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November 28, 1995 

Re: Request for Letter Opinion 

Dear Mr. Redacted 

This is in response to your letter of September 25, 1995 to Mr. Richard Ochsner in which you 
request an opinion whether a certain proposed merger of corporations described below would 
constitute a “change in ownership” for California property tax purposes. The relevant facts and 
proposed transaction are described in your letter of September 18, 1995 to Mr. Ken Hayashi of 
the Sonoma County Assessor’s Office and set forth below: 

RELEVANT FACTS 

Description of the Entities 

Corporation A is a California corporation which owns real estate in various counties of 
California, including Kern County. The shareholders of Corporation A, and the number of shares 
held by each shareholder, is identified in column C of the enclosed schedule entitled “Corporate 
Reorganization” (“Schedule”). All of the existing shareholders of Corporation A are also 
directors of Corporation A.  

Corporation B is a California corporation which also owns real estate in California. The 
shareholders of Corporation B, and their percentage ownership of Corporation B, are identified 
in Column A of the Schedule. It should be noted that Corporation A is a shareholder of 
Corporation B, owning 44.76 percent of the outstanding shares of Corporation B. All 
shareholders of Corporation B are also directors, except that Corporation A is a shareholder of 
Corporation B, but it is not a director, and shareholder number 7 is a director but he is not a 
shareholder of Corporation B.  

Corporation B owns 100 percent of the outstanding shares of two other corporations, 
which are identified for purposes of this letter as Corporations “X” and “Y.” Corporation X is a 
California corporation. Corporation Y is an Oregon corporation. Corporations X and Y are not 
referred to in the Schedule.  
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All of the shareholders referred to in the Schedule, except for Corporation A, are 
competent individual persons who have attained the age of majority and are related by blood. 
Two of the shareholders are brothers, and the remaining shareholders are their children.  

Description of the Transaction  

The shareholders of Corporations A and B desire to consolidate their affairs and merge 
their corporations (including Corporations X and Y) such that the resulting corporation will be 
identified as Corporation A. Corporation A would own all assets and be responsible for all 
liabilities of the corporations previously identified as Corporations B, X, and Y. For purposes of 
this letter, we assume, as you have represented, that the proposed series of mergers would be 
“tax free” mergers or “reorganizations” pursuant to Internal Revenue Code Section 368, and 
other relevant code sections.  

The first step of the proposed transaction would be a short form California merger 
pursuant to which Corporations X and Y would be merged into their parent, Corporation B. 
Since Corporation B is the only shareholder of Corporations X and Y, there would be no 
exchange of shares and the stock certificates previously held by Corporation B would be 
canceled. All assets and liabilities of Corporations X and Y would be transferred to Corporation 
B. 

 Immediately after the merger of Corporations X and Y into Corporation B, Corporation B 
would be merged into Corporation A. Corporation A would issue stock to Corporation B 
shareholders and cancel the Corporation B stock certificates. As a result of the merger, 
Corporation A would acquire all assets and liabilities of Corporation B (including the assets and 
liabilities of Corporations X and Y that were previously merged into Corporation B). The 
enclosed Schedule summarizes the change of stock ownership that occurs as a result of the 
proposed merger of Corporation B into Corporation A. 

 In connection with the merger of Corporation B into Corporation A, Corporation A will 
issue new shares of stock to the former shareholders of Corporation B at a ratio of 8 : 5, or less 
(e.g., 7 : 5, 6 : 5). This ratio is based upon the approximate relative value of Corporation B to 
Corporation A. The number of Corporation A shares to be issued to the shareholders of 
Corporation B are reflected in column B of the Schedule. 

 Corporation A is a shareholder of Corporation B and, pursuant to the merger, would 
receive shares of stock of Corporation A. Corporation A would immediately retire its shares of 
stock in itself, and return these shares to the status of authorized but unissued shares. The 
resulting percentage ownership of each shareholder of Corporation A is reflected in column F of 
the Schedule. 

Summary of Proposed Changes in Stock Ownership 

 The enclosed Schedule is useful in understanding the resulting changes in stock 
ownership as a result of the merger. 
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Column F indicates that Corporation A shareholders’ percentage ownership ranges from 5.1 
percent to 46.35 percent. No individual shareholder would acquire more than 50 percent of the 
stock of Corporation A as a result of the proposed merger. Thus, using a ratio of 8 : 5, no 
shareholder would acquire 50 percent or more of the stock of Corporation A as a result of the 
merger of Corporation B into Corporation A. 

 In addition, the Schedule shows that the total change in ownership of stock in 
Corporation A is less than 50 percent. Column H indicates the change in percentages between 
each shareholder’s ownership prior to the merger and each shareholder’s ownership after the 
merger. Although column H indicates the difference between the percentage ownership prior to 
and after the merger for any individual shareholder, column H does not indicate the total of these 
changes. However, this may be determined by adding each individual line item in column H. The 
aggregate change in percentage ownership, disregarding whether the change is positive or 
negative, is 46.92 percent. Half of this figure is from an increase and half from a decrease in 
percentage ownership. Thus, using a ratio of 8 : 5, the merger would not result in a change of 
stock ownership of more than 50 percent of the stock of Corporation A.  

 In the event the ratio is reduced from 8 : 5 to 6 : 5, the percentage interest held by the 
largest shareholder is reduced. The range of percentage ownership of the shareholders of 
Corporation A would range between 5.02 percent and 44.82 percent. Thus, under a ratio of 6 : 5, 
no single shareholder would have more than 50 percent of the stock of Corporation A subsequent 
to the merger.  

 Also, in the event a 6 : 5 ratio is used, the aggregate change in percentage ownership 
reflected in column H is less, i.e., 37.62 percent. Thus, using a ratio of 6 : 5, the change of stock 
ownership as a result of the merger would not exceed 50 percent.  

 Based on the foregoing facts and proposed transaction, you ask the following questions: 

Question 1: Would the proposed transaction be excluded from change in ownership under 
Revenue and Taxation Code1 section 64, subdivision (b)? 

 Generally speaking, a purchase or transfer of corporate stock does not constitute a change 
in ownership of the real property of the corporation of which such stock is purchased or 
transferred under the provisions of section 64, subdivision (a). Exceptions to this general rule, 
however, are found in section 64, subdivisions (c) and (d) which provide that under certain 
circumstances the purchase of transfer or corporate stock can result in the change in ownership 
of the corporation’s real property. Similarly, the transfer of the real property of a corporation to 
another person or entity can result in a change in ownership of such property for California 
property tax purposes under section 60 and 61, subdivision (i). 

 
1 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 
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Section 64, subdivision (b), however, provides an exclusion from change in ownership for: 

“[a]ny corporate reorganization, where all of the corporations 
Involved are members of an affiliated group, and which qualifies  
as a reorganization under Section 368 of the United States Internal  
Revenue Code and which is accepted as a nontaxable event by 
similar California statutes, or any transfer of real property among 
members of an affiliated group. . . . . “ 

 “Affiliated group” is defined by section 64, subdivision (b) to be “one or more chains of 
corporations connected through stock ownership with a common parent corporation if” 

(1) One hundred percent of the voting stock, exclusive of any share2

owned by directors, of each of the corporations, except the parent 
corporation, is owned by one or more of the other corporations; and 

(2) The common parent corporation owns, directly, 100 percent of the voting 
stock, exclusive of any shares owned by directors, of at least one of the  
other corporations.” 

 A California appellate court has determined that membership in an “affiliated group” 
must exist at the beginning and end of the transaction. Pueblos Del Rio South v. City of San 
Diego (1989) 209 Cal.App.3d 893. 

 The Pueblos court also indicated that the purpose of section 64, subdivision (b) is to 
exclude those transfers among corporations that are essentially under the same ownership and 
control before the transfer as after. Pueblos at p. 905 (quoting from California Assembly 
Revenue & Taxation Committee Report on Property Tax Assessment: Implementation of 
Proposition 13, Vol. 1 (10/29/79), p. 28). 

 As indicated above, the merger of Corporation B into Corporation A constitutes a transfer 
of the real property owned by Corporation B to Corporation A. For the reasons discussed below, 
such transfer, in our view, is excluded from change in ownership under section 64, subdivision 
(b). 

 First, we assume, as you have represented, that the proposed mergers qualify as 
reorganizations pursuant to Internal Revenue Code section 368 and “are accepted as a nontaxable 
event under similar California statutes . . . .” 

 
2 Pursuant to section 13, we read the singular word “share” to include the plural word “shares.” 
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Second, the corporations are members of an affiliated group. Prior to the reorganization, 
each corporation (i.e., Corporation B and its subsidiaries, Corporation X and Corporation Y), 
except the parent (Corporation A), is 100 percent owned by one of the other corporations (i.e., 
Corporation B owns 100 percent of Corporations X and Y). Furthermore, the common parent 
corporation (Corporation A) owns 100 percent, exclusive of director owned shares, of at least 
one other corporation (Corporation B). This element is satisfied before the reorganization 
because Corporation A is the only shareholder of Corporation B when the shareholders of 
Corporation B who are directors of Corporation B are excluded as required by section 64, 
subdivision (b) in defining “affiliated group”. 

 According to the Pueblos decision, affiliation must also exist after the reorganization. In 
this proposed merger, the only remaining entity is Corporation A. Obviously, affiliation with any 
other corporation would no longer exist. It is clear, however, that the affiliation continues 
through a unity of ownership between shareholders of both corporations. As indicated by a 
comparison of columns F and G of the Schedule, the shareholders of Corporation A before and 
after the proposed merger are identical. It is true that the percentages of ownership of 
Corporation A by the Corporation A shareholders do not remain the same before and after the 
transfer. It is also true that the proportional ownership interests of the Corporation A 
shareholders in the real property do not remain the same after the merger as would be required 
by section 62, subdivision (a)(2), “that the same interests be maintained after the transaction as 
before.” Pueblos at page 906. In our view, therefore, the requirement of continuing affiliation 
after the merger is satisfied under the proposed transaction. This conclusion is consistent with the 
purpose of section 64, subdivision (b) which, as indicated above, is to exclude those transfers 
among corporations that are essentially under the same ownership and control before and after 
the transfer.  

 Accordingly, it is our opinion that the proposed merger of Corporation B into 
Corporation A involves affiliated corporations in an Internal Revenue Code section 368 
reorganization, and qualifies under Revenue and Taxation Code section 64 (b) so as to exclude 
from change in ownership the real property transferred from Corporation B to Corporation A. 
Any change in ownership of the real property of Corporation A otherwise resulting from the 
proposed transaction would also be excluded from change in ownership for the same reason.  

 Similarly, even if the proposed reorganization doesn’t qualify under section 368 of the 
Internal Revenue Code and related to California statutes, the transfer of Corporation B’s real 
property to Corporation A by merger would be excluded under section 64, subdivision (b) as a 
transfer of real property between affiliated corporations.  

 Since no transfer of Corporation A’s real property would occur and since, as discussed 
below, section 64, subdivisions (c) and (d) are not applicable to the transfer of Corporation A 
stock under the proposed transaction, there would be no change in ownership of Corporation A’s 
real property even if section 64, subdivision (b) were inapplicable.  
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You correctly point that if the answer to your first questions is answered in the 
affirmative, then questions 2 and 3 are moot. Notwithstanding our affirmative answer to your 
first questions, however, we will nevertheless address questions 2 and 3.  

Question 2:  Would the proposed transaction result in a change in ownership of the property 
owned by Corporation A and Corporation B pursuant to section 64, subdivision (c).? 

 Section 64, subdivision (c) generally provides that when any person or entity obtains 
more than 50 percent of the voting stock of any corporation through the purchase or transfer of 
such stock, such purchase or transfer of that stock shall be a change in ownership of the real 
property owned by the corporation in which the controlling interest is obtained.  

 First, the merger of Corporations X and Y into Corporation B does not involve the 
purchase of transfer or any corporate stock. Corporation B already owns 100 percent of the stock 
of both corporations, and will merely cancel the stock that it owns. 

 Second, with respect to the merger of Corporation B into Corporation A, no person or 
entity would obtain more than 50 percent of the stock of Corporation A as shown in column F of 
the attached Schedule. Also, no person or entity would obtain more than 50 percent of the stock 
of Corporation B as Corporation A will cancel the Corporation B stock. 

 Accordingly, there would be no change in ownership under section 64, subdivision (c) of 
the real property of Corporation A or Corporation B. 

Question 3: Would the proposed transaction result in a change in ownership of the real property 
owned by Corporation A pursuant to section 64, subdivision (d)? 

 Section 64, subdivision (d) generally provides that a transfer of shares in a corporation 
representing cumulatively more than 50 percent of the total interests in the corporation by any of 
the original coowners, results in a change in ownership of the real property which was previously 
excluded from change in ownership under the provisions of section 62, subdivision (a) (2). 

 The statute defines “original co-owners” as the persons holding ownership interests in the 
corporation if property is transferred on or after March 1, 1975 to the corporation and it is 
excluded from a change in ownership by paragraph 2 of subdivision (a) of section 62. 

 In this case, you have stated that the real property owned by Corporation A was 
transferred to Corporation A prior to March 1, 1975. Original coowner status depends upon the 
real property having been transferred to the entity on or after March 1, 1975. Since that did not 
occur here, the holders of the shares in corporation A are not original coowners for purposes of 
section 64, subdivision (d) and, therefore, no change in ownership of the real property of 
Corporation A would occur under that provision as a result of the proposed merger.  
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CONCLUSION 

 Based upon the foregoing facts and analysis, we conclude that the proposed merger, as 
described above, would not result in a change in ownership of the real property of Corporation A 
or Corporation B. 

 The views expressed in this letter are, of course, only advisory in nature. They are not 
binding upon the assessor of any county. You may wish to consult the appropriate assessor in 
order to confirm that the described property will be assessed in a manner consistent with the 
conclusions stated above.  

 Our intention is to provide timely, courteous and helpful responses to inquiries such as 
yours. Suggestions that help us to accomplish this goal are appreciated. 

      Sincerely, 

Eric. F. Eisenlauer 
Senior Tax Counsel 

EFE:ba 
cc: Honorable James W. Maples 
 Kern County Assessor 
 1115 Truxtun Avenue 
 Bakersfield, CA  93301 

Mr. John Hagerty – MIC: 63 
Mr. Dick Johnson – MIC: 64 
Ms. Jennifer Willis – MIC: 70 
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CORPORATE REORGANIZATION 

Corporation ‘A’ shares currently issued and outstanding    251.0770 

Shares of stock to be issued to Corporation ‘B’ shareholders at 8:5 ratio  401.7232 

Shares of stock for Corporation ‘A’ issued after reorganization,   652.8002 
 including shares due to Corporation ‘A’ 

Total shares of stock of Corporation ‘A’ issued and outstanding after  472.9732 
 reorganization, not including retired shares due to Corporation ‘A’ 
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Corporation A 0.4476 179.8270 0.0000 179.8270 0.2755 0.0000 0.0000 0.0000 
Stockholder #1 0.3196 128.3767 90.8385 219.2152 0.3358 0.4635 0.3618 0.1017 
Stockholder #2 0.0466 18.7039 6.9400 25.6439 0.0393 0.0542 0.0276 0.0266 
Stockholder #3 0.0466 18.70.9 6.9400 25.6439 0.0393 0.0542 0.0276 0.0266 
Stockholder #4 0.0466 18.7039 6.9400 25.6439 0.0393 0.0542 0.0276 0.0266 
Stockholder #5 0.0466 18.7039 6.9400 25.6439 0.0393 0.0542 0.0276 0.0266 
Stockholder #6 0.0466 18.7039 6.9400 25.6439 0.0393 0.0542 0.0276 0.0266 
Stockholder #7   77.3385 77.3385 0.1185 0.1635 0.3080 (0.1445) 
Stockholder #8   24.1000 24.1000 0.0369 0.0510 0.0960 (0.0450) 
Stockholder #9   24.1000 24.1000 0.0369 0.0510 0.0960 (0.0450) 

Totals 1.0000 401.7232 251.0770 652.8002 1.0000 1.0000 1.0000 0.0000 


