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This memorandum is in response to your request for a legal opinion on whether legal entities 
undergoing statutory mergers or statutory conversions are required to file Form BOE-100-B, 
Statement ofChange in Control and Ownership ofLegal Entities (Form I0OB) with the Board of 
Equalization (Board) pursuant to Revenue and Taxation Code1 section 480.1 or 480.2 within 902 

days of the event. 

I. Background 

Section 64, subdivision (a) provides that the purchase or transfer of ownership interests in legal 
entities does not constitute a transfer of the legal entity's real property. One exception to the 
general rule excluding transfers of legal entity interests from change in ownership is provided in 
section 64, subdivision (c)(l), and Property Tax Rule3 (Rule) 462.180, subdivision (d)(l), which 
provide that when a legal entity or other person obtains control through direct or indirect 
ownership or control of more than 50 percent of a corporation's voting stock, or obtains a 
majority ownership interest in any partnership, limited liability company (LLC), or other legal 
entity, through the purchase or transfer of that corporate stock or other interest, there is a change 
in ownership of the real property owned by that corporation or other legal entity in which the 
controlling interest is obtained. For partnerships and LLCs, the degree ofownership is 
determined by the direct or indirect ownership of the interests in the capital and profits. (See 
Rule 462.180, subdivision ( d)(l )(B).) 

Section 480.1, subdivision (a) provides that whenever there is a change in control of a 
corporation or other legal entity as defined in section 64, subdivision (c)(l), the person or legal 
entity acquiring control of the corporation or other legal entity must file Form IO0B with the 
Board within 90 days from the date of the change in control. 

Section 480.2, subdivision (a) requires a Form 100-B to be filed whenever there is a change in 
ownership of any corporation, partnership, limited liability company, or other legal entity, as 
defined in section 64, subdivision ( d). 

1 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise indicated. 
2 Increased to 90 days from 45 days, effective January 1, 2012 (SB 507). 
3 Cal. Code Regs., tit. 18, § 462.180. All Rule references are sections to title 18 of the California Code of 
Regulations. 



Ms. Lisa Thompson - 2 - January 30, 2012 

Rule 462.180, subdivision ( d)( 4) provides that transfers of legal entity interests that result solely 
in a change in the method of holding title, and in which proportional ownership interests in all 
real property represented by the transferred interests remain the same after the transfer, do not 
constitute a change in ownership. Whenever a transfer of ownership interests in a legal entity 
(transferred entity) is excluded from change in ownership under Rule 462.180, subdivision 
(d)(4), immediately after the transfer the holders of the interests in the legal entity to which the 
interests were transferred (transferee entity) become "original co-owners" with respect to the 
legal entity ownership interests of the transferee entity for purposes of determining the change in 
ownership consequences of any subsequent transfers of transferee entity interests. (See 
Rule 462.180, Example 10.) 

Rule 462.180, subdivision ( d)( 4) further provides that statutory mergers and conversions 
involving partnerships and LLCs do not result in the owners of the converted or surviving entity 
becoming original co-owners when the law of the jurisdiction of the converted or surviving 
entity provides that such entity remains the same entity or succeeds to the assets of the 
converting or disappearing entity without other act or transfer and the partners or members of the 
converting or disappearing entity maintain the same ownership interest in profits and capital of 
the converted or surviving entity that they held in the converting or disappearing entity. 

II. Mergers 

Entity Merges into Another Entity 

I" 
A statutory merger4 is a transaction pursuant to either Corporations Code section 1100, 
15911.02, 16910, or 17550 whereby two or more entities combine into a single entity that was 
one of the constituent (pre-existing) entities. When two entities merge in a statutory merger, the 
entity that ceases to exist is called the disappearing entity and the other is called the surviving 
entity. 

In a statutory merger, all of the assets of the disappearing entity transfer to the surviving entity 
by "operation of law." This means that the transfer happens automatically and without the 
disappearing entity having to deed the assets to the surviving entity. The language in the statutes 
generally says something like the following: the surviving entity "shall succeed, without other 
transfer, act, or deed, to all the rights andproperty, whether real, personal, or mixed, ofeach of 
the disappearing" entities. (Corp. Code, §1107, subd. (a).) 

The following Corporations Code provisions govern this process: 

(a) Corporations: Corp. Code,§ 1107; 

(b) LLCs: Corp. Code, § 17554; 

(c) Limited Partnerships: Corp. Code,§ 15911.16; and 

(d) General Partnerships: Corp. Code,§ 16914. 

4 All mergers must comply with statutory requirements. (9 Witkin, Summary of Cal. Law (10th ed. 20IO) 
Partnership,§§ 52, 57, 121MM, 121QQ, 181, 185.) If there is an attempt to merge legal entities that fails to meet 
the statutory requirements, then no merger has occurred. In such a case, no transfer of real property or legal entity 
interests has occurred and Form l00B is not required to be filed . 
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To effectuate a statutory merger, the parties file a certificate ofmerger with the Secretary of 
State ( or other similar state agency or division, for example, the New York Department of 
Corporations), which stamps and certifies the certificate. (Corp. Code,§§ 1103, 15911.14, 
16915, 17552.) The surviving entity then records this certified certificate ofmerger, or a 
certified merger agreement, with the county recorder to demonstrate the transfer of the 
disappearing entity's real property and to have the recorder re-title it in the name of the surviving 
entity. The language in the statutes generally states something like the following: 

[T]he filing for record in the office of the county recorder of any county in this 
state in which any of the real property of that disappearing party to the merger is 
located ofa copy of the agreement ofmerger or consolidation or certificate of 
ownership or certificate ofmerger, certified by the Secretary of State or an 
authorized public official of the state or place pursuant to the laws ofwhich the 
merger or consolidation is effected, shall evidence record ownership in the 
surviving or consolidated party to the merger, of all interest of the disappearing 
party to the merger in and to the real property located in that county. 
(Corp. Code,§ 1109.) 

• The following Corporation Code provisions govern this process: 

(a) Corporations: Corp. Code,§ 1109; 

(b) LLCs: Corp. Code, § 17556; 

(c) Limited Partnerships: Corp. Code, § 15911.18; and 

(d) General Partnerships: Corp. Code,§ 16916. 

Thus, when the surviving entity records a certified certificate ofmerger or merger with the 
county recorder, the recorder re-titles the property in the name of the surviving entity. A deed 
need not be recorded, although in practice it often is. 

Since a statutory merger results in a transfer of the real property of the disappearing entity under 
state law, a statutory merger causes a change in ownership of the real property of the 
disappearing entity pursuant to section 61, subdivision G). Since the transfer is ofreal property 
interests, the surviving entity is subject to the filing requirements under sections 480 and 480.3, 
and therefore must file a Change in Ownership Statement (COS) and Preliminary Change in 
Ownership Report (PCOR) with the appropriate county assessors for each piece ofreal property. 5 

This is the case even if the statutory merger is proportional-the surviving entity is a transferee 
of the assets and has the same filing requirements, although it would claim the exclusion from 
change in ownership for proportionality. If a statutory merger qualifies as proportionate, the 
surviving entity would not need to file a Form 100B because there are no transfers of legal entity 
interests, as discussed in the next section below. 

5 
This is consistent with Property Tax Annotation (Annotation) 220.0066. In that Annotation, SM Bank was the 

disappearing entity and M was the surviving entity. We advised that the property held by SM Bank transferred to M 
by the terms of the merger and thus underwent a change in ownership pursuant to section 61, subdivision (j). 
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Since a statutory merger results in a transfer of all assets of the disappearing entity, any 
ownership interests in legal entities that the disappearing entity owns directly would also transfer 
to the surviving entity as a result of the merger, which could result in a change in control of such 
subsidiaries under section 64, subdivision (c)(l) (in which case the surviving entity must file a 
Form 100B), or a change in ownership under section 64, subdivision (d) (in which case the entity 
whose ownership interests were transferred must file a Form 100B). 

No Transfer ofLegal Entity Ownership Interests in a Statutory Merger 

In a statutory merger, the owners of the interests in the disappearing entity do not transfer their interests 
to anyone; rather, the ownership interests in the disappearing entity are canceled and cease to exist. The 
language in the statutes generally state that the separate existence ofthe disappearing entities cease. 

The following Corporations Code provisions govern this process: 

(a) Corporations: Corp. Code,§ 1107; 

(b) LLCs: Corp. Code,§ 17554; 

(c) Limited Partnerships: Corp. Code,§ 15911.16; and 

(d) General Partnerships: Corp. Code,§ 16914. 

Potential Transfer ofLegal Entity Ownership Interests ofthe Surviving Entity 

A separate inquiry is whether any person or entity gains control of the surviving entity at the 
same time as the merger within the meaning of section 64, subdivision (c)(l), or whether, 
cumulatively, more than 50 percent of the interests in the surviving entity are transferred by 
original co-owners, as one of the steps in the overall transaction or reorganization, which 
includes the statutory merger as one of the steps. If that is the case, then Form 100B must be 
filed, either under section 480.1 or 480.2, as applicable. 

We note that the parties may describe the transfer of legal entity ownership interests of the 
surviving entity as being part of the "merger." However, any transfers of ownership interests in 
the surviving entity must be analyzed independently for change in ownership purposes. Legal 
entity ownership interests in the surviving entity may be transferred as part of the overall 
reorganization as payment, or consideration, to the prior owners of the disappearing entity. 
Thus, the owners of the disappearing entity may obtain an ownership stake in the surviving entity 
in exchange for their ownership stake in the disappearing entity. Transfers of the ownership 
interests in the surviving entity must be analyzed for whether a change in ownership has 
occurred under either section 64, subdivisions (c)(l) or (d). 

If a change in control has occurred under section 64, subdivision (c)(l), the party acquiring 
ownership control must file a Form 100B under section 480.1, and if there is a change in 
ownership under section 64, subdivision ( d), the surviving entity must file a Form 100B under 
section 480.2. 
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III. Statutory Conversions 

A statutory conversion is a transaction pursuant to either Corporation Code section 1151, 
15911.09, 16902, or 17540.2 whereby an entity converts to another entity of a different type. 
The entity that undergoes the conversion is called the converting or disappearing entity and the 
resulting entity is called the converted or surviving entity. (Corp. Code,§§ 1150, 15911.01, 
16901, 17540.1.) Unlike a statutory merger, where the surviving entity already exists, the 
converted entity does not legally come into existence until the conversion. The converting entity 
"becomes" the converted entity. 

In a statutory conversion, all of the assets of the converting entity are vested in the converted 
entity by "operation oflaw". This means that the vesting happens automatically and without the 
converting entity having to transfer or deed the property to the converted entity. There is not 
even a "transfer" by operation of law, just a new vesting. The language in the statutes generally 
says something like the following: "An entity that converts into another entity pursuant to this 
chapter is for all purposes the same entity that existed before the conversion," (Corp. Code, 
§ 17540.9, subd. (a)), and "All the rights and property, whether real, personal, or mixed, ofthe 
converting entity ... are vested in the converted entity." (Corp. Code,§ 17540.9. subd. (b)(l).) 

The following Corporations Code provisions govern this process: 

(a) Corporations: Corp. Code,§ 1158; 

(b) LLCs: Corp. Code,§ 17540.9; 

(c) Limited Partnerships: Corp. Code,§ 15911.09; and 

(d) General Partnerships: Corp. Code,§ 16909. 

If a conversion involving partnerships and LL Cs occurs pursuant to any of the above provisions 
of the Corporations Code, and the partners or members of the converting or disappearing entity 
maintain the same ownership interest in profits and capital of the converted or surviving entity 
that they held in the converting or disappearing entity, then no change in ownership occurs and 
the owners of the converted or surviving entity do not become original co-owners. 
(Rule 462.180, subd. ( d)( 4 ).) 

To effectuate a statutory conversion, the parties file a statement of conversion with the Secretary 
of State (or other similar state agency or division, like the New York Department of 
Corporations). (Corp. Code,§§ 1155, 15911.06, 16906, 17540.6.) The parties must record 
either a statement of conversion, certified by the secretary of state, or formative documents for 
the converted entity in the counties wherein the converting entity owned real property. 

The following Corporations Code provisions govern this process: 

(a) Corporations: Corp. Code,§ 1156; 

(b) LLCs: Corp. Code,§ 17540.7; 

(c) Limited Partnerships: Corp. Code,§ 15911.07; and 



Ms. Lisa Thompson - 6 - January 30, 2012 

(d) General Partnerships: Corp. Code,§ 16907. 

Because a statutory conversion does not involve a transfer of legal entity interests, or a transfer 
ofreal property, in our opinion the converted entity is not required to file a Form IO0B with the 
Board, and is not required to file a PCOR and COS with any county assessor. The recording of a 
deed is not necessary for real property to be re-titled in the name of the converted entity because 
the vesting happens pursuant to the Corporations Code. The recording of either a statement of 
conversion, certified by the secretary of state, or formative documents for the converted entity, in 
the counties where the converting entity owned real property, is sufficient for the counties to re­
title all real property in the name of the converted entity. 

IV. Conversions and Mergers Involving Corporations 

Because statutory conversions do not result in any transfers ofreal property under state law, 
there are no change in ownership consequences and a statutory conversion involving 
corporations is covered by the rules discussed in Section III, above. 

A statutory merger where corporations are involved is governed by the same rules discussed in 
Section II, above. The only difference is that where such a merger is proportional and qualifies 
for the exclusion under Rule 462.180, subdivision ( d)( 4 ), the parties may not avoid original co­
owner status under that subdivision. Original co-owner status may only be avoided for 
corporations under section 64, subdivision (b), for transfers of real property between two 
corporations that are members of an affiliated group. 

V. Recommended Changes to the Legal Entity Ownership Program (LEOP) Webpage 

Based on the foregoing, we recommend that the LEOP webpage be revised to reflect the above 
conclusions regarding statutory mergers and conversions. Please find the attached documents 
with proposed changes to the pages "Definition of Change in Control" and "Definition of Change 
in Ownership." 

DMP:yg 
J:/Prop/Pree/Legal Entities/2012/11-10 I.doc 
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