, Inc. is no longer the parent corporation 
of PO Co. Therefore, the exclusion under Section 64, 
subdivision (b), that a corporate stock transfer is not a 
change is ownership, is not applicable since RF, Inc. and PO 
Co. are not members of the same affiliated group following the 
transfer. 

Please note once again, however, that the provisions under 
Section 62, subdivision (a) (2), which we stated to be 
applicable to exclude the transfer from change in ownership in 
our March 3, 1994 Memorandum continue to apply, since DRF 
remained the owner of 100% of the stock in PO Co. both before 
and after the transfer. Therefore, the analysis of Section 62, 
subdivision (a) (2), as well as the future application o-f 
Section 64, subdivision (d), contained in our March 3 
Memorandum remain unchanged. 


